dimecres, 3 de juliol del 2013

Enoturisme Penedès, líder a Espanya amb 479.499 enoturistes el 2012




El Club de Producte Rutes del Vi d'Espanya ha fet públic el cinquè informe anual sobre les visites a cellers, un document que permet conèixer i estudiar els hàbits i interessos del turisme enològic a Espanya. L'informe de 2012 torna a situar a la Ruta del Vi i el Cava del Penedès, Enoturisme Penedès, i les Rutes del Vi i el Brandy del Marco de Jerez al capdavant del rànquing de les més visitades, amb 479.499 i 416.569 visites respectivament. Ambdues, s’afirma, “estan situades en territoris amb un important flux turístic per la seva proximitat a la costa i a grans i atractius nuclis urbans com Barcelona i Sevilla, a més de disposar d'algunes dels cellers més visitats d'Espanya”. Al costat d'elles, les Rutes de Ribera del Duero, Rioja Alabesa i Rías Baixas també han obtingut xifres rellevants. Entre les rutes que han aconseguit un increment rellevant respecte a altres anys es troben les Rutes del Vi Caminos del Vino de La Manxa, Bullas, GarnachaCampo de Borja o Lleida.
            Quant a la distribució temporal al llarg de l'any, tardor i primavera segueixen sent les temporades en les quals es realitza més enoturisme, motivat sobretot pel bon temps i per l'atracció que suposa l'època de la verema. Els mesos d'octubre (168.675) i setembre (166.300) són els més fructífers en l'arribada de visitants, seguits molt de prop de maig (154.707) i abril (140.615). Els mesos estivals, especialment el mes de juny que supera els 130.000 visitants, registren també xifres “bastant positives”. Així doncs, s’afirma, “el turisme del vi segueix sent un complement de gran interès en les destinacions turístiques espanyols de major volum, al mateix temps que s'està convertint en un motor de desenvolupament turístic en moltes destinacions d'interior”.
           El nombre total de visitants registrats pels cellers que formen part de les rutes integrades en Rutes del Vi d'Espanya va ascendir a 1.430.592, una xifra lleugerament inferior a la recollida durant 2011, si bé és necessari matisar que l'univers d'estudi d'aquest informe s'ha reduït pel que fa a l'any anterior. Per a les dades obtingudes en 2012 solament s'han considerat les Rutes que estan certificades (un total de 20 actualment), dos de les quals (Tenerife i Rioja Alta) no han aportat dades aquest any. Per tant, es pot dir que el descens reflectit no es correspon amb un descens real en el nombre d’enoturistes, en haver-se considerat un 16,4% menys de cellers que en l'estudi precedent. De la mateixa forma, Rutes del Vi d'Espanya destaca l'increment del percentatge de resposta per part dels cellers, de manera que els índexs de correcció emprats són cada vegada menors.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada