El conseller
d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, Josep Maria
Pelegrí, acompanyat del director general d’Agricultura i Ramaderia, Miquel
Molins, ha presentat avui el Pla d’acció de la biodiversitat cultivada a
Catalunya. Aquest Pla té com a objectiu promoure la recuperació, la
conservació, l’ús, la divulgació i la comercialització de les varietats locals
de Catalunya. Segons la Generalitat, “durant els últims cinquanta-seixanta
anys, a Catalunya, com a la resta del món occidental, hi ha hagut un pèrdua
accelerada de la biodiversitat cultivada, ja que un gran nombre d’espècies i
varietats que s’havien conreat durant decennis han estat substituïdes per
altres varietats més productives i adaptades a altres orientacions. Aquest fet
ha provocat la desaparició de moltes varietats o que algunes d’aquestes només
s’hagin conservat en horts per a autoconsum”. Durant la presentació, el
conseller Pelegrí ha afirmat que les varietats locals, a més de constituir un
patrimoni genètic, engloben també alguns productes d’alt valor gastronòmic i
cultural. Segons Pelegrí, cal fomentar la valorització i la comercialització
d’aquestes varietats per part dels consumidors finals, per tal d’augmentar la
demanda i la comercialització d’aquests productes i aportar valor afegit als
productors. Aquest model de conservació in situ potencia els valors
territorials i culturals dels diferents espais agraris catalans. El conseller
també ha afirmat que “amb aquesta actuació s’és capdavanter a l’Estat en el
compliment del conveni de la FAO sobre la conservació de la biodiversitat
cultivada”.
Pelegrí ha recordat que el mes de
gener el Govern català va aprovar un decret que regula
l’acreditació de la venda de proximitat dels productes agroalimentaris. “Aquest
tipus de venda permetrà als productors d’aquestes varietats adreçar-se al
consumidor sensible a la biodiversitat, la sostenibilitat i les particularitats
de cada territori per tal de donar valor afegit a les varietats locals”. A més,
el conseller ha explicat que el Departament disposa de diversos instruments a
través dels quals es poden donar a conèixer les varietats locals de Catalunya,
com ara RuralCat.
El pla s’estructura
en tres eixos, que engloben 20 mesures a endegar i aplicar fins al 2014:
1. Foment
de la conservació i cultiu de les varietats locals
En línies generals,
en aquest eix s’engloben les mesures que pretenen fomentar la conservació i el
cultiu de les varietats locals. En l’actualitat, hi ha moltes iniciatives
(agricultors, entitats públiques i privades) de prospecció i conservació, però
hi ha una manca d’homogeneïtat en la metodologia de la recollida, descripció,
classificació i avaluació del material recollit. Per aquest motiu, es proposa
la creació d’una base de dades pública que es pugui consultar
en línia i que reculli uns caràcters mínims descriptius de totes les varietats
locals d’interès agrari de Catalunya.
D’altra banda, es proposa la creació
d’un òrgan consultiu del Departament en matèria de conservació
i ús de les varietats locals de Catalunya anomenada Comissió de Varietats
Locals. Les funcions d’aquest òrgan, entre d’altres, han de ser la definició
dels requisits i el pronunciament sobre la inscripció de les varietats locals
dins del Catàleg de Varietats locals de Catalunya. Aquesta comissió estarà
integrada per representants de tots els actors implicats en la recuperació i
conservació de les varietats locals.
Dins d’aquest eix també es preveu
que en qualsevol document de col·laboració que signi el DAAM amb qualsevol
organisme públic o entitat sense ànim de lucre que porti a terme actuacions en
matèria de biodiversitat cultivada hi hauran de figurar unes clàusules
específiques en matèria de biodiversitat que garanteixin que les
actuacions es desenvoluparan dins del marc establert per aquest Pla d’acció.
Finalment, també es pretén promoure
l’ús i la conservació de les varietats locals a través d’una línia d’ajut
específica en el Contracte Global d’Explotació. En aquest sentit, s’està
estudiant la inclusió dins del PDR 2014-2020 d’una mesura agroambiental
destinada a les entitats i organismes que duguin a terme treballs de
prospecció, recuperació i difusió de les varietats locals del seu territori.
2. Foment
de la promoció, divulgació i comercialització de les varietats locals
L’objectiu del
segon eix és fomentar la comercialització de les varietats locals i la seva
valorització per part dels consumidors finals. En aquest sentit, es proposa
regular els requisits de comercialització d’aquestes varietats
locals amb la finalitat d’afavorir-ne la conservació i utilització. Així, les
varietats inscrites en aquest Catàleg podran ser comercialitzades en quantitats
limitades dins l’àmbit de Catalunya si compleixen una sèrie de requisits
quantitatius i qualitatius.
D’altra banda, també es proposa
promoure la difusió de la gastronomia local lligada a
productes i plats elaborats a base de varietats locals.
3. Foment
de la recerca, innovació i transferència de les varietats locals
Amb aquest eix es
pretén afavorir i donar suport a les actuacions en matèria tecnològica,
d’assessorament, divulgació i innovació en la recuperació de les varietats
locals d’interès agrari de Catalunya. Aquestes actuacions, les duen a terme
l’Institut Català de la Vinya i el Vi (Incavi), l’Institut de Recerca i
Tecnologia Agroalimentàries (Irta), el Centre Tecnològic i Forestal de
Catalunya (CTFC), i les universitats, fundacions i centres vinculats.
D’altra banda, entre les propostes
que s’inclouen en aquest eix, s’impulsarà la creació d’una agrupació de
defensa vegetal específica que doni suport tècnic a la producció i
conservació de les varietats locals.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada