Catalunya és líder estatal en operadors
que elaboren, importen i comercialitzen aliments ecològics. Es manté com la
tercera comunitat en superfície ecològica pel que fa a explotacions ramaderes
amb un 9,3% del total estatal, i segona en activitats industrials amb un 11,4% El conseller Josep Maria
Pelegrí valora positivament aquestes dades i destaca “la gran interrelació
entre les produccions agrícoles i ramaderes i les indústries de la
transformació d’aliments ecològics, tret característic del sector ecològic
català, que el fa continuar sent capdavanter a l’Estat”. Les
dades de l’agricultura ecològica a Espanya corresponents a l'any 2012,
publicades pel Ministeri d'Agricultura, Alimentació i Medi Ambient, confirmen
el lideratge català en la indústria ecològica de l’Estat. Catalunya es manté
com una de les comunitats que té més diversificada l’activitat secundària i
terciària en el sector de l’alimentació bio. El conseller d’Agricultura,
Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, Josep Maria Pelegrí, remarca “el
gran creixement que ha experimentat la producció agrària ecològica en els
darrers deu anys” i associa aquest augment a “l’empenta del sector i l’aposta
del Govern per l’alimentació de qualitat, respectuosa amb el medi ambient i
sostenible”.
Pel que fa a
operadors registrats per activitat, és a dir, productors vegetals, ramaders,
elaboradors, importadors i comercialitzadors, Catalunya va continuar com la
cinquena Comunitat Autònoma l’any 2012, amb un total de 2.481 operadors (el
7,2% del total estatal), superada per Andalusia (10.316, 30,1%), Castella-La-Manxa
(7.238, 21,11%), Extremadura (3.231, 9,43%) i Múrcia (2.525, 7,37%). Catalunya,
però, es manté líder en elaboradors amb 668 operadors (23,9% del total
estatal), seguida d'Andalusia (435, 15,6%) i Comunitat Valenciana (337, 12,1%);
passar a ser primera en comercialitzadors amb un total de 206 operadors (26,5%
del total estatal), seguida d’Astúries (133, 17,1%) i d’Andalusia (102, 13,1%);
i també és la comunitat amb més importadors, amb un total de 41 operadors
(36,9% del total estatal), pels 23 (20,7%) de Comunitat Valenciana o els 19
(17,1%) d’Andalusia.
Segons els nous
requisits d’Eurostat, que utilitza una metodologia que no comptabilitza
determinats usos de la terra, les xifres de superfície ecològica en relació a
l’any anterior han disminuït, però no són comparables. Si es compara amb l’any
anterior no consideren aquests altres cultius, la superfície a Catalunya ha
crescut un 1,7%. Així doncs, l’any 2012 Catalunya va dedicar 77.401 Ha a
superfície ecològica (4,86% del total estatal), consolidant la tercera posició
després d'Andalusia (785.674Ha, 49,31%) i Castella-La-Manxa (297.139Ha,
18,65%). Catalunya destaca com a segona Comunitat Autònoma en superfície de
prats, pastures i farratges i de bosc i recol·lecció silvestre. Per cultius,
Catalunya és quarta en els conreus de la vinya (5.625Ha) i les oliveres
(4.638Ha). L'any 2011, Catalunya va continuar destacada en nombre
d'explotacions ramaderes amb un total de 581 (9,3% del total estatal), segona
en el rànquing, després d'Andalusia (3.794 explotacions, 60,58%). És primera en
avicultura de carn (32 explotacions, 25,8% del total estatal), i segona en
vaquí de carn (325, 10,8%), cabrum de carn (65, 12,6%) i equí (43, 18,5%). Pel
que fa a caps de bestiar, Catalunya és segona en vaquí (23.706 caps, 14,8%), i
en avicultura (45.889 caps, 23,2%), i tercera en cabrum (4.208 caps, 7,5%).
Per segon any
consecutiu, Catalunya es manté com la segona Comunitat Autònoma amb més
activitats industrials relacionades amb la producció vegetal (617 activitats) i
animal (167), comptant amb el 17,65% de tot l’Estat. Només Andalusia, amb un
28,14% de les activitats industrials, supera Catalunya.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada