dimarts, 24 de setembre del 2013

Pelegrí destaca el creixent increment de la formació a distància i els cursos d’emprenedoria


El conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, Josep Maria Pelegrí, acompanyat del director general d’Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries, Domènec Vila, ha presidit, aquest migdia, l’acte d’inauguració oficial del curs acadèmic 2012-2013 de les escoles i centres de Capacitació Agrària del Departament, que s’ha celebrat al Centre de Capacitació Agrària d’Alfarràs. Així, Pelegrí ha volgut recordar la llarga trajectòria d’aquest centre, situat a l'horta del poble d'Alfarràs al nord de la comarca del Segrià (Lleida), que compta “amb 40 anys d’història a les seves esquenes, dels quals bona part ha estat dirigit per Antonio Gil, ex-professor i ex-director-gerent de l’escola durant els anys 1979-2013, i al què avui volem retre homenatge”. Així, en el decurs de l’acte ha tingut lloc el descobriment d’una placa en homenatge a Antonio Gil. El conseller també ha incidit en la importància de l’orientació d’aquesta escola, centrada en temes de fructicultura, “un sector vital pel nostre país, el segon més important  i amb una especial orientació cap als mercats internacionals.” Per aquest motiu, el conseller s’ha congratulat del volum de joves que han optat per triar el sector agroalimentari com l’espai on desenvolupar-se professional i personalment: a la convocatòria 2013 d’ajuts a Incorporació de Joves, s’han presentat un total de 538 persones que es volen incorporar a l’agricultura en primera instal·lació. Aquests passen a augmentar les dades del 2012. Des que es va iniciar el nou model d’incorporació l’any 2007 fins a finals de l’any 2012, 736 joves han finalitzat la formació i han obtingut la corresponent certificació.
Pelegrí també ha fet referència als cursos d’emprenedoria que el DAAM amb la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) organitzen conjuntament amb l’objectiu d’aportar els coneixements i les experiències necessàries per a què els joves empresaris agraris puguin desenvolupar els seus projectes amb garanties de futur i viabilitat. I s’ha mostrat molt satisfet dels resultats: “durant el que portem de l’any 2013, s’ha iniciat una emprenedoria en cultius extensius, i es preveu l’inici d’una d’horticultura al novembre, formant-se en cursos d’emprenedoria diversos un total de 98 joves.” En aquet sentit, Pelegrí  ha remarcat que “aquesta és una professió de futur i estratègica perquè respon a una necessitat vital per a les persones en subministrar aliments, i a més som el primer sector industrial del país i un filó d’ocupació, però també és una professió que demana passió, esforç i emprenedoria”. Pelegrí ha afirmat que, tot i el dur moment actual, “cal seguir apostant per aquest sector, com a futur professional, perquè és un sector estratègic i irrenunciable. El sector té nombroses oportunitats de futur i cal orientar la formació cap al consumidor per a ser el màxim d'eficients possibles. Ara, el sector està massa fragmentat i hi ha individualisme. Cal canviar aquesta realitat i, per tant, interaccionar i ajuntar-se”. A més, el conseller ha indicat als alumnes que no dubtin, atès que han fet “una bona elecció. És un sector que ha aguantat bé la crisi i pateix tensions i dificultats, com tots els altres sectors econòmics. S'ha mantingut la inversió i s'ha perdut menys mà d'obra que en altres àmbits. No és fàcil però tothom està patint les conseqüències de la crisi”.
El Servei de Formació Agrària del DAAM gestiona el programa de formació agrària que es desenvolupa a través de les ECA, amb l’objectiu de capacitar professionalment els joves per a la seva incorporació al sector agroalimentari, i de contribuir a l’actualització dels coneixements i a la formació permanent dels professionals del sector agroalimentari. El DAAM disposa d’una xarxa de 14 escoles i centres especialitzats que compten amb docents professionals i qualificats amb experiència, instal·lacions i equipaments adequats i en constant renovació, i amb la col·laboració d’empreses del sector per a les pràctiques.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada