dilluns, 30 de setembre de 2013

La Confraria del Cava, protagonista de les Jornades Europees del PatrimoniLes Jornades Europees del Patrimoni a Subirats 2013 van ser dedicades al poble medieval de Torre-ramona (Subirats), catalogat Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN) i de només una cinquantena d’habitants. Des de fa tres anys, el segon diumenge de cada mes, el Patronat de Turisme de Subirats ve organitzant amb gran acceptació la ruta ‘Torre-ramona: Sorprenent i misteriosa’ per descobrir aquest espai històric envoltat de vinyes. Ahir diumenge es va seguir el mateix itinerari en una edició especial amb motiu d’aquestes jornades amb la participació de més de 70 persones. Es va poder conèixer la Confraria del Cava “i el prestigi internacional dels confrares” a la seva mateixa seu. El Palau Gralla va obrir les seves portes per mostrar la seva història senyorial. L’Església de Sant Joan Sesrovires i el cementiri parroquial, on reposen les víctimes d’un desgraciat accident produït a l’antic pas a nivell, durant els anys 20 del segle passat, va ser el primer misteri per descobri Es va poder admirar una vista panoràmica de tot el nucli envoltat de vinyes al peu del Castell de Subirats.
L’objectiu de l’itinerari és mostrar un dels nuclis medievals més desconeguts del nostre país i al mateix temps amb una història i patrimoni més interessant. L’església de Sant Joan Sesrovires, d’estil romànic i que es data del segle XII, ja existiria des de l’any 917, a la primera documentació escrita sobre Subirats. A L’interior del temple són visibles uns dibuixos i inscripcions el significat del quals se n’ha perdut amb el pas del temps. El Palau Gralla es va construir durant el segle XVI en terrenys que en temps del rei Ferran el Catòlic van passar a possessió de la família Gralla, plena de personatges cabdals en la història de Catalunya. La seva construcció respon a la transformació dels castells en palaus, per tenir més comoditats però també foren fortificats, on fins i tot es conserva en molt bon estat un túnel que arriba més enllà de l’església a uns 4,5 m respecte el nivell del sòl. La Confraria del Cava Sant Sadurní està integrada per 1.500 dames i cavallers confrares, entre els quals es distingeixen especialment els confrares d’honor que han estat investits al llarg de la història d’aquesta entitat, fundada el 1979 i amb seu al centre de Torre-ramona. Aquest edifici només és accessible en comptades ocasions i de la mà d’un dels confrares podrem conèixer com promocionen el cava arreu del món i els racons d’un espai tant antics com el palau i l’església, inclosa una exclusiva mina. Finalment, l’entorn d’on surten diversos camins que travessen les vinyes ofereix imatges que no es poden evitar ser retratades. Torre-ramona és un nucli envoltat de vinyes que cada juliol es escenari del Festival de Música a les Vinyes i compta amb la col·laboració de Família Bori De Fortuny, Confraria del Cava Sant Sadurní i Parròquia de Torre-ramona.
Durant el mes de setembre se celebren arreu d’Europa les Jornades Europees del Patrimoni, una iniciativa del Consell d’Europa per a donar a conèixer als ciutadans el patrimoni cultural i històric del seu territori. A Catalunya han estat els dies 27, 28 i 29 de setembre i es van desenvolupar sota el lema ‘Europa, un patrimoni comú’. A Subirats, s’han celebrat més activitats que també són dins de la proposta actual ‘Viu la Verema a Subirats, Capital de la Vinya’, i on ha destacat el Museu d’Esperanto de Subirats.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada