Amb motiu de la festivitat de
Santa Bàrbara, que es va festejar dimarts passat, s'ha congregat aquest dissabte a
vuit cellers de Bellmunt del Priorat per treure els seus vins al carrer i
oferir-los a degustació a tothom de forma gratuïta. Enguany s’hi van poder tastar
vins locals (les gammes més baixes) que es troben a hores d’ara al mercat i que
pertanyen a diversos cellers d’aquest poble. El tast de Bellmunt és l’última
mostra de vins popular de l’any de les diverses que s’organitzen a les viles de
la DOQ Priorat. La mostra de vins de Santa Bàrbara, que té un caire molt popular
tot i que força caliu, s’ha organitzat per tercera vegada per part dels productors de Bellmunt del Priorat. Aquesta
fira, una tercera edició durant la qual va acompanyar el bon temps,
l’he trobat entranyable i autèntica.
A banda dels vins que es van oferir
gratuïtament, vaig tenir ocasió de tastar cinc interessants joies. La primera
és l’elegantíssim Clos Fontà 2011 de Viticultors
Mas d’en Gil. Pere Rovira em va deixar tastar una mostra del celler que encara
està en fase de criança en fusta. La fruita negra i vermella es mostra intensa
i franca, pel damunt de les vainilles de la fusta i d’una molt bona integració
alcohòlica. M’ha agradat molt la seva frescura mentolada. Serà un gran vi (ara
anem per la collita del 2008 al mercat).
També m’ha agradat força el Gran Cruor 2008 del grup Castell de Perelada (80% de
syrah i la resta garnatxa i carinyena). És un vi molt expressiu, rodó i amb
volum. Destaquen les notes a fruites negres i xocolatoses. Aquest celler ja ha
arribat a les 160.000 ampolles des que el 2007 comercialitzés per primer cop el
seu reeixit GR-174. L’anyada del 2011 d’aquest vi tan comercial, però, l’he
trobat un pel licorós i amb notes verdes, no tan rodó com en d’altres anyades.
En canvi, el Gran Clos Blanc (d’inspiració
borgonyesa) el vaig trobar madur i almiverat, amb massa fusta. Potser hauria
estat millor decantar-lo. És un cupatge de macabeu i garnatxa blanca, amb un
toc de garnatxa negra vinificada ren blanc. Les Mines 2008
(50% garnatxa , 35% carinyena i 15% syrah) el vaig trobar amb bona acidesa,
però mancat de volum.
L’enòleg de Cellers Fuentes, Josep
Àngel Mestre, em va donar a tastar el Finca El Puig
2006, un vi que encara té força camí per endavant per afinar-se en
ampolla (garnatxa, cabernet sauvignon i syrah). La seva criança són 15 mesos en
bóta. Més m’ha agradat el tànic i corpulent Gran Clos
2005. Josep Àngel Mestre recorda que l’anyada del 2005 a Bellmunt va ser la
que va oferir més tanins i polifenols de la dècada. Presenta fruita confitada i
bona mineralitat. És un vi clàssic que mira cap a Bordeus (54% garnatxa, 33%
carinyena i 13% cabernet sauvignon. De Cellers Fuentes també em quedo amb el
seu gran Cartus 2006 (75% garnatxa i carinyena).
És més elegant i fi que els altres i més fruitós i rodó, tot i els 20 mesos de
criança en bóta de roure nova.
Molt gratament em van sorprendre les
joies del Celler Rosa M. Bartalomé i Vernet. Em quedo amb el Clos Bartolomé 2008 (vinyes de 50 a 70 anys i criança de 14 mesos
en bótes de segon any) però sobretot amb el Primitiu de
Bellmunt 2005 (vinyes de fins a 110 anys, prefil·loxèriques). El Clos Bartolomé
té un 50% de garnatxa, un 45% de carinyena i un 5% de cabernet sauvignon. El Primitiu
de Bellmunt (55% garnatxa i carinyena) és un senyor vi, un negre corpulent, carnós,
mineral, especiat, fruitós (fruites vermelles i negres), de tanins ben polimeritzats
i molt hedonista. Excel·lent!
Del celler Familia Sedó-Barceló vaig
tastar un massa madur Sedó-Barceló 2011 (sense
bóta). És fruit de vinyes joves: 70% garnatxa, 20% cabernet sauvignon i 10%
merlot. A Bellmunt el venen per 3,80 euros (també tenen un criança del 2009 a 7 euros). Uns preu
realment molt barats per tractar-se de vins de la DOQ Priorat.
De Costers del Priorat vaig tastar
el seu correcte i rodonet Elios 2008: 50%
garnatxa, 25% carinyena 20% cabernet sauvignon i 5% syrah. Fruita i rodonesa es
combinen de forma equilibrada amb 10 mesos de criança.
El tast el vaig tancar ambm la
garnatxa del 2012 de Solà Clàssic (un caramel fruitós), amb el Solà Clàssic 2 2011 (notes a cedre tot i que no hi ha
criança en bóta i fruitetes) i el Solà Clàsic 2010
(garnatxa i carinyena mancada de volum). També vaig tastar el més interessant Vinyes Josep 2005 (fresc però mancat d’estructura tot
i els 12 mesos de criança en bótes).
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada