divendres, 26 de juliol del 2013

Gambes que deixen 'gelat', amb D.S.de Freixenet i l'Amontillado del Duque de González Byass


Òscar Villagarcía i Jose Gallego amb el gelat de gamba. Foto Fèlix Pascual

Gelats Llorens, per encàrrec del restaurant Marejol, ha creat el primer gelat de gambes de Vilanova. Són dues versions, una de més dolça i l’altra de més salada, creades en el marc de la Campanya Gastronòmica de la Gamba de Vilanova, que va arrencar divendres passat i que s’allarga fins el 29 de setembre amb un ampli ressò mediàtic i amb fins a 28 restaurants de la ciutat participants. Els gelats de gamba de Vilanova s’ofereixen en el marc d’un menú degustació especial que el restaurant Marejol estrena avui divendres mateix, i que s’ofereix per 50 euros per comensal. L’entrant el protagonitza un molt encertat carpaccio de gambes de Vilanova amb encenalls de foie. El primer plat són uns raviolis de pasta Waunton farcits de gamba de Vilanova. De segon se serveix el gelat de gambes de Vilanova Can Pere  Negre, el nom d’un dels fons on les barques vilanovines pesquen les gambes. El tercer plat és una tall de peix salvatge de la llotja de Vilanova amb gamba calada i reducció de crema de gambes, que s’acompanya amb l’Amontillado del Duque de Gonzalez Byass per degustar maridat amb el suc del cap de la gamba. De postres s’ofereix una crema suau de xocolata negra amb strunzel d’ametlla i gelat de gamba de Vilanova. Tot plegat es rega amb el cava de la Campanya Gastronòmica de la Gamba de Vilanova, la Cuvée D.S. de Freixenet. Els clients que només vulguin tastar aquests singulars gelats també tenen l’oportunitat de tastar-lo al restaurant del Passeig de Ribes roges a 6 euros la ració. Divendres passat els gelats es van servir per primer cop aprofitant la presentació en roda de premsa al restaurant Marejol  de les Jornades Gastronòmiques de la Gamba de Vilanova.
Òscar Villagarcia, de Gelats Llorens, afirma que aquests gelats s’han elaborat, després de diverses proves, com es feien antigament els gelats. O sigui, en una cassola "de les de tota la vida". Només conté gambes a la planxa, llet bullida, nata, neutre, sal i menys sucre que dextrosa. En un dels gelats, el més intens de gustos, hi ha més concentració del suc dels caps de les gambes. Les gambes es fan senceres a la planxa i es passen els caps per un colador xinès. Tot plegat es tritura. Per cada litre de llet es fan servir 300 grams de gambes vermelles vilanovines. Jose Gallego, copropietari del restaurant Marejol, afirma que per al gelat s’han triat les gambes mitjanes vilanovines “per ser més gustoses”. Jose Gallego diu que “amb aquest gelat hem volgut singularitzar-nos, i qui millor que l’Òscar Villagarcia per fer una cosa tan diferent”.
Aquest és el primer cop que es fa un gelat de gamba de Vilanova però no el primer cop que es fan gelats amb aquest selecte marisc. Un gelater valencià que regenta la seva empresa a Cartaya (Huelva), Ricardo Muñoz, va entrar en el Llibre Guinness dels Rècords el 2008 en elaborar un total de 365 tipus de gelats diferents, entre els quals s’alternaven sabors típics com xocolata o nata amb innovacions com gambes a l’allet o truita de patates. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada