La Denominació d’Origen Montsant
i l’Institut Català de la Vinya i el Vi (Incavi) van presentar ahir dijous a
les instal·lacions de VITEC les conclusions de la segona fase de l’estudi de
zonificació de la DO. L’objectiu d’aquest estudi és “poder establir un vincle
entre el vi i el territori, refermar-ne la seva identitat i explotar-ne el
potencial vitícola. Per a Jordi Bort, director d’Incavi, que ha presidit la
presentació, “cal valorar molt positivament la tasca d’autoconeixement que està
fent la DO, una tasca silenciosa que, sumada a altres iniciatives empreses, fa
de Montsant una denominació d’origen en molts sentits modèlica”.
L’estudi de zonificació de la DO
Montsant es va iniciar l’any 2008 i, en una primera fase, va determinar la
segmentació del territori en 9 zones homogènies, a partir d’anàlisis
climàtiques, geològiques, enològiques i paisatgístiques. La segona fase de
l’estudi -presentada dijous- s’ha centrat en validar les hipòtesis plantejades
en el primer document. Per fer-ho, s’ha realitzat una selecció de finques, de
garnatxa i carinyena -les varietats majoritàries a Montsant-, representatives
del conjunt de la DO i de cada una de les zones determinades en l’estudi previ.
Així mateix, durant tres anys, s’ha dut a terme la recollida de mostres de raïm
d’aquestes finques per tal de realitzar-ne els controls de maduració i s’ha
procedit a la caracterització fenòlica dels vins elaborats en cada zona. L’intens
seguiment que s’ha dut a terme durant aquests tres anys d’estudi ha permès
reunir un gran volum d’informació, que de manera molt detallada explica quin és
el comportament de cada zona. En aquest sentit, les conclusions de l’estudi han
implicat la redefinició de les zones plantejades inicialment. De les nou que
s’apuntaven a la primera hipòtesi s’ha passat a les sis que ha determinat la segona
part de l’estudi de zonificació de la DO Montsant.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada