Aquest dimecres
(12/12/2012) la DO Catalunya i el club de cultura TR3SC van omplir una de les sales del Museu Europeu d'Art Modern de Barcelona (MEAM)
en un acte entranyable que va servir per presentar el darrer llibre
del company Víctor M. Amela i Roser Amills, ‘333 vitamines per a l’ànima’ en el
marc d’un maridatge amb dos molt bons vins de la DO Catalunya presentats per un
servidor. L’acte es va allargar per espai de gairebé dues hores durant les
quals es va establir una tertúlia oberta i força divertida. Es va parlar de vi
i de literatura. A continuació els adjunto la meva intervenció condensada:
Primerament voldria dir que és un gran orgull
per mi haver estat convidat per la DO Catalunya i poder participar en un
acte com aquest amb el company Víctor Amela, un home apassionat del vi i de la
Terra Alta, i amb la Roser Amills. El seu llibre és fantàstic. En una de les
sàvies frases que recull, d’Imma Monsó, s’afirma que “El millor homenatge que
es pot fer a un llibre és rellegir-lo”. Jo us recomano que rellegiu sovint el
llibre de l’Amela i l’Amills. A més, aquest llibre es pot començar i recomençar
per qualsevol punt.
El
primer vi que he triat uneix el Garraf, d’on és un servidor, i l’estimada Terra
Alta de Víctor Amela. Es tracta del primer vi del Garraf que ha comercialitzat
Benjamín Romeo: Macizo 2010. És un vi original.
“Original és allò que torna a la simplicitat de les primeres solucions”, segons
una frase d’Antoni Gaudí recollida a ‘333 vitamines per a l’ànima’. Macizo pren
el seu nom del calcari massís del Garraf.
La
vinya ha format part de la vida de Benjamín Romeo des de sempre a un poble, San
Vicente de la Sonsierra (on gairebé es conreen 2.000 hectàrees de vinyes), que
no es concebria sense vinya. Benjamín Romeo és un dels grans noms propis de la
nova Rioja. Qui va ser director tècnic d'Artadi ja acumula 27 collites a les
seves esquenes però no ha perdut ni xispa ni apassionament. El seu projecte
personal busca l'excel·lència, extreure el màxim de les seves terres (65
parcel·les que ocupen 40 hectàrees, de les quals 30 són pròpies). Diu que aquest
any han "fregat la perfecció". La història de Bodega Contador comença
el 1995, quan l'enòleg i viticultor Benjamin Romeo adquireix una cova
centenària sota el castell de San Vicente de la Sonsierra (La Rioja). El 1996
va elaborar-hi la primera collita del seu vi La Cueva del Contador, i va
començar a comprar vinyes. Durant els anys següents va dur a terme
vinificacions a mínima escala a la cova, i va seguir adquirint vinyes. El 1999
va elaborar la primera anyada del seu vi Contador. L'any 2000, després de
comprovar el bon acolliment del mercat i dels mitjans especialitzats a aquests
primers vins, Benjamin decideix dedicar-se exclusivament al seu projecte
personal. El 21 de juny del 2008 va inaugurar el seu nou celler. Els seus vins
es caracteritzen per una "netedat aromàtica". O sigui, que als seus
vins, segons aquest home enganxat a una gorra, "no hi trobareu coses
rares".
Els
seus blancs, tant els del Garraf com els de la Rioja, tenen una clara
inspiració borguinyona. Va entrar al Garraf l'any 2008 després que un amic veí
de Gavà li ensenyés les vinyes. Reconeix que es va deixar “enganyar".
Confessa que el lloc el va "enamorar", ja que és "preciós".
Ara vol reimpulsar aquesta singular aposta que es nodreix de xarel·los i malvasies
de Sitges que són del Garraf, i garnatxes blanques de la Terra Alta (Vilalba
dels Arcs). El xarel·lo, diu, és "la base". La garnatxa blanca li
aporta "calor i graduació", i la malvasia de Sitges "dolçor i un
toc elegant en nas". En els pròxims anys confia en poder oferir vins de
"més nivell". Mazizo 2010 (15,90 euros a Vila Viniteca) és més senyor
vi que no pas el Massís 2011 (7,95 euros a Vila Viniteca). Mazizo, tot i la
fusta marcada en nas, potser un pèl excessiva, mostra notes més evolucionades,
com ara les de mel i orellanes, així com les de poma al forn amb mel. Mazizo,
diu Benjamín Romeo, "és més potent" i greixós, i per això va triar un
nom castellà. En canvi, a Massís hi ha més vivacitat, i per això ha escollit un
nom en català, massís, que el fa pensar en Schweppes
(per la sonoritat de la paraula) A Mazizo es mostra més persistent la fusta; a
Massís, la fruita. Al Garraf hi va veure "cultura mil·lenària, arrels,
ànima...", i encara ara no acaba d'entendre com és possible que tan pocs
hagin vist l'enorme potencial que té la zona. Ja porten cinc collites. Durant
dos anys també van fer escumosos seguint el mètode tradicional que no han
arribat a sortir al mercat: un rosat i un blanc de blancs. Afirma que ha
escollit emparar els seus vins del Garraf sota el paraigües de la DO Catalunya
i no de la DO Penedès tot buscant "més llibertat". Diu que de vegades
no toca més remei que passar per la pedra (bé, de fet, diu textualment
"pasar por el aro") però que prefereix evitar els encontillaments.
Això de combinar un vi del Garraf, de l’àmbit de la DO Penedès, amb un de la
Terra Alta em recorda molt l’Hermitagé de Château Palmer, on s’uneix vi de
Bordeus amb vi de Côtes-du-Rhône.
L’anyada del 2011 és
la primera de Massís. Només hi ha les varietats xarel·lo i garnatxa blanca ja
que els senglars van causar estralls aquest any amb la terpènica varietat
malvasia de Sitges a les seves vinyes del Garraf. El
most de Macizo 2010 va fermentar a temperatura controlada en bótes refrigerades
i es va criar a les mateixes bótes de roure francès (50% noves i 50% d’un vi)
durant 8 mesos en contacte amb les seves mares fines. L’elaborador el recomana
per acompanyar un producte molt difícil de maridar. les carxofes, així com
l’orada al forn o el salmó en papillotte.
·
El segon vi que he triat és Sentits Negres 2009
de Bodegas Puiggròs. M’agrada la carta de presentació d’aquest celler d’Òdena.
Diuen els seus promotors, Josep y Vicens Puiggròs, que “el
naixement d'un projecte es concep gràcies a l'esforç diari de moltes persones,
així com dels somnis, les il·lusions i la visió dels seus creadors”. És així,
diuen, i amb molt treball i sobretot de molta il·lusió que va néixer Bodegas
Puiggròs. Diuen que fan vins amb “sentiment, passió i il·lusió”.
Aquest,
com el Massís de Benjamin Romeo, és un vi de producció limitada. Dels Sentits
Negres 2009 (que costa uns 19 euros) només s’han elaborat 4.410 ampolles. És
una garnatxa negra 100% de vinyes velles plantades fa més de 60 anys. De color
cirera picota, destaca per la seva fruita madura (negra i vermella) i pels seus
tanins rodons, ben polimeritzats. És un pèl licorós (14,5º es reconeix a
l’etiqueta) i presenta una fusta marcada. No deixa de ser, però, fruitós i
voluminós, amb certa tensió. També mostra notes florals (violetes), balsàmiques
i mentolades. És un molt bon vi també emparat per la DO Catalunya. Cullen el
raïm a mà en caixes de 20 quilos i fan servir taula de selecció.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada