divendres, 19 d’abril del 2013

Demà es presenta la quarta Festa del Trepat, que es fa del 28 al 30 de juny a Barberà de la Conca



Aquest dissabte, 20 d’abril, l’Ajuntament de Barberà de la Conca presentarà la IV edició de la Festa del Trepat, que tindrà lloc els propers 28, 29 i 30 de juny a Barberà de la Conca. La presentació tindrà lloc a Montblanc, a la seu del Consell Comarcal de la Conca de Barberà, i comptarà, entre d’altres, amb la participació del director dels Serveis Territorials de Cultura de la Generalitat i el president del Consell Comarcal de la Conca de Barberà. Fa pocs dies, en el marc de la XIII Nit Empresarial que celebra anualment la CEPTA (Confederació Empresarial de la Província de Tarragona), la Festa del Trepat va rebre el Premi Ramon Vidal i Barraquer Guardó a l’Excel·lència Enoturística per a Intermediaris del Oci. L’objectiu de la Festa és “posicionar el trepat com a varietat de raïm autòctona de la Conca de Barberà en el lloc que correspon als excel·lents vins que diferents cellers del municipi i de la comarca estan elaborant amb aquesta varietat. Però també posa de manifest l’aposta de l’Ajuntament per fer de l’enoturisme un element de dinamització econòmica de primer ordre del municipi, i per extensió de la comarca”.
S’afegeix que “el trepat és la varietat de raïm autòctona de la Conca de Barberà que aporta més singularitat, diferenciació i tipicitat als nostres vins”. De brotada primerenca i maduració tardana, amb raïms grans i compactes, baies arrodonides o lleugerament ovalades, amb una pell de grossor mitjana i no molt pigmentada, ha estat utilitzada principalment per a l’obtenció de vins i caves rosats. Això no obstant, en els darrers set o vuit anys, diversos cellers de la DO Conca de Barberà han apostat fermament pel seu ús en l’elaboració de vins negres i fins i tot d’algun blanc. Es tracta de vins lleugers i frescos, d’aroma fruitada i floral, amb un característic toc especiat de pebre, suaus a la boca per la seva moderada tanicitat i amb un final carregat de personalitat. També s’apunta que “atributs com l’elegància, la subtilesa, la finor i la lleugeresa, són intrínsecs als vins de trepat”. Cada cop són més freqüents els reconeixements a la seva excel·lència, tal i com ho demostren els nombrosos premis i les elevades puntuacions aconseguides en concursos i guies tant nacionals com internacionals
Barberà de la Conca es troba situat al bell mig de la comarca a qui dóna nom, la Conca de Barberà, una de les comarques de Catalunya més importants en patrimoni monumental i natural. A més, des del 1894 té el privilegi de comptar amb el primer celler cooperatiu que es va fundar a l’Estat espanyol i que va ser l’inici del cooperativisme agrari de les comarques tarragonines. La Sociedad de Trabajadores Agrícolas del Pueblo de Barberá, coneguda com “La Societat”, va promoure la construcció al 1901 del primer celler cooperatiu. Anys més tard, els propietaris, crearen el Sindicat Agrícola i a l'any 1919 l'arquitecte modernista Cèsar Martinell en construí el celler. La Cooperativa Agrícola, l'actual propietària del celler modernista, és l'hereva de la unió de les dues entitats agrícoles del poble, que es va produir al 1937. Aquest mateix esperit emprenedor va ser el que va permetre que el 2007 naixés el Viver de Celleristes de la Conca de Barberà, un projecte ambiciós i innovador que té per objectiu impulsar joves agricultors i introduir les varietats de vins de la Conca en el mercat del vi de qualitat.
L'objectiu de la Festa del Trepat, organitzada per l’Ajuntament de Barberà de la Conca, no és altre que “potenciar aquesta varietat única del territori i fer-ne promoció. I per fer-ho vol vincular el vi i l’art en un entorn de indiscutible bellesa com són els diferents portals de les cases i altres edificis emblemàtics d’aquesta vila mil·lenària, que es caracteritza pels seus carrers estrets, amb cases ben cuidades de construcció típica de l'època”.
Els cellers que participen en aquesta edició de la Festa (Carlania celler, Carles Andreu, Castell Roig, Clos Montblanc, Cooperativa de Barberà de la Conca, Cooperativa Vinícola de Sarral, GATZARAvins, Guspí, Mas Foraster, Moli dels Capellans, Rendé Masdeu, Succés Vinícola i VidBertus) compartiran espai amb artistes de reconegut prestigi (Pilarin Bayés, Samuel Aranda, Martín, Sabala, Roc Baldrich, Oriol Mora, Carles Bros, Montserrat Casacuberta, Eva Casanova, Pau Morales, Sule Duc, Adrià Pena Saladrich i Jordi Figueres) en indrets característics del poble i oferiran als vianants el producte del seu treball i la seva inspiració.
Entre les diferents activitats hi haurà una xerrada sobre el trepat, a càrrec del sumiller Xavier Nolla; visites guiades a les vinyes de trepat; l’activitat Atrapa el trepat; tastos guiats dels diferents vins presents a la Festa, concert de jazz; esmorzar i dinar popular; trobada de col·leccionistes de xapes de cava, tallers infantils...
La Festa també tindrà la seva vessant més professional un sessió formativa sobre comercialització i promoció de productes turístics, a càrrec de Manuel Colmenero, ila presentació dels resultats d’un estudi sobre el trepat realitzat per l’empresa VITEC per encàrrec de la D0 Conca de Barberà que tindrà lloc al castell de Barberà de la Conca el divendres 29 de juny..
La Festa del Trepat compta amb el suport dels departaments de Cultura i Agricultura de la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Tarragona, el Consell Comarcal de la Conca de Barberà, la Fundació Martí l’Humà, la DO Conca de Barberà, la Cooperativa Agrícola de Barberà de la Conca i els cellers Carles Andreu i Clos Montblanc.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada