dimecres, 24 de juliol del 2013

Pelegrí denuncia la ''regionalització'' de les ajudes de la PAC que planteja l'Estat


El conseller d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, Josep Maria Pelegrí, ha denunciat aquest dimecres durant la Conferència Sectorial d'Agricultura la "recentralització" del model de repartiment de les ajudes de la Política Agrària Comuna (PAC) que impulsa el ministre d'Agricultura, Miguel Arias Cañete. Ho ha fet a la reunió on precisament es decideixen els criteris de repartiment d'aquestes ajudes, que el Ministeri vol "comarcalitzar" i vincular als sectors. Pelegrí ha afirmat que Arias Cañete vol que les ajudes "pivotin sobre l'Estat" però ha advertit que Catalunya "s'oposarà" a qualsevol "recentralització" que vulneri les competències de la Generalitat. Pelegrí ha fet aquestes manifestacions a la Conferència Sectorial que té lloc a Madrid a la qual ha assistit acompanyat de tècnics del Departament i representants de la Taula de concertació agrària de Catalunya amb qui s’ha consensuat la posició del sector català davant la nova PAC.
Avui i demà es discuteixen els criteris d'aplicació de la nova Política Agrària Comuna (PAC) 2014-2020. En declaracions a la premsa, ha explicat que la Generalitat s'oposa a l'existència d'un pla nacional a tot l'Estat pel que fa als pagaments únics a través de la "comarcalització" que proposa l'Estat. Segons el conseller, Catalunya entén que hi pot haver un model diferent al que el Ministeri ha posat sobre la taula que, a més de complir la Constitució, "respecti les competències de les comunitats autònomes". "Veurem com això es fa possible", ha afirmat abans de recordar que, de moment, el Ministeri encara no ha posat sobre la taula les xifres del repartiment i que “la Generalitat no acceptarà que es repeteixi una distribució que perjudica els pagesos i ramaders de a Catalunya, com ha passat en el període 2007-2013 amb el PDR” . La Generalitat no accepta tampoc el raonament del Ministeri que amb el nou repartiment "tothom queda igual". "Si partim d'aquesta base que tothom queda igual jo estic acceptant el repartiment que es va fer al període 2007-2013 amb el què no estic d'acord", ha afirmat el conseller. Per aquest motiu ja ha advertit que no acceptarà cap proposta que suposi perpetuar el model.
El conseller ha demanat també la incorporació a la PAC del sector de la vinya i les hectàrees de fruita "sempre a compte del sobre de l'Estat espanyol i no pas a compte de la comarcalització o regionalització que estan plantejant". "Nosaltres el que hem fet és defensar l'especificitat pròpia de Catalunya perquè entenem que tenim uns sectors determinats que hem de defensar", ha dit i aquestes "són discussions serioses i contundents".

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada