divendres, 20 de setembre del 2013

Un château a Bordeus amb accent vilanoví




Jean-Patrick Meyrignac, enòleg de l’Institut d’Enologia de Bordeus i assessor vitivinícola, va descobrir Côtes de Castillon l’any 1989, després d’haver estat contractat com a director d’explotació per a les caves Raventós i Blanc de Sant Sadurní d’Anoia, que desitjaven invertir en vinyes a Bordeus amb l’objectiu d’ampliar la seva carta de vins. Va ser agafant les regnes de Château D’Aiguilhe, el celler que va ser propietat de Raventós i Blanc, que va conèixer la que es convertiria en la seva esposa, l’enòloga vilanovina Pilar Albà, amb qui compartia la meva passió pels “vins de caràcter i de terrer d’excepció”. La parella va decidir emprendre un camí propi amb una inversió pròpia, la del Château Alba. El 2004 van decidir comprar diverses parcel·les de diferents propietaris per crear una petita propietat de 6,80 hectàrees, a l’altiplà de Saint Philippe d’Aiguilhe.
Tenen vinyes que van ser plantades, les més velles, el 1952. Treballen amb les varietats merlot, cabernet sauvignon, cabernet franc i malbec. Segueixen els paràmetres de l’agricultura biologique. Fins i tot fan algunes tasques a les vinyes amb tracció animal, amb cavalls. No utilitzen herbicides, només sofre i coure.  Meyrignac afirma que “el descobriment d’aquests vinyers beneficiats per una exposició Sud-Sud-oest va ser, per a nosaltres, una veritable revelació”.
Pilar Albà afirma que va ser l’amor el que la va portar a instal·lar-se a Bordeus. El mateix celler i els seus vins, de modernes etiquetes, porten el seu nom. La seva producció és d’unes 30.000 ampolles. A més de França es poden trobar a Hong Kong, als Estats Units, a Anglaterra, a Bèlgica o als restaurants Marejol i La Treva de Vilanova i la Geltrú.  Les seves exportacions arriben al 25% del total de la producció. Són vins que busquen l’elegància més que no pas la concentració.
Per Pilar Albà, aquest projecte vitivinícola representa “la il·lusió no només de fer el que més ens agrada, també el fet d’haver posat el nom d’Albà al nostre château és un homenatge als meus pares. Sé que estarien orgullosos i que si encara fossin aquí serien els primers ambaixadors del Château Albà a Catalunya”.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada