diumenge, 28 de juliol de 2013

Torres, sensible a l'impacte visual


Celler Waltraud de Torres, a Pacs del Penedès
“Un dels valors de Torres ha estat, des de sempre, el respecte i la preservació del medi ambient. Per això, en un entorn on el paisatge natural es veu cada vegada més castigat a causa de les nombroses i gegantesques construccions industrials, ha sorgit la preocupació per la integració al paisatge de les instal·lacions artificials”. D’aquesta manera la firma catalana que presideix Miguel A. Torres ha volgut remarcar aquesta setmana amb un comunicat adreçat a la premsa el seu comprimís amb la reducció de l'impacte visual. Torres s’ha sumat als intents de resoldre aquesta problemàtica i des del 2002 ha anat prenent mesures per reduir l’impacte visual dels seus cellers i magatzems. Avui en dia, ja són molts els espais exteriors de la seva propietat que es camuflen en el paisatge. Les construccions més recents, com el celler Waltraud o el magatzem logístic, a Pacs del Penedès, s’han construït aprofitant el desnivell de la zona, que en aquests casos ha permès soterrar la major part dels edificis. A part de no sobresortir en excés, aquesta pràctica suposa un estalvi energètic ja que s’utilitza la gravetat com a sistema de transport en molts dels processos de producció. Gràcies a aquest manteniment de l’orografia, Torres ha aconseguit que les instal·lacions de Pacs, malgrat les seves dimensions, passin pràcticament desapercebudes als ulls de qui circula per la carretera de Vilafranca a Sant Martí. A més a més, el celler Waltraud incorpora altres mesures sostenibles com per exemple la sorra fina i blanquinosa que el cobreix, que fa rebotar els raigs de llum i l’escalfor del sol (efecte albedo) per evitar un sobreescalfament del celler que calgui refrigerar, o la vegetació plantada als voltants, que necessita molt poca irrigació. 
A banda d’aprofitar el desnivell del territori, a Torres s’han pres altres mesures amb l’objectiu de reduir al màxim l’impacte visual sobre el paisatge, sempre apostant per mètodes sostenibles que, a més a més, suposin un estalvi energètic. Les tines d’acer inoxidable estan aïllades -per reduir l’impacte de la temperatura exterior i aconseguir minimitzar l’energia que es necessita per mantenir el vi en òptimes condicions- i estan pintades de verd, igual que les parts superiors de les parets del magatzem logístic. Amb això s’aconsegueix que semblin una extensió de la mateixa vegetació. A les parets de la nau d’embotellats s’hi han instal·lat gelosies, unes estructures de fusta pintades de verd entrecreuades que dissimulen la silueta de l’edifici i que es combinen amb l’enjardinament de la zona per fer predominar encara més tan el verd de les plantes com els materials de caire natural.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada