El Departament d’Agricultura
de la Generalitat ha anunciat avui una nova guia d'interpretació de la
normativa europea de producció agrària ecològica. Inclou les normes
tècniques aprovades el passat maig, així com tot una seguit de notes
interpretatives, orientades a concretar normes europees, per tal de donar seguretat
als operadors catalans de la producció ecològica, així com a l’actuació del
Consell Català de la Producció Agrària Ecològica. El marc normatiu que regula
la producció agroalimentària ecològica en tota la Unió Europea (UE) està
establert pel Reglament (CE) 834/2007 del Consell, de 28 de juny de 2007, sobre
producció i etiquetatge dels productes ecològics. Segons aquesta normativa, la
producció agroalimentària ecològica és un sistema general de gestió agrícola i
producció d’aliments que combina les millors pràctiques ambientals, un elevat
nivell de biodiversitat, la preservació de recursos naturals, l’aplicació de
normes exigents sobre benestar animal, i una producció conforme a les
preferències de determinats consumidors per productes obtinguts a partir de
substàncies i processos naturals que contribueixen a la protecció del medi
ambient i al desenvolupament rural. Aquest marc jurídic, que va entrar en
aplicació el dia 1 de gener de 2009, defineix explícitament els objectius, els
principis i les normes aplicables a la producció ecològica, contribueix a la
transparència i a la confiança dels consumidors, i estableix una definició
harmonitzada del concepte de producció ecològica. Mitjançant l’aprovació del
Reglament (CE) 889/2008 es va establir les disposicions d’aplicació dels
requisits bàsics establerts en el Reglament (CE) 834/2007.
“Malgrat tot, l’aplicació d’aquestes
normes a la casuística concreta en què es troben els operadors ecològics
catalans genera, en ocasions, certes situacions ambigües que cal concretar i
establir, per a evitar disfuncions i aportar seguretat i garanties, tant als
responsables de la producció, elaboració i comercialització, com als del
control i certificació dels productes ecològics”, segons ha informat avui el
Departament d’Agricultura de la Generalitat. S’afegeix que “per tal d’evitar
els problemes derivats d’aquestes ambigüitats, el passat mes de maig ja es va
establir un nou Quadern de Normes Tècniques de la producció agrària ecològica,
aprovat mitjançant Resolució AAM/951/2012, de 15 de maig. Aquest procés de
clarificació de les normes europees es completa ara mitjançant l’establiment
d’una sèrie de notes interpretatives que s’afegeixen a aquestes normes
tècniques, i que es publiquen conjuntament en una guia d’interpretació de la
normativa europea de producció ecològica, la qual es pot consultar en l’apartat
de normativa del portal temàtic de la producció agroalimentària ecològica (www.gencat.cat/alimentacio/ecologica).
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada