Un any més el Departament
d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural de la Generalitat facilitarà
la Targeta Vitícola Única amb codi de barres a tots els viticultors que són
titulars de vinyes en producció inscrites al Registre Vitivinícola de Catalunya
de raïm apte per vinificar. La novetat enguany és que l’actualització dels
titulars inscrits als Registre s’ha fet a través de la declaració única agrària
(DUN) de 2013, que estableix l’obligatorietat de declarar la superfície
vitícola i que “comporta la inscripció en el Registre Vitivinícola de Catalunya
com a titular de la superfície de la parcel·la vitivinícola i dóna dret a poder
fer entrega de la producció obtinguda mitjançant la targeta vitícola”. El
Registre Vitivinícola de Catalunya (RVC) es va crear l’any 2003, és un registre
únic del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi
Natural, de les Denominacions d’Origen vitivinícoles (CRDO), els cellers i els
viticultors d’acord amb la Llei 15/2002 d’ordenació vitivinícola de Catalunya. Una
de les finalitats d’aquest Registre és mantenir la traçabilitat des del cep
fins a l’embotellament per assegurar la qualitat i el control de la producció
que procedeix de les vinyes de Catalunya, així com la destinació a cellers i
plantes embotelladores i envasadores de productes vitivinícoles.
La Targeta
vitícola és el document que acredita el viticultor a fer entrega de la
producció de raïm amb destinació a la vinificació, procedent de les seves
parcel•les que figuren inscrites al Registre Vitivinícola de Catalunya, tenint
en consideració el percentatge de cotitularitat de cada parcel•la de vinya, i
les varietats, així com els rendiments màxims autoritzats per varietat i
l’adscripció als consells reguladors de les denominacions d’origen protegides
que correspongui en el seu cas. La Targeta Vitícola Única (TVU) és una actuació
del DAAM i de l’Incavi amb la participació dels CRDO i la col•laboració del
sector (viticultors i cellers) que permet establir un sistema àgil per
facilitar el control i la traçabilitat de la producció vitícola de Catalunya al
temps que es facilita les gestions del viticultor i el celler amb
l’administració. L’objectiu
principal de la TVU és el control de la producció vitícola a Catalunya on
existeixen en molts indrets fins a 3 Denominacions d’Origen sobreposades.
L’objectiu d’utilització de la targeta vitícola única és conèixer el potencial
productiu (saldo) del viticultor en el moment de l’entrega de la collita al
celler i d’aquesta manera el celler conegui la possibilitat o no de permetre al
viticultor descarregar la varietat de raïm tenint en compte la seva
procedència. A aquests efectes El DAAM ha posat a disposició dels cellers,
mitjançant la seva web, el programari per permetre recollir les pesades de raïm
tenint coneixement del saldo productiu del viticultor en el moment de realitzar
la pesada i les possibles aptituds (vi de denominació d’origen, vi de taula o
destil•lació). El programari facilitat pel Departament competent en matèria
d’agricultura, de recollida de pesades dels cellers, incorpora les dades
automàticament al Registre vitivinícola de Catalunya a part de poder entrar les
pesades directament al RVC. La data d’incorporació de les entregues de raïm al
Registre vitivinícola de Catalunya marca el moment de descomptar la producció
del saldo inicial del viticultor. En el cas dels viticultors que ja eren
titulars de vinyes la campanya 2012-2013, la targeta serà la corresponent
a la verema 2012; de la que en poden sol·licitar duplicats a les oficines
comarcals i als Consells Reguladors de les Denominacions d’Origen vitivinícoles
(CRDO). En la verema 2012 es van introduir al Registre 116.879 pesades que van
representar 366.024.193 kg de raïm.
Mitjançant l’aplicació de la TVU s’aconsegueix:
•
Facilitar el control i la traçabilitat de la producció vitícola.
•
Facilitar la declaració de collita al viticultors/es i la declaració de
producció als cellers.
•
Facilitar la tramesa de les pesades a les diferents denominacions d’origen i
així facilitar a aquestes el control de la sobre posició de les diferents
denominacions d’origen en les parcel•les vitícoles i assegurar el compliment de
la normativa relativa al control de potencial vitivinícola.
•
Facilitar les gestions del viticultor i cellers amb l’administració
•
Facilitar les tasques de control del CRDO’s i dels cellers
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada