Vell cep de Capçanes. Imatge del Celler de Capçanes |
El vi no és fruit d’una recepta definida, tampoc
segueix una fórmula exacta que es va repetint al llarg dels anys, van afirmar ahir dijous des
del Celler de Capçanes (DO Montsant). De fet, afegeixen, factors externs com la
climatologia (diferent any rere any) fan que la planta ‘treballi’ de manera
diferent en cadascun d’aquests anys i que els tractaments a aplicar, data de
verema o procés de vinificació siguin sempre diferents. “Realment això és el
que li dóna emoció a la nostra feina i el que fa que ens superem dia a dia”, s’apunta.
Pel
que fa a aquest any respecte l’any passat, tot observant els diagrames ombro
tèrmics que relacionen temperatures mitjanes i pluviometria acumulada, es pot
veure que en el que portem d’any la diferència de temperatures no és
significativa, sí que ho és però pel que fa al mes de juny. Aquest juny 2013 ha estat el més fred
des de 1992, amb una anomalia mitjana de -2ºC, això ha fet que determinades plagues
retardin el seu cicle biològic, així com la vinya ha retardat també el seu amb
uns 10 dies de diferència respecte l’any passat allargant el seu cicle
vegetatiu. Pel que fa a la pluviometria, podem comparar el 2012 on les
precipitacions de primavera varen ser significativament inferiors a les
enregistrades aquest 2013, això en part va fer que l’any passat la producció
fos inferior a la d’aquest any (20-30% menys) però la collita quedés més
concentrada aromàticament i d’una qualitat molt bona. Que aquest any la
pluviometria sigui superior, per un costat és beneficiós per la planta, doncs
l’any anterior va patir molt de estrés hídric però per l’altre ha fet augmentar
el risc de malalties fúngiques com el míldiu o la cendrosa, sempre controlades
gràcies al serveis fitosanitaris que realitzen els avisos i als nostres pagesos
que mimen la vinya en tot momento.
En
conclusió, a Capçanes es presenta un any més fresc, més plujós, una mica més
complicat pel que fa a malalties però més tranquil pel que fa a l’estat hídric
de la planta. “Això farà que veremem aquest any una mica més tard que
l’anterior però que la qualitat de la verema sigui, com sempre, la millor”.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada