A Bonastre, un petit poble de 650 habitants de la
comarca del Baix Penedès situat a 175 metres d’altitud, s’impulsa un singular
projecte vitivinícola, Cal Lluïsot. El viticultor i enòleg Sebastià Pié Rovira
s’ha associat amb el vilanoví Pierre-Etienne Chevalier per comercialitzar unes
16.000 ampolles anuals d’uns vins molt particulars. La producció, força
limitada, oscil·la, per referència, entre les 300 i les 3.000 ampolles anuals. Des
del mateix celler es reconeix que els seus micovarietales tenen identitat i són
“rectes, generosos, respectuosos i, sobretot, atípics”. Sebastià Pié Rovira
representa com a mínim la cinquena generació de viticultors. Les seves vinyes i
les seves oliveres són la seva raó de viure. Durant molts anys, ha alimentat
els grans cellers amb els seus raïms i ha col·laborat en diversos cellers. Però
des de fa 4 anys, després d’haver instal·lat el celler sota la seva casa, fa el
que li dicta el seu cor: vi de
vinya. Cadascun dels vins inclou un text poètic a l’etiqueta. Així, per
exemple, a l’etiqueta del vi Pirimavera del 2012, elaborat amb moscatell
d’Alexandria, síndica: Fresc i desitjat com ho va ser aquell primer petó robat
d’adolescent. Pierre-Etienne Chevalier diu que va “descubrir” el projecte
vitivinícola de Cal Lluïsot de la mà de Pere Escudé el juny de l’any passat i
que es va enamorar dels deus vins, que són de taula (sense denominació
d’origen). Destaca el fet que són vins “amb identitat” i sense tractaments
químics.
Des de Cal
Lluïsot, situat al carrer del Portal de Bonastre, s’afirma que “aquí no s’amaga
gens, el vi es fa tal com el raïm arriba a la taula de selecció, sense manipulación”.
S’afegeix que “les varietats fugen de l’establert i de les aromes
predeterminades i es poden revelar molt diferents quan no es rectifiquen”. En
cadascun dels vins, “trobem la mateixa estructura, la mateixa petjada de l’home
que busca abans de res revelar el nostre paladar a sensacions oblidades o desconegudes”.
Elaboren en funció del calendari lunar. Són, a més, vins naturals, fermentats amb els seus propis llevats
indígenes i estabilitzats només amb fred.
Diuen que la
vinya és “part del patrimoni de l’home”. Per aquesta raó, “devem transmetre
aquesta cultura”. Les seves 25 hectàrees de vinyes ecològiques i certificades
pel CCPAE (Consell Català de la Producció Agrària Ecològica), repartides en 38
parcel·les, donen vida a varietats tradicionals (macabeu, parellada, garnatxa
blanca i negra, ull de llebre...), altres importades (syrah, merlot, cabernet
sauvignon, chenin blanc, chardonnay...), recuperades (sumoll, vinyater...)
interessants (trepat, moscatell...) i algunes pràcticament oblidades de la
regió (monastrell, xarel·lo vermell, samsó o carinyena). Disposen, també, d’un petit jardí de
varietats curioses (fumat, bobal, moscatell del país...). En total tenen més de
40 varietats diferents. Fins i tot fan poda en verd amb un ramat d’ovelles,
aprofitant així un abonament natural i una col·laboració activa amb l’ofici de
pastor. També tenen de 5 hectàrees d’oliveres, plantades de les varietats
arbequina, arboçana i koroneiki, principalment. La seva tasca, afirmen, és “recuperar, preservar i sobretot salvar
aquestes plantes de les quals vivim”.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada