El conseller d’Agricultura,
Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, Josep Maria Pelegrí, acompanyat
del director general d’Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries,
Domènec Vila, ha presidit, aquest migdia, l’acte d’inauguració oficial del curs
acadèmic 2012-2013 de les escoles i centres de Capacitació Agrària del
Departament, que s’ha celebrat al Centre de Capacitació Agrària d’Alfarràs. Així,
Pelegrí ha volgut recordar la llarga trajectòria d’aquest centre, situat a
l'horta del poble d'Alfarràs al nord de la comarca del Segrià (Lleida), que
compta “amb 40 anys d’història a les seves esquenes, dels quals bona part ha
estat dirigit per Antonio Gil, ex-professor i ex-director-gerent de l’escola
durant els anys 1979-2013, i al què avui volem retre homenatge”. Així, en el
decurs de l’acte ha tingut lloc el descobriment d’una placa en homenatge a
Antonio Gil. El conseller també ha incidit en la importància de l’orientació
d’aquesta escola, centrada en temes de fructicultura, “un sector vital pel
nostre país, el segon més important i amb una especial orientació cap als
mercats internacionals.” Per aquest motiu, el conseller s’ha congratulat del
volum de joves que han optat per triar el sector agroalimentari com l’espai on
desenvolupar-se professional i personalment: a la convocatòria 2013 d’ajuts a
Incorporació de Joves, s’han presentat un total de 538 persones que es volen
incorporar a l’agricultura en primera instal·lació. Aquests passen a augmentar
les dades del 2012. Des que es va iniciar el nou model d’incorporació l’any
2007 fins a finals de l’any 2012, 736 joves han finalitzat la formació i han
obtingut la corresponent certificació.
Pelegrí també
ha fet referència als cursos d’emprenedoria que el DAAM amb la Federació de
Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) organitzen conjuntament amb
l’objectiu d’aportar els coneixements i les experiències necessàries per a què
els joves empresaris agraris puguin desenvolupar els seus projectes amb
garanties de futur i viabilitat. I s’ha mostrat molt satisfet dels resultats:
“durant el que portem de l’any 2013, s’ha iniciat una emprenedoria en cultius
extensius, i es preveu l’inici d’una d’horticultura al novembre, formant-se en
cursos d’emprenedoria diversos un total de 98 joves.” En aquet sentit, Pelegrí
ha remarcat que “aquesta és una professió de futur i estratègica perquè
respon a una necessitat vital per a les persones en subministrar aliments, i a
més som el primer sector industrial del país i un filó d’ocupació, però també
és una professió que demana passió, esforç i emprenedoria”. Pelegrí ha afirmat
que, tot i el dur moment actual, “cal seguir apostant per aquest sector, com a
futur professional, perquè és un sector estratègic i irrenunciable. El sector
té nombroses oportunitats de futur i cal orientar la formació cap al consumidor
per a ser el màxim d'eficients possibles. Ara, el sector està massa fragmentat
i hi ha individualisme. Cal canviar aquesta realitat i, per tant, interaccionar
i ajuntar-se”. A més, el conseller ha indicat als alumnes que no dubtin, atès
que han fet “una bona elecció. És un sector que ha aguantat bé la crisi i
pateix tensions i dificultats, com tots els altres sectors econòmics. S'ha
mantingut la inversió i s'ha perdut menys mà d'obra que en altres àmbits. No és
fàcil però tothom està patint les conseqüències de la crisi”.
El Servei
de Formació Agrària del DAAM gestiona el programa de formació agrària que es
desenvolupa a través de les ECA, amb l’objectiu de capacitar professionalment
els joves per a la seva incorporació al sector agroalimentari, i de contribuir
a l’actualització dels coneixements i a la formació permanent dels
professionals del sector agroalimentari. El DAAM disposa d’una xarxa de 14
escoles i centres especialitzats que compten amb docents professionals i
qualificats amb experiència, instal·lacions i equipaments adequats i en
constant renovació, i amb la col·laboració d’empreses del sector per a les
pràctiques.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada