dimarts, 3 de setembre del 2013

Raimat, amb tap de suro de boscos gestionats de forma responsable‏

Cellers Raimat, del Grup Codorníu, ha anunciat avui dimarts que ha incorporat al seu primer vi 100% ecològic Raimat Terra (DO Costers del Segre) l'ús de taps de suro amb el segell FSC. Aquest certificat internacional és la màxima garantia que el material prové de boscos gestionats de forma responsable, contribuint així a la conservació d'un ecosistema amenaçat però de gran valor econòmic i social com són les alzines sureres. Raimat Terra és un vi chardonnay 100%, elaborat amb raïm procedent dels vinyes pròpies del celler, les vinyes del qual estan certificades com a ecològiques i sostenibles, de producció integrada. A l'origen i producció ecològica d'aquest vi es suma ara l'ús d'un tap de suro elaborat amb un material natural, biodegradable i sostenible acreditat amb el certificat FSC. Un segell, fàcilment recognoscible, que suposa a més una eina molt potent per transmetre al consumidor el bon fer dels productors a la muntanya i les qualitats ambientals d'un producte com el suro.
Cada ampolla de vi Raimat Terra que es comercialitzi, als mercats nacional i internacional portarà a partir d'ara el tap de suro amb segell FSC. Una certificació internacional que és la màxima garantia que aquest material natural prové de boscos gestionats de forma sostenible. L'elaboració de suro, producte forestal procedent de les alzines sureres, està destinada majoritàriament a la fabricació de taps. Per aquesta raó, el segell defensa l'ocupació d'aquest material natural en el tapat de caves i vins, com a garantia de la conservació de les alzines sureres a través dels estàndards de gestió forestal responsable més exigents del mercat.
Espanya disposa actualment amb 34.092,86 has. de alzines sureres certificades per FSC, la qual cosa equival a un 22,2% del total de la superfície certificada FSC (153.440,47 ha) i un 0,2% de la superfície forestal del nostre país. Les alzines sureres, a més de ser un dels ecosistemes de major valor en termes de biodiversitat d'Europa, suposen una font d'ingressos molt important per al desenvolupament rural i mediambiental de les zones de alzinars de Catalunya, Extremadura i Andalusia.
No obstant això, malgrat la seva importància ambiental, econòmica i social, i que el sector va facturar a Espanya uns 350 milions d'euros i va donar treball a 2.000 persones l'any 2012, l'alzinar es veu amenaçat per l'absència de gestió dels seus recursos. A Catalunya, el sector del suro concentra al 75% de les empreses de l'estat espanyol i fabrica uns 2.700 milions de taps. L'exportació d'aquest material a Espanya aconsegueix una facturació anual de gairebé 100 milions d'euros.
Amb aquesta decisió, cellers Raimat fa un pas més en la seva política de compromís amb el medi ambient. Les accions d'empreses com Raimat que es comprometen amb el consum de productes FSC contribueixen de forma directa a canviar el model de gestió forestal, incidint de manera directa en l'estat dels boscos, i contribueixen també a establir polítiques de compra responsable al mercat. Ara, al destapar una ampolla de Raimat Terra contribuïm a preservar el medi ambient, a la conservació de les alzines sureres i a mantenir una activitat clau per al desenvolupament rural. Raimat Terra ha rebut diversos esments d'experts entre les quals destaquen la de millor vi blanc en la Guia de Vins 2013 de l'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) i els 91 punts atorgats per la Guia Peñin 2013.
FSC és una organització independent, no governamental, internacional i sense ànim de lucre creada en 1993, amb l'objectiu de promoure una gestió forestal ambientalment responsable, socialment beneficiosa i econòmicament viable en els boscos de tot el món. A través del segell FSC, el consumidor final pot identificar tots els productes que procedeixen de muntanyes ben gestionades. En l'actualitat s'han superat els 150 milions d'hectàrees certificades a tot el món, de les quals 155.000 corresponen a Espanya. FSC Espanya compta amb 150 socis, i per l'ampli suport que rep de tots els sectors implicats, és el sistema de certificació que té major demanda al mercat. Durant el 2011 va certificar la gestió forestal de 46.522,18 ha, i l'any 2012, 9.992,00 ha que situen la xifra total de terrens certificats per FSC a Espanya en 155.846,98 ha. Respecte a la Certificació de Cadena de Custòdia FSC (CdC), que implica l'avaluació de la línia de producció forestal des de l'arbre fins al producte final, ja l'han obtingut un total de 494 empreses, de les quals el 40% pertanyen al sector de les arts gràfiques i impressió i el 21% a la indústria de la fusta.
Cellers Raimat (Grup Codorníu) creu en un procés de producció basat en els principis de la viticultura sostenible, que es manifesta en la major qualitat dels vins obtinguts, en l'economia de l'explotació i en la millora de l'entorn natural i de la seva biodiversitat. A Raimat es treballa amb la naturalesa, considerant que la pràctica de l'agricultura sostenible no consisteix a aplicar algunes tècniques puntuals, sinó a assumir un model general de producció que respecti el medi ambient. Raimat Terra respon a aquest concepte integral de sostenibilitat des de la vinya fins a l'envàs, ara incorporant també el suro sostenible FSC.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada