La varietat xarel·lo està aconseguint situar-se a uns nivells altíssims al Penedès. Un xarel·lo molt escàs de Damià Deàs i Eva Plazas (Vilarnau), el Capricis 2012, em té el cor robat. Els seus autors manifesten que “segueix la filosofia del l’any passat: buscar l’essència aromàtica del xarel.lo (100% de finca pròpia, certificada amb viticultura integrada i aplicant la de precisió) amb les notes “ancestrals” o diferenciadores del castanyer. El 100% ha estat fermentat en les bótes de 250 litres de castanyer noves i torrat mig, que es van omplir quan la fermentació s’havia iniciat en el tanc d’acer inoxidable a 1050 de densitat, realitzant la part tumultuosa i la final de la fermentació alcohòlica a la bóta. Un cop acabada es va anar fent battonage, primer un cop per setmana durant els dos primers mesos (octubre-novembre) i després un cop cada 15 dies (desembre-gener-febrer-març). A l’abril es van buidar les bótes i s’ha embotellat el 30 d’abril del 2013.
És un exercici d’estil elegant,
senyorial, sense anar a buscar aspectes no inherents a la vrietat xarel·lo. Destaca
per la finor, però també per certa tropicalitat i notes cítriques, així com per
una interessant cremositat.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada