El conseller
d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, Josep Maria
Pelegrí, acompanyat del director general d’Alimentació, Qualitat i Indústries
Agroalimentàries, Domènec Vila, ha presidit aquesta tarda l’acte de presentació
de la primera agrobotiga de la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya
(FCAC) que ha rebut l’acreditació per a la venda de proximitat. En concret, es
tracta de l’agrobotiga Verntallat de Puigpardines, vinculada a la SAT de la
Vall d’en Bas. Les agrobotigues Verntallat han estat reconegudes i són les
primeres autoritzades per identificar la comercialització de productes locals
amb el segell oficial ‘Venda de Proximitat’, atorgat pel Departament d’Agricultura.
Amb aquesta certificació, les Verntallat consoliden la comercialització de
proximitat i el consum de productes de qualitat de la terra a la comarca de la
Garrotxa, a través dels establiments que la cooperativa té a Olot, Puigpardines
i Sant Feliu de Pallerols.
En el decurs de l’acte, el conseller
Pelegrí ha explicat que des del departament que encapçala s’ha assumit el repte
d’incrementar el consum de productes locals. Per aquest motiu, iniciatives com
les de la FCAC, que està treballant per crear una xarxa d’agrobotigues de les
cooperatives amb l’objectiu de potenciar la venda dels productes de proximitat,
“són molt ben rebudes i tenen tot el nostre suport”. Pel conseller, la promoció
d’aquest tipus de comercialització augmenta el valor afegit del producte per
als productors, es genera un efecte positiu sobre el medi ambient, ja que es
redueix la petjada de carboni i es potencia el consum de productes frescos, amb
més valor nutricional i organolèptic, i per tant, de més qualitat.
El passat mes de gener el Govern
català va aprovar un decret, promogut pel Departament d’Agricultura, que regula
l’acreditació de la venda de proximitat dels productes agroalimentaris. Actualment,
s’han adherit a aquest Decret 1.298 productors. Aquest Decret pretén potenciar
la venda directa i de circuit curt, ajudar a maximitzar els esforços de foment
i promoció dels productes de temporada i millorar la sensibilitat envers
l’entorn, reduir la petjada de carboni i conservar el paisatge. Al mateix
temps, és una normativa que persegueix la dinamització de l’economia productiva
i el desenvolupament rural, i també la defensa dels petits productors i el
consum local.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada