dimecres, 4 de setembre del 2013

Vinseum vol salvar la premsa de vi de l’avinguda de Tarragona de Vilafranca



La premsa de vi de l’avinguda de Tarragona de Vilafranca corre perill. Des que el 1961 va ser convertida en monument a la cultura del vi i muntada en una de les entrades principals de la vila, la premsa de Cal Palau ha patit una degradació accelerada que, a dia d’avui, en fa perillar la seva pròpia estabilitat. La seva continuada exposició a la intempèrie, a l’embat de pluges, vents, freds i calors, n’és la principal responsable. Les premses de vi antigues estan formades majoritàriament per peces de fusta, però també per elements de ferro i de pedra. La fragilitat de la fusta exigeix una estabilitat ambiental per la seva correcta conservació, unes condicions que només poden ser aconseguides en espais coberts i controlats. Mai a cel obert. Les premses de vi, com molts d’altres utensilis de la vinya i el vi d’altres temps són un patrimoni valuós que ens ha llegat la història i que hem de conservar perquè ens explica, ens defineix i ens identifica amb una cultura i unes tradicions que es remunten 2.700 anys enrere. 

La premsa de Cal Palau, datada a l’any 1.588, va ser donada en el seu dia al Museu del Vi de Vilafranca (actual VINSEUM) amb la confiança que en quedava garantida la seva conservació i, per tant, també el gaudi i el coneixement de les futures generacions.  VINSEUM ha heretat aquest compromís, i vol impedir que una de les joies del patrimoni del vi català es continuï esmicolant fins a la seva desaparició. Després de múltiples intervencions d’urgència (1986, 2003 i 2007), la degradació continua, i ara VINSEUM, amb el consens de l’Ajuntament de Vilafranca i dels antics propietaris, vol evitar-ho. D’aquesta manera, VINSEUM planteja una operació de rescat que pretén aturar de manera definitiva el procés accelerat de destrucció de la premsa de biga de Cal Palau. També vol explicar per què una premsa, una arada, una bóta... de valor patrimonial i històric “no poden ser reconvertides en moble decoratiu dins l’entramat urbà dels nostres pobles”. Per aquest motiu ha organitzat una exposició en el marc de les Jornades Europees de Patrimoni.

La premsa de l’avinguda Tarragona, una solució a un problema

Exposició

Jornades Europees de Patrimoni

Del 24 de setembre a 5 d’octubre
Lloc: Palau Reial
Horaris: de dm a ds de 10 a 14h i de 16 a 19h. Dg de 10 a 14h.
Col•labora: Generalitat de Catalunya, Associació Catalana de Municipis i Comarques, Federació de Municipis de Catalunya i Institut Ramon Muntaner.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada