dimecres, 18 de setembre del 2013

Edició especial d'un cava de Torelló per a conquerir els paladars internacionals

Els germans de la Rosa Torelló i els germans Torres

Amb un menú al restaurant Dos Cielos s’ha presentat aquest dimarts el cava Torelló Brut Reserva Special Edition per part  dels germans Francesc i Toni de la Rosa Torelló, i amb la presència també dels seus pares, la presidenta d’aquest celler de Gelida, Ernestina Torelló, i el seu marit Luis de la Rosa. Durant el dinar, que han ofert els germans Sergio i Javier Torres, juntament amb el seu equip, s’han pogut tastar d’aperitiu: pa d’àngel de bolets; bombó de pinyó; Passeig per Collserola; caviar de coliflor, bacallà i all negre; macarrons, vi negre i bolets; tripes de bacallà amb tendons, verdures i bolets; royal d’espàrrecs i croquetes de crustacis. I al menú hi havia verdures de cultiu natural; Sant Pere meunière amb perles de mandioquinha; arròs de colomí en llauna amb olives negres; i postres 'Àfrica'.  Les coccions estaven al punt, tret d’un arròs un pèl oliós. Em quedo amb la gran cocció del gustossíssim colomí. Això sí, el retard entre plat i plat ha fet que ens atipèssim de pans sucats amb l'oli Torelló.
Pel que fa al nou cava, que frega el 30 mesos d’un Gran Reserva, dir que no és el millor cava de Torelló (avui en dia el licor d’expedició no parla gaire de l’estil d’aquestes caves) però sí un producte força comercial i rodonet que rau en el sucre per a conquerir paladars més internacionals. S’elabora amb base de la varietat macabeu i es completa amb xarel·lo i parellada. Tot i la seva notable criança és força fresc i manté notes de fruita i cítriques (pell de llimona). Al final de la presentació s’ha enlairat un globus ple de bons desitjos (dels periodistas assistents a l’acte) al cel de Barcelona, des del Dos Cielos.

A continuación us adjunto la nota de prensa enviada després de la presentació :

TORELLÓ PORTA LES ICONES DE BARCELONA
ARREU DEL MÓN AMB EL CAVA TORELLÓ BRUT RESERVA SPECIAL EDITION

Els germans Francesc i Toni de la Rosa Torelló presenten un cava que aposta per la internacionalització de la marca

Torelló, bodega familiar situada al Penedès, presenta el cava Torelló Brut Reserva Special Edition. Elaborat amb les varietats de raïm tradicionals Macabeu, Xarel·lo i Parellada, es tracta d’una edició especial del cava Torelló Brut Reserva realitzada per ressaltar els atributs i la vocació exportadora de la marca. D’aquesta forma, un cava elaborat a la propietat, viatja des de Barcelona a tot el món.

Tots els valors de la firma Torelló queden reflectits a les il·lustracions de l’etiqueta en format “sleever” que cobreix tota l’ampolla i que permet descobrir una cosa nova cada vegada que es gira:

-Tradició: amb la verema de 1951 la família Torelló va començar l’elaboració de cava que des d’aleshores i fins avui està elaborat amb exigència i passió.

-100% collita pròpia: tots els caves de la bodega tenen el seu origen a les vinyes de Can Martí, finca que pertany a la família Torelló des de 1395 i que ocupa 135 hectàrees a l’Alt Penedès.

-Caràcter barceloní i essència mediterrània: la ciutat de Barcelona, a 33 quilòmetres de la bodega, representa d'una banda la destinació final de bona part de les ampolles de cava Torelló i per un altre, el punt de partida de les expedicions als mercats internacionals.

-Vocació exportadora: a més del mercat domèstic, els caves Torelló estan presents en l'actualitat a països com França, Bèlgica, Andorra, Noruega, República Txeca, Xile, Mèxic, Puerto Rico, Estats Units, Japó i Hong Kong i s'està en negociacions molt avançades amb importadors d'Alemanya, Països Baixos, Suècia, Singapur i Xina.

Aquest cava es presentarà als professionals i als consumidors a la Mostra de Vins i Caves de Catalunya que es fa cada any a Barcelona, coincidint amb les festes de la Mercè.

Característiques

Aquest cava és el resultat d’una verema manual amb premsat suau per a l’obtenció del most flor. Segona fermentació en ampolla i un mínim de 24 mesos de criança en rima.

Nº botelles: 50.000.

Graduació: 12% Vol.

De venda a hostaleria i botigues especialitzades.

Preu aproximat de venda al públic: 13,65€.


Nota de cata

Color: Presenta un color groc pàl·lid, brillant, amb reflexos verdosos, bombolla molt fina i persistent amb despreniment constant de petites bombolles formant una elegant corona.

Nas: Inicialment presenta unes aromes florals i de fruita blanca, poma, pera madura i meló. Posteriorment apareixen aromes típiques de la criança sobre llevats, notes de pastisseria, brioix, notes fumades amb un fons herbaci i tocs anisats.

Boca: Té una entrada amable, amb una acidesa molt equilibrada i un toc de dolçor. A la boca és molt sedós, elegant, cremós, el carbònic està molt ben integrat gràcies a la criança. Final de boca llarg i molt agradable amb records de notes de fonoll.
Es tracta d'un cava franc, elegant, amb molta estructura i personalitat.

Maridatge: És el cava perfecte per a qualsevol ocasió i gastronomia, d’aperitiu i/o per prendre’l durant tot l’àpat.

Bodega Torelló

Torelló, empresa de vins DO Penedès i caves, té el seu origen a les vinyes de Can Martí, finca que pertany a la família Torelló des de 1395. El cognom Torelló correspon a la 22ª generació que conserva la propietat.


La finca ocupa 135 hectàrees a la comarca de l’Alt Penedès, on es cultiven les varietats de raïm blanc Xarel·lo, Macabeu, Parellada, Chardonnay, Subirat Parent i Muscat, i les negres Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinot Noir i Syrah.

A la propietat es conserven dues masies medievals, Can Martí de Dalt i Can Martí de Baix, aquesta última seu de la bodega i on s’ubiquen les instal·lacions.

Situada entre el Mediterrani i la muntanya de Montserrat, la finca gaudeix d’un clima típicament mediterrani amb una temperatura mitja anual de 16ºC. Els sòls, d’una barreja argilenca i calcaria, es mantenen pobres en matèria orgànica. En ells s’adapten les diferents varietats de raïm plantades a diferents alçades de la finca, conformant diferents microclimes que transmeten singularitat als vins i caves.

En diferents caves subterrànies de la bodega, que ocupa 5.000 metres quadrats, romanen les botelles en la foscor i a temperatura controlada, reposant i enriquint-se en sabors i qualitats. Torelló només elabora caves Reserva (més de 15 mesos de criança) i Gran Reserva (més de 30 mesos de criança), segons la normativa del Consell Regulador del Cava, i vins acollits a la DO Penedès.

El 2011, Torelló va celebrar els 60 anys de la seva primera botella de cava. Tot va començar al segle XIV, el 17 de Juny de 1395, quan el Senyor de Gelida va establir una emfiteusis a favor de Jaume Miquel sobre el Mas de la Torrevella; actual ubicació de la finca, masies i caves. Al llarg dels segles el cognom de la família ha anat canviant com a conseqüència dels successius matrimonis. L’actual, Torelló, correspon a la 22ª generació que conserva la propietat. A partir de 1951, Francisco Torelló, anticipant-se al canvi econòmic del país va orientar la trajectòria agrària tradicional de la família cap a la industrialització vitivinícola iniciant l’elaboració de cava i vi






embotellat. Amb el pas dels anys i l’ajuda de José Antonio Torelló, la marca ha anat evolucionant.  Avui amb Ernestina Torelló i els seus fills Paco i Toni de la Rosa Torelló, la marca ha adquirit una notorietat i prestigi no només a Catalunya i a la resta d’Espanya, sinó més enllà de les nostres fronteres estan present en diversos mercats exteriors.

El procés d’elaboració i varietat de productes

El procés d’elaboració comença a la bodega a finals de l’estiu. Cada varietat de raïm, collida a mà i en el seu punt òptim de maduració, es transporta ràpidament fins les premses per evitar la seva oxidació arribant els raïms sencers i en perfectes condicions. Previ pas de tot el raïm a la taula de selecció, es realitza per separat el premsat de cada varietat, suaument, aprofitant només la primera premsada, el “most flor”, que, amb un acurat control, donarà com a resultat excel·lents vins blancs, rosats i negres.

Si bé s’elaboren vins a la finca de Can Martí des de temps immemorial, va ser a la dècada dels 80 quan es va llançar al mercat el primer vi blanc embotellat amb la marca Torelló, el Blanc Tranquille, un vi jove, fresc i afruitat que 30 anys després està present en molts restaurants del país. Al 2001 va arribar Crisalys, un dels primers blancs monovarietals de xarel·lo que van aparèixer al mercat, fermentat a barrica, i que en els últims 10 anys ha obtingut medalles i reconeixements nacionals i internacionals, i recentment 90 punts Parker. Al 2010 es va elaborar la primera anyada de Vittios, vi blanc dolç de verema tardana ideal per a acompanyar postres. Al 2012 es van elaborar dos nous vins que completen la gama de blancs, Malvarel·lo 2012 i Gran Crisalys 2011.

Respecte als vins negres, el raïm negre es destina una part a l’elaboració d’un vi rosat, Petjades Merlot, i l’altra part al vi negre Raimonda Reserva. Finalment amb les pells del raïm xarel·lo s’elabora Marc recuperant així una tradició familiar que es remunta a 1.861.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada