dimarts, 11 de desembre del 2012

Es presenta un llibre que recupera la història del Castell del Remei



El conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural en funcions, Josep Maria Pelegrí, acompanyat del director general de l’Incavi, Jordi Bort, i del director dels Serveis Territorials d’Agricultura a Barcelona, Marià Morera, ha presidit a Barcelona l’acte de presentació del llibre ‘El Castell del Remei. Terra, aigua i cultura del vi a la Plana d’Urgell’. A l’acte també hi ha participat el president de l'Institut Agrícola Català de Sant Isidre, Baldiri Ros, i el  president del Castell del Remei, Manuel Cusiné, entre d’altres. El llibre, que ha estat editat per Pagès Editors, és fruit d’un encàrrec que l’Institut Català de la Vinya i el Vi (Incavi) va fer fa uns anys a Jaume Mateu, autor de l’obra. El volum consisteix en un recull de la història d’un celler i una finca centenaris que han deixat petjada en el sector vitivinícola català.
Durant l’acte, el conseller Pelegrí ha destacat que es tracta “d’un llibre que recupera la història del Castell del Remei, i amb ella la de la Plana d’Urgell, la de la seva gent i els seus costums i la transformació de l’agricultura lleidatana.” Pelegrí també ha fet referència “al llegat que ens mostra l’estreta relació que tenen les empreses amb el seu territori, on la puixança d’un esdevé la puixança de l’altra. De fet, el Castell del Remei se’ns apareix com una empresa referent en la innovació tecnològica agrària, i també de la modernització de l’agricultura i l’experimentació per millorar en qualitat, exigència i rendibilitat”. Així mateix, la creació del llibre “és un reflex de la filosofia del Castell del Remei. Escrit sense pressa, (Jaume Mateu va iniciar el llibre fa 12 anys), amb cura... com els bons vins. Espero que aquest llibre us ajudi a la projecció de la vostra empresa i serveixi com a model i inspiració a tots els empresaris agraris catalans”, ha conclòs Pelegrí.
  El llibre explica les fites més destacades del procés de modernització de la finca, que s’inicia a mitjan segle XIX fins a finals del segle XX. La propietat del castell estava vinculada a la família Girona, que l’any 1982 va passar a la família Cusiné de Mollerussa, la qual continua i innova els processos productius, especialment en el camp del vi. De la mateixa manera que a mitjan segle XIX Manuel Girona incorpora a la finca la màquina de batre, cinquanta anys més tard Joan Girona agrega el motor d’explosió a les tècniques de treball. L’arribada de l’aigua a través del Canal d’Urgell portarà, de retruc, una onada de salts tecnològics: el primer tractor, l’assaig de la fruita dolça, la vacunació preventiva a la ramaderia, l’experimentació de raïms per millorar la qualitat del vi o l’obtenció d’una nova raça d’aviram, entre altres. La darrera etapa, la de l’empresa Castell del Remei, Societat Limitada, queda marcada per una puixança de noves varietats i l’increment de la producció de vi. El Castell del Remei continua essent encara lloc de trobada per als habitants de tota la plana i és el símbol d’una Plana d’Urgell rica que mira cap al futur. El conseller no ha volgut acabar la seva intervenció sense felicitar el Castell de Remei, l’autor, l’editorial Pagès i tothom qui ha fet possible aquest llibre, que ha recomanat com un bon regal per a aquestes festes de Nadal.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada