divendres, 19 de juliol de 2013

Demà es presenta amb Lluís Llach la Ruta Llach Porrera
Demà dissabte, dia 20 de juliol presentaran als Rentadors de Porrera, la Ruta Món Porrera, basada amb la música i les lletres del Món Porrera, de Lluís Llach-Miquel Martí Pol. Els  allotjaments de Porrera, Mas Ardèvol, Mas d'En Gregori, La Carrerada, Ca la Bienvenida, l'Hotelet Els Pàmpols, La Icona del Pont Vell i Cal Porrerà, amb la col·laboració de l'Ajuntament de Porrera, són els responsables d'aquesta iniciativa:  la Ruta Lluís Llach - Miquel Martí Pol, en el desè Aniversari de la mort del poeta de Roda de Ter. Es tracta d'un recorregut per diversos indrets de Porrera sobre els temes del Mòn Porrera –l'àlbum que es va enregistrar a Porrera entre el maig i setembre de 1995- amb 13 parades obligades, a cadascuna de les quals, és el  mateix Lluís Llach qui parla sobre l'origen del tema, els seus records d'infantesa o el procés creatiu i vivencial que van experimentar amb el Miquel Martí Pol, durant la composició i creació del Món Porrera.  De la seva complicitat, de les seves impressions i emocions... També de la història del poble, de la comarca.. De fons, la música del Món Porrera. I, de tant en tant, la veu dels  "testimonis" donen veracitat al que explica el Lluís a  i del que succeeix al Món Porrera, tant en el moment de la seva creació, com en els moments a que es fa referència. 
            Per donar a conèixer la ruta, han cregut fermament que desenterrar  el "tresor" cultural del Món Porrera es “mereixia un tractament especial”. Segons diu un dels testimonis de la Ruta, Salustià Àlvarez, probablement Porrera és un dels pobles que el Miquel Martí Pol va dedicar més obra, més poesia...  Les lletres i la música del Món Porrera (Ll. Ll. - MMP), tot plegat... un llegat cultural que ens sentim orgullosos de posar en valor, i de donar-li vida posant-lo a l'abast del públic, això si, amb un format força especial... El suport per realitzar la ruta es una audio-guia i un mapa que assenyala els punts on transcorre l'acció. És realment un "mapa del tresor", doncs així ho han volgut transmetre i així ho ha traspassat al paper la dissenyadora novell Alba Boyer: un desplegable ple d'il·lustracions fetes a llapis, amb un fons que representa els desnivells de la terra adusta de Porrera i amb un mapa perfilat amb els colors i les textures del vi. El disseny del so i confecció de les audioguies és obra de l'Ernest Peral, amb una primera col·laboració del Borja Penalba.
            L'acte de presentació de la ruta es fa als antics Rentadors de Porrera, camí de riu amunt... Es defineix com “un espai  emblemàtic del poble, presidit per l'ermita de Sant Antoni, a dalt del turó, que és el punt on s'inicia la Ruta Món Porrera”. A l'acte, que començarà cap a les 8 del vespre, intervindran Lluís Llach,  Montserrat Sans, vidua d'en Miquel Martí Pol, la Montserrat Tura, íntima amiga d'en Miquel i de la família, la Mercè Juncosa, alcaldessa de Porrera i la Isabel Vilà, representant dels Allotjaments de Porrera que editen la guia. En acabar els parlaments, membres de l'Associació d'Amics Miquel Martí Pol faran la lectura de poemes. I clausurarà l'acte Blackiblanc Cor de Gospel que, sota la direcció de  Gunars Kalnins, interpretarà el tema Porrera. 
            La durada de l'adudioguia és d'aproximadament 1 hora, i passa per punts tant emblemàtics com l'Ermita de Sant Antoni, lo Pont Vell (1804), però també per d'altres localitzacions populars i socials, com El Café Antic o el pati on actuava la mítica orquestra La Lira, a sota la Magnòlia de Lo Teatret. Pel centre de la població, no cal dir-ho, està pensada per fer-la passejant, però  també es dona l'opció d'anar en cotxe als dos punts que queden a 4 km. des del centre del poble. L'altra alternativa és fer dos excursions a peu pel GR al Coll Major (Lo Cirerer d'En Grau) o a la Garranxa (Pilar). Per tant, la ruta es pot fer en una hora i mitja o es pot convertir en una excursió de dia sencer, segons l'opció que destriem. La ruta Lluís Llach-Miquel Martí Pol es posarà a disposició dels interessats als allotjaments esmentats de Porrera, i els fons recaptats es destinaran a projectes de la Fundació Lluís Llach. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada