diumenge, 29 de setembre de 2013

Catalunya és líder estatal en operadors que elaboren, importen i comercialitzen aliments ecològics


Catalunya és líder estatal en operadors que elaboren, importen i comercialitzen aliments ecològics. Es manté com la tercera comunitat en superfície ecològica pel que fa a explotacions ramaderes amb un 9,3% del total estatal, i segona en activitats industrials amb un 11,4% El conseller Josep Maria Pelegrí valora positivament aquestes dades i destaca “la gran interrelació entre les produccions agrícoles i ramaderes i les indústries de la transformació d’aliments ecològics, tret característic del sector ecològic català, que el fa continuar sent capdavanter a l’Estat”. Les  dades de l’agricultura ecològica a Espanya corresponents a l'any 2012, publicades pel Ministeri d'Agricultura, Alimentació i Medi Ambient, confirmen el lideratge català en la indústria ecològica de l’Estat. Catalunya es manté com una de les comunitats que té més diversificada l’activitat secundària i terciària en el sector de l’alimentació bio. El conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, Josep Maria Pelegrí, remarca “el gran creixement que ha experimentat la producció agrària ecològica en els darrers deu anys” i associa aquest augment a “l’empenta del sector i l’aposta del Govern per l’alimentació de qualitat, respectuosa amb el medi ambient i sostenible”.
Pel que fa a operadors registrats per activitat, és a dir, productors vegetals, ramaders, elaboradors, importadors i comercialitzadors, Catalunya va continuar com la cinquena Comunitat Autònoma l’any 2012, amb un total de 2.481 operadors (el 7,2% del total estatal), superada per Andalusia (10.316, 30,1%), Castella-La-Manxa (7.238, 21,11%), Extremadura (3.231, 9,43%) i Múrcia (2.525, 7,37%). Catalunya, però, es manté líder en elaboradors amb 668 operadors (23,9% del total estatal), seguida d'Andalusia (435, 15,6%) i Comunitat Valenciana (337, 12,1%); passar a ser primera en comercialitzadors amb un total de 206 operadors (26,5% del total estatal), seguida d’Astúries (133, 17,1%) i d’Andalusia (102, 13,1%); i també és la comunitat amb més importadors, amb un total de 41 operadors (36,9% del total estatal), pels 23 (20,7%) de Comunitat Valenciana o els 19 (17,1%) d’Andalusia.
Segons els nous requisits d’Eurostat, que utilitza una metodologia que no comptabilitza determinats usos de la terra, les xifres de superfície ecològica en relació a l’any anterior han disminuït, però no són comparables. Si es compara amb l’any anterior no consideren aquests altres cultius, la superfície a Catalunya ha crescut un 1,7%. Així doncs, l’any 2012 Catalunya va dedicar 77.401 Ha a superfície ecològica (4,86% del total estatal), consolidant la tercera posició després d'Andalusia (785.674Ha, 49,31%) i Castella-La-Manxa (297.139Ha, 18,65%). Catalunya destaca com a segona Comunitat Autònoma en superfície de prats, pastures i farratges i de bosc i recol·lecció silvestre. Per cultius, Catalunya és quarta en els conreus de la vinya (5.625Ha) i les oliveres (4.638Ha). L'any 2011, Catalunya va continuar destacada en nombre d'explotacions ramaderes amb un total de 581 (9,3% del total estatal), segona en el rànquing, després d'Andalusia (3.794 explotacions, 60,58%). És primera en avicultura de carn (32 explotacions, 25,8% del total estatal), i segona en vaquí de carn (325, 10,8%), cabrum de carn (65, 12,6%) i equí (43, 18,5%). Pel que fa a caps de bestiar, Catalunya és segona en vaquí (23.706 caps, 14,8%), i en avicultura (45.889 caps, 23,2%), i tercera en cabrum (4.208 caps, 7,5%).

Per segon any consecutiu, Catalunya es manté com la segona Comunitat Autònoma amb més activitats industrials relacionades amb la producció vegetal (617 activitats) i animal (167), comptant amb el 17,65% de tot l’Estat. Només Andalusia, amb un 28,14% de les activitats industrials, supera Catalunya.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada