Del 21 al 24 de
setembre, se celebrarà la 33a edició de la Mostra de Vins i Caves de Catalunya,
a Barcelona, en el marc de les festes de la Mercè 2013. En aquesta edició, el
Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural (DAAM),
a través de l’Incavi i amb la col·laboració de Prodeca, ha volgut apostar per
la introducció i la difusió de l’esdeveniment a través de les xarxes socials:
ha incorporat la Mostra a les xarxes socials mitjançant el concurs de
fotografia Els vins catalans triomfen a la xarxa Instragram. Instagram és una
aplicació mòbil gratuïta que permet als usuaris fer fotos, aplicar filtres i
compartir-les a les xarxes socials. Compta amb més de 100 milions d'usuaris arreu
del món. El concurs fotogràfic ‘Els vins catalans triomfen’, que es va obrir el
5 d’agost i va finalitzar el 8 de setembre, ha comptat amb més de 500
fotografies participants, de temàtiques relacionades amb el món vitivinícola de
Catalunya, publicades amb l'etiqueta #mostraCAT a la xarxa Instagram, en les quals
es destacava fotogràficament els valors del món vitivinícola de Catalunya, en
qualsevol dels seus aspectes. S’ha fet una preselecció de 300 fotografies, de
les quals un jurat triarà les 25 guanyadores. Les fotografies premiades
s'exposaran durant la celebració de la Mostra de Vins i Caves de Catalunya. Els
autors de les 25 fotografies guanyadores obtindran dos vals bescanviables de
degustació dels vins i caves exposats i dos passis per a l'Espai Selecció de la
Mostra de Vins i Caves, una de les cites més emblemàtiques per als barcelonins
i els professionals i afeccionats als vins.
L’altra
novetat d’enguany arriba de mans de l’Agència Catalana de Turisme, que
participa per primera vegada a la Mostra de Vins i Caves de Catalunya. I ho fa
amb un espai destacat on promocionarà i comercialitzarà entre el públic català
l’oferta d’enoturisme a Catalunya. Empreses i entitats, entre cellers, agències
de viatge i Rutes del Vi, participen en aquest espai on duran a terme una
trentena de presentacions. Les persones visitants trobaran, a més, diverses
activitats d’animació i tot un seguit de propostes turístiques al voltant del
món del vi. Aquesta acció forma part del pla específic que ha endegat la
Generalitat per promoure i donar suport a la comercialització de l’oferta
turística catalana vinculada a l’enoturisme. La seva creació respon a la
voluntat de millorar la competitivitat en aquest segment turístic, considerat
estratègic tant per al desenvolupament territorial com econòmic pel seu alt
valor afegit. L’objectiu principal és posicionar Catalunya com a destinació
referent en enoturisme entre els diferents mercats emissors (domèstic, de
proximitat i altres). En aquest sentit, el director de l’Agència Catalana de
Turisme, Xavier Espasa, ha anunciat la propera constitució de la Taula de
l’Enoturisme “on representants dels diferents actors implicats en la
potenciació de l’enoturisme, com ara cellers, agències de viatge i entitats,
treballaran per la implantació de programes que impulsin el lideratge i la
competitivitat turístics de Catalunya en el món del vi”.
La
Mostra és un espai obert al públic, amb oferiment de tastos de vins i caves
mitjançant adquisició prèvia dels tiquets de degustació. Aquesta edició, que
augmenta un 7% el nombre de participants, comptarà amb la presència de 64
cellers, la qual cosa consolida l’increment que es va produir entre els anys
2011 al 2012, quan va augmentar de 54 a 61 cellers. Totes aquestes novetats han
estat presentades aquesta tarda a la Sala d’Actes del Departament
d’Agricultura, en una roda de premsa presidida pel conseller d’Agricultura,
Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, Josep Maria Pelegrí, que ha estat
acompanyat pel director general de l’INCAVI, Jordi Bort, i pel director de
l'Agència Catalana de Turisme, Xavier Espasa.
En
el decurs de la seva intervenció, el conseller Pelegrí ha destacat “el gran
èxit” tant de participació de cellers com d’assistència de públic de la passada
Mostra, que va superar l’edició anterior, va batre rècords pel que fa al nombre
de visitants, arribant als 145 mil, i va comptar amb la presència de 61
cellers. Enguany, ha assenyalat Pelegrí, “cal treballar per consolidar aquests
bons resultats, que estic convençut que aquest any es repetiran”. Segons el
conseller, aquesta “és una ocasió excepcional per promoure el coneixement per
part dels ciutadans de les excel·lències dels vins catalans amb DO, i és
imprescindible que augmenti la presència dels vins catalans de qualitat en la
restauració de Catalunya; per això estem treballant des del Govern conjuntament
amb el sector per desenvolupar iniciatives que aportin valor al vi i al cava
català, entre les que cal destacar el programa de promoció turística Enoturisme
Catalunya i la Taula de l’Enoturisme que es constituirà properament”. El
director general de l’Incavi, Jordi Bort, també ha explicat que “el nostre
objectiu amb l’organització anual d’aquest esdeveniment és fer arribar al
consumidor de Barcelona la diversitat i qualitat dels vins i caves que es fan a
Catalunya. Aquest any, vull destacar especialment l’acord amb la Direcció
General de Turisme per incloure l’oferta enoturística”. Com l’any passat, la
Mostra s’ha marcat com a objectiu donar a conèixer i promocionar la diversitat
i la qualitat dels vins i caves catalans a través de les DO, que estaran
representades per espais on se n’explicaran les singularitats i es donaran a
conèixer les rutes enoturístiques.
Una
altra característica que presenta la 33a Mostra de Vins i Caves és la
utilització de copes de la marca Riedel per fer les degustacions, com ja es va
fer en les edicions dels any 2011 i 2012, apostant així per la qualitat
d’aquestes copes. Aquest any, però, a banda de comprar la copa, també es podrà
llogar, i se’n recuperarà així una part del cost, que serà reemborsat amb la
devolució de l’envàs. La Mostra consta, a més dels estands dels cellers, amb el
Celler de la Mostra, espai de venda de vins i caves amb assessorament
personalitzat. També es disposa de l’Espai Selecció, un espai en format de
carpa independent on es pot tastar el vi o cava icona de cada celler expositor,
en un ambient tancat i climatitzat, i un sistema de pagament i de degustacions
diferent al dels estands (preu d’accés de 20 euros). El certamen d’enguany
també compta amb la col·laboració d’ICG Software, que ha arribat a un acord amb
el Departament d’Agricultura, mitjançant l’Incavi, pel qual aquest grup
tecnològic català posarà a l'abast de la Mostra les seves solucions de Punt de
Venda i custòdia d'efectiu a diversos espais comercials i de tast de manera
gratuïta. Pel que fa la formació i informació al visitant es concreta en dues
Sales de Tast, una més que l’any passat, on es pot assistir a sessions
d’iniciació al tast i presentacions de novetats associades al món vitivinícola.
També es manté la possibilitat de vendre els productes dels cellers a la Botiga
o Celler de la Mostra. Finalment, la inauguració de la Mostra comptarà amb
l’arribada de la Verema a Barcelona, activitat patrocinada per les empreses
Enomatic i Riedel. Com a complement alimentari, a més dels habituals estands
d’embotit, l’associació ACREFA oferirà una acurada selecció dels millors
formatges de Catalunya amb indicacions de maridatge amb vins i caves. D’altra
banda, un any més, la Fundació Futbol Club Barcelona, estarà present a la
Mostra, amb els projectes ‘Barçakids’, ‘FutbolNet’ i ‘Som el que mengem’,
tallers educatius a infants per a la promoció d’hàbits saludables, educació en
valors i un mini camp de futbol.
La
Mostra de Vins i Caves, segons la Generalitat, “és una de les fires populars
més consolidada i amb una gran afluència de públic, principalment barcelonins i
turistes, que s’acosten a la Mostra per descobrir els vins i caves de les
denominacions d’origen catalanes. És un gran aparador dels nous productes, i,
sobretot, una manera de donar a conèixer la cultura del vi a la ciutat de
Barcelona”. La tasca realitzada pel Departament d’Agricultura i l’Incavi, amb
la col·laboració de tot el sector vitivinícola català, ha tingut una clara
repercussió popular en aquests més de sis lustres, ja que molts ciutadans han
trobat en la Mostra diversos aspectes interessants per assistir-hi. Gràcies a
la feina feta durant aquest temps, la Mostra s’ha convertit en “un referent per
a aquest sector vitivinícola per promocionar els seus productes a la ciutat de
Barcelona, i ha esdevingut un magnífic aparador de la riquesa del nostre país
pel que fa als vins i caves”. Així, tots els barcelonins i els visitants
provinents d’altres llocs de Catalunya o de fora tenen l’oportunitat de
conèixer de primera mà “una oferta comercial de primera categoria en el marc de
la festa major barcelonina, en un espai idoni per a la divulgació dels vins i
caves catalans”. Un dels objectius del DAAM pel que fa a la Mostra és “diversificar
les seves activitats, tot prestant una especial atenció al consumidor final i
als seus interessos reals. Precisament, un dels reptes pendents en la
comercialització alimentària és apropar l’oferta a les necessitats del públic
que consumeix el producte”.
Cellers participants
Enguany participaran
en la Mostra un total de 64 cellers, tres més que l’any passat. Aquests són els
cellers:
CAVES I VINS CANALS
& MUNNÉ
|
TORELLÓ
|
CASTELL D'OR
|
CELLERS UNIÓ
|
MASET DEL LLEÓ
|
CASTELL DEL REMEI
|
CÉRVOLES
|
COVIDES VINYES-CELLERS
|
CAVA & HOTEL
MASTINELL
|
MAS RODÓ
|
MAS BLANCH I JUVÉ
|
VERMUTS MIRÓ
|
CLOS-PONS
|
EMENDIS
|
EMPORDÀLIA
|
CELLER DE CAPÇANES
|
PINORD
|
CELLER BATEA
|
ALBET I NOYA
|
ALTA ALELLA CAVA
PRIVAT
|
MAS IGNEUS
|
CAN DESCREGUT
|
CASTELL DE PERALADA
|
JUVÉ & CAMPS
|
SANT JOSEP VINS
|
ROVELLATS
|
MAS BERTRAN
|
A. VILAMAJÓ -
ECOLÒGIC LHEBLAN
|
SUMARROCA
|
AGUSTÍ TORELLÓ MATA
|
CELLER CARLES ANDREU
|
CAVES GRAMONA
|
VINS I CAVES PORTELL
|
BODEGUES CAPITÀ
VIDAL
|
CAVES ÀNGEL GUSTÀ
|
TORRES
|
JEAN LEON
|
VILARNAU
|
MAS FORASTER
|
BLANCHER-CAPDEVILA
PUJOL
|
CAVES MESTRES
|
1+1=3
|
BIOPAUMERÀ-HELGA
HARBIG
|
VERMUT MEDVSA - LA
SECUITA
|
ABADAL
|
LAFOU
|
SYNERA
|
CAVES MUSCÀNDIA
|
MARCO ABELLA
|
RENDÉ MASDÉU
|
SIMÓ DE PALAU
|
VINYES DOMENECH
|
EDETARIA
|
CELLER QUIM BATLLE
|
ROURA
|
CASTELL DE SANT
ANTONI - MÉS QUE PARAULES
|
SEGURA VIUDAS
|
CAVA MASPUJADÓ
|
CELLER SURIOL
|
LLOPART
|
1898 RAMÓN ROQUETA
|
MARTÍ SERDÀ
|
VALLFORMOSA -
CELLERS AMB ORIGEN
|
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada