dissabte, 28 de setembre del 2013

Pelegrí: "Les dades demostraran que la distribució de la PAC impulsada pel Ministeri no és correcta"

El conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, Josep Maria Pelegrí, ha inaugurat avui dissabte, en el marc de la Fira de sant Miquel de Lleida, la Jornada Tècnica del Col·legi d’Enginyers d’Agrònoms de Catalunya, centrada en el debat sobre la reforma de la PAC (Política Agrària Comuna). En el decurs del seu parlament, el conseller ha posat de manifest la importància d’aquesta reforma per tots aquells que, directament o indirectament, depenen de la producció agroalimentària, sigui perquè la produeixen, transformen, comercialitzen o inspeccionen. “Perquè tothom s'haurà de tornar a adaptar a les novetats que ens porti aquesta reforma, les bones i les dolentes”. Sobre l’estat actual de la PAC, el conseller ha explicat que el trílog format pel Consell, el Parlament europeu i la Comissió, va arribar a un acord per tancar definitivament la reforma dimarts passat. Aquest pacte, permetrà que la nova PAC entri en vigor en els terminis previstos, que inclouen un període transitori al 2014 i la plena aplicació a partir del 2015.
L’altre aspecte de la PAC que el conseller ha posat de manifest és la importància de seguir defensant el que considerem just i equitatiu perquè el nostre sector agrari no es vegu perjudicat ni menytingut amb la nova PAC a través dels grups de treball entre el ministeri i les Comunitats Autònomes. Aquests grups van sorgir arran de l’aprovació de la Conferència sectorial de juliol, per tractar diferents temes en relació al nou model d’aplicació de la nova PAC a Espanya. Es van iniciar el 4 de setembre i tenen previst finalitzar a principis d’octubre. Segons Pelegrí aquests grups “han de servir per evitar el que va passar a la conferència de juliol, on Cañete va tirar endavant la seva proposta només amb la oposició del País Basc i nosaltres”. I ha mostrat un cop més el seu desacord vers la proposta del Ministeri: “No es respecten les línies vermelles del posicionament català definit conjuntament amb el sector. El model de PAC que propugna l’Estat no és just per a Catalunya”. Per aquesta raó, ha dit Pelegrí “no compartim els criteris generals que planteja el Ministeri pel que fa a la denominada regionalització dels recursos, on “tothom queda igual. Si partim d'aquesta base, jo estic acceptant el repartiment que es va fer en el període 2007-13, amb el qual no estic d'acord perquè consolidaria una pèrdua de més del 30% de les aportacions que ens tocaria rebre en temes com per exemple el PDR . Cal ser conscient que ens estem jugant l'esquema de suport financer dels set anys vinents.”
Finalment el titular d’Agricultura ha assegurat que “Catalunya entén que hi pot haver un altre model diferent que el Ministeri ha posat sobre la taula, que, a més de complir la Constitució, respecti les competències de les comunitats autònomes i les especificitats dels territoris de l'Estat.I ha conclòs que “aquestes són discussions serioses i contundents. Recorrerem a través de tots els mitjans al nostre abast i amb arguments rigorosos contra aquesta nova  PAC unifomizadora i recentralitzadora  que se’ns vol imposar de sde l’Estat,  amb dades sòlides que demostraran que la distribució impulsada pel Ministeri no és correcta i per fer evident això i reclamar a l’Estat allò que és just per al nostre sector, necessitem sumar el màxim suport de tothom”.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada