Els germans de la Rosa Torelló i els germans Torres |
Amb un menú al restaurant Dos Cielos s’ha presentat aquest dimarts el cava Torelló
Brut Reserva Special Edition per part dels germans Francesc
i Toni de la Rosa Torelló, i amb la presència també dels seus pares, la presidenta d’aquest
celler de Gelida, Ernestina Torelló, i el seu marit Luis de la Rosa. Durant el dinar, que han
ofert els germans Sergio i Javier Torres, juntament amb
el seu equip, s’han pogut tastar d’aperitiu: pa d’àngel de bolets; bombó de
pinyó; Passeig per Collserola; caviar de coliflor, bacallà i all negre;
macarrons, vi negre i bolets; tripes de bacallà amb tendons, verdures i bolets;
royal d’espàrrecs i croquetes de crustacis. I al menú hi havia verdures de
cultiu natural; Sant Pere meunière amb perles de mandioquinha; arròs de colomí
en llauna amb olives negres; i postres 'Àfrica'. Les coccions estaven al
punt, tret d’un arròs un pèl oliós. Em quedo amb la gran cocció del gustossíssim
colomí. Això sí, el retard entre plat i plat ha fet que ens atipèssim de pans sucats amb l'oli Torelló.
Pel que fa al nou cava, que frega el 30 mesos d’un Gran
Reserva, dir que no és el millor cava de Torelló (avui en dia el licor d’expedició
no parla gaire de l’estil d’aquestes caves) però sí un producte força comercial
i rodonet que rau en el sucre per a conquerir paladars més internacionals. S’elabora
amb base de la varietat macabeu i es completa amb xarel·lo
i parellada. Tot i la seva notable criança és força fresc i manté notes de
fruita i cítriques (pell de llimona). Al final de la presentació s’ha enlairat
un globus ple de bons desitjos (dels periodistas assistents a l’acte) al cel de
Barcelona, des del Dos Cielos.
A
continuación us adjunto la nota de prensa enviada després de la presentació :
TORELLÓ PORTA LES ICONES DE BARCELONA
ARREU DEL MÓN AMB EL CAVA TORELLÓ BRUT RESERVA SPECIAL EDITION
Els germans Francesc i Toni de la Rosa Torelló presenten un cava que aposta
per la internacionalització de la marca
Torelló, bodega
familiar situada al Penedès, presenta el cava Torelló Brut Reserva Special
Edition. Elaborat amb les varietats de raïm tradicionals Macabeu, Xarel·lo
i Parellada, es tracta d’una edició
especial del cava Torelló Brut Reserva realitzada per ressaltar els
atributs i la vocació exportadora de la marca. D’aquesta forma, un cava
elaborat a la propietat, viatja des de Barcelona a tot el món.
Tots els valors de la firma Torelló queden reflectits a les il·lustracions de l’etiqueta en
format “sleever” que cobreix tota
l’ampolla i que permet descobrir una cosa nova cada vegada que es gira:
-Tradició: amb
la verema de 1951 la família Torelló
va començar l’elaboració de cava que des d’aleshores i fins avui està elaborat
amb exigència i passió.
-100% collita
pròpia: tots els caves de la bodega tenen el seu origen a les vinyes de Can
Martí, finca que pertany a la família Torelló
des de 1395 i que ocupa 135 hectàrees a l’Alt Penedès.
-Caràcter
barceloní i essència mediterrània: la ciutat de Barcelona, a 33 quilòmetres
de la bodega, representa d'una banda la destinació final de bona part de les ampolles
de cava Torelló i per un altre, el
punt de partida de les expedicions als mercats internacionals.
-Vocació
exportadora: a més del mercat domèstic, els caves Torelló estan presents en l'actualitat a països com França,
Bèlgica, Andorra, Noruega, República Txeca, Xile, Mèxic, Puerto Rico, Estats
Units, Japó i Hong Kong i s'està en negociacions molt avançades amb importadors
d'Alemanya, Països Baixos, Suècia, Singapur i Xina.
Aquest cava es presentarà als professionals i als
consumidors a la Mostra de Vins i Caves de Catalunya que es fa cada any a Barcelona,
coincidint amb les festes de la Mercè.
Característiques
Aquest cava és el resultat d’una verema manual amb
premsat suau per a l’obtenció del most flor. Segona fermentació en ampolla i un
mínim de 24 mesos de criança en rima.
Nº botelles: 50.000.
Graduació: 12% Vol.
De venda a hostaleria i botigues especialitzades.
Preu aproximat de venda al públic: 13,65€.
Nota de cata
Color: Presenta un color groc pàl·lid, brillant, amb
reflexos verdosos, bombolla molt fina i persistent amb despreniment constant de
petites bombolles formant una elegant corona.
Nas: Inicialment presenta unes aromes florals i de fruita
blanca, poma, pera madura i meló. Posteriorment apareixen aromes típiques de la
criança sobre llevats, notes de pastisseria, brioix, notes fumades amb un fons
herbaci i tocs anisats.
Boca: Té una entrada amable, amb una acidesa molt
equilibrada i un toc de dolçor. A la boca és molt sedós, elegant, cremós, el
carbònic està molt ben integrat gràcies a la criança. Final de boca llarg i
molt agradable amb records de notes de fonoll.
Es tracta d'un cava franc, elegant, amb molta estructura i personalitat.
Es tracta d'un cava franc, elegant, amb molta estructura i personalitat.
Maridatge: És el cava perfecte per a qualsevol ocasió i
gastronomia, d’aperitiu i/o per prendre’l durant tot l’àpat.
Bodega Torelló
Torelló, empresa
de vins DO Penedès i caves, té el seu origen a les vinyes de Can Martí, finca
que pertany a la família Torelló des
de 1395. El cognom Torelló correspon
a la 22ª generació que conserva la propietat.
La finca ocupa 135 hectàrees a la comarca de l’Alt Penedès,
on es cultiven les varietats de raïm blanc Xarel·lo, Macabeu, Parellada,
Chardonnay, Subirat Parent i Muscat, i les negres Cabernet Sauvignon, Merlot,
Pinot Noir i Syrah.
A la propietat es conserven dues masies medievals, Can
Martí de Dalt i Can Martí de Baix, aquesta última seu de la bodega i on s’ubiquen
les instal·lacions.
Situada entre el Mediterrani i la muntanya de Montserrat,
la finca gaudeix d’un clima típicament mediterrani amb una temperatura mitja
anual de 16ºC. Els sòls, d’una barreja argilenca i calcaria, es mantenen pobres
en matèria orgànica. En ells s’adapten les diferents varietats de raïm plantades
a diferents alçades de la finca, conformant diferents microclimes que transmeten
singularitat als vins i caves.
En diferents caves subterrànies de la bodega, que ocupa
5.000 metres quadrats, romanen les botelles en la foscor i a temperatura
controlada, reposant i enriquint-se en sabors i qualitats. Torelló només elabora caves Reserva (més de 15 mesos de criança) i
Gran Reserva (més de 30 mesos de criança), segons la normativa del Consell
Regulador del Cava, i vins acollits a la DO Penedès.
El 2011, Torelló
va celebrar els 60 anys de la seva primera botella de cava. Tot va començar al
segle XIV, el 17 de Juny de 1395, quan el Senyor de Gelida va establir una emfiteusis
a favor de Jaume Miquel sobre el Mas de la Torrevella; actual ubicació de la
finca, masies i caves. Al llarg dels segles el cognom de la família ha anat
canviant com a conseqüència dels successius matrimonis. L’actual, Torelló,
correspon a la 22ª generació que conserva la propietat. A partir de 1951,
Francisco Torelló, anticipant-se al canvi econòmic del país va orientar la trajectòria
agrària tradicional de la família cap a la industrialització vitivinícola
iniciant l’elaboració de cava i vi
embotellat. Amb el pas dels anys i l’ajuda de José
Antonio Torelló, la marca ha anat evolucionant. Avui amb Ernestina Torelló i els seus fills
Paco i Toni de la Rosa Torelló, la marca ha adquirit una notorietat i prestigi
no només a Catalunya i a la resta d’Espanya, sinó més enllà de les nostres
fronteres estan present en diversos mercats
exteriors.
El procés d’elaboració i varietat de productes
El procés d’elaboració comença a la bodega a finals de l’estiu.
Cada varietat de raïm, collida a mà i en el seu punt òptim de maduració, es
transporta ràpidament fins les premses per evitar la seva oxidació arribant els
raïms sencers i en perfectes condicions. Previ pas de tot el raïm a la taula de
selecció, es realitza per separat el premsat de cada varietat, suaument, aprofitant
només la primera premsada, el “most flor”, que, amb un acurat control, donarà
com a resultat excel·lents vins blancs, rosats i negres.
Si bé s’elaboren vins a la finca de Can Martí des de temps
immemorial, va ser a la dècada dels 80 quan es va llançar al mercat el primer
vi blanc embotellat amb la marca Torelló,
el Blanc Tranquille, un vi jove,
fresc i afruitat que 30 anys després està present en molts restaurants del país.
Al 2001 va arribar Crisalys, un dels
primers blancs monovarietals de xarel·lo que van aparèixer al mercat, fermentat
a barrica, i que en els últims 10 anys ha obtingut medalles i reconeixements
nacionals i internacionals, i recentment 90 punts Parker. Al 2010 es va elaborar
la primera anyada de Vittios, vi
blanc dolç de verema tardana ideal per a acompanyar postres. Al 2012 es van
elaborar dos nous vins que completen la gama de blancs, Malvarel·lo 2012 i Gran
Crisalys 2011.
Respecte als vins negres, el raïm negre es destina una
part a l’elaboració d’un vi rosat, Petjades
Merlot, i l’altra part al vi negre Raimonda
Reserva. Finalment amb les pells del raïm xarel·lo s’elabora Marc recuperant així una tradició
familiar que es remunta a 1.861.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada