Després
de l’èxit de les dues edicions anteriors, Albet i Noya posa data al III Curs de
margers. Els propers dies 17 i 18 de desembre tindrà lloc aquest III curs per
aprendre a fer marges de pedra seca. Com els dos anteriors, serà un curs intensiu de dos dies, en
el que dos mestres margers de l’escola Mallorquina de treball de la pedra seca “vindran
per ensenyar-nos les tècniques d’aquest antic ofici gairebé oblidat a les
nostres contrades i que tant ha contribuït a la creació d’un patrimoni agrícola
i paisatgístic incalculable en les terres més pedregoses i costerudes del Penedès”.
El curs tindrà lloc “a una les vinyes més emblemàtiques i boniques del Penedès”,
propietat d’Albet i Noya, la de “El Fanio”, a Can Milà de la Roca, plantada de
xarel·lo i situada just sobre el poble de Lavern. Aquesta vinya es troba dins la zona de Costers de l’Ordal, “una
de les zones més boniques i més abruptes del Penedès i que conté una de les
concentracions de marges de pedra seca amb terrasses de vinya més grans de la
comarca, i que malgrat trobar-se en estat bastant precari, s’ha plantejat en
diverses ocasions sol·licitar la seva declaració com a patrimoni de la UNESCO
per la seva importància cultural i paisatgística”, segons s’afirma des d’aquest
celler de Sant Pau d’Ordal. S’afegeix que “els marges de pedra seca tenien i
tenen una funció importantíssima en la viticultura i en l’agricultura en
general: marquen els bancals, delimiten les parcel·les, ajuden a evitar les
fortes erosions i a mantenir el valor agrícola, la fertilitat i la humitat, tot
aprofitant la pedra present al mateix terreny, fent a més la funció de dipòsits
de pedra”.
Albet
i Noya promou la recuperaciód’aquest ofici tan artesanal, amb les tècniques de
treball de la pedra seca de l’escola Mallorquina, “que són més acurades que les
utilitzades a la Catalunya rural, treballant més la pedra i utilitzant la falca
pel darrere, el que augmenta moltíssim la seguretat i longevitat dels marges”. Les
places són limitades a 20 persones, i les inscripcions ja són obertes a Albet i
Noya (Marta Carbonell) al mail: martacarbonell@albetinoya.cat o al tel. 93 899
48 12.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada