Un grup de recerca
de la Universitat Politècnica de Madrid (UPM) ha aconseguit millorar el procés
d'envelliment del vi negre i potenciar el seu sabor i aroma. La tècnica, segons
ha recollit http://www.muyinteresante.es,
consisteix a sotmetre el vi amb denominació d'origen Ribera del Duero a llevats
seleccionats que intensifiquin les seves propietats sensorials. El grup enotecUPM
porta des de l'any 2005 desenvolupant la tècnica de criança sobre mares en vins
negres. Aquesta consisteix en l'aplicació de llevats i en menor grau de
bacteris durant el procés de fermentació del vi, perquè, a través del procés de
l’autòlisi o autodestrucció cel·lular, expulsin compostos beneficiosos per a
l'elaboració del suc de raïm. Aquest procés d'envelliment li aporta densitat i
li impedeix oxidar-se, a més de potenciar el seu perfil aromàtic. La criança amb
mares és una tècnica d'envelliment de vins que s'utilitza en l'elaboració d’escumosos
naturals, vins de criança biològica i blancs fermentats en bóta.
Els llevats seleccionats procedeixen
d'Extremadura, Ribera de Duero, Madrid i Toro. El nou procés implementat
afegeix a més encenalls de roure per suavitzar el sabor a fusta i augmentar la
complexitat aromàtica de vi. La col·laboració entre enotecUPM i Bodegas Comenge
ha permès elaborar vins amb aquesta tècnica a escala semiindustrial.
En resum, s'estan carregant el mon del vi. Al final amb tants llevats, tants xips i tanta sobremaduració no trobarem tipicitat de la varietat enlloc. Una pena.
ResponElimina-òscar-