Aquest dissabte, 20
d’abril, l’Ajuntament de Barberà de la Conca presentarà la IV edició de la
Festa del Trepat, que tindrà lloc els propers 28, 29 i 30 de juny a Barberà de
la Conca. La presentació tindrà lloc a Montblanc, a la seu del Consell Comarcal
de la Conca de Barberà, i comptarà, entre d’altres, amb la participació del
director dels Serveis Territorials de Cultura de la Generalitat i el president
del Consell Comarcal de la Conca de Barberà. Fa pocs dies, en el marc de la
XIII Nit Empresarial que celebra anualment la CEPTA (Confederació Empresarial
de la Província de Tarragona), la Festa del Trepat va rebre el Premi Ramon
Vidal i Barraquer Guardó a l’Excel·lència Enoturística per a Intermediaris del
Oci. L’objectiu de la Festa és “posicionar el trepat com a varietat de raïm
autòctona de la Conca de Barberà en el lloc que correspon als excel·lents vins
que diferents cellers del municipi i de la comarca estan elaborant amb aquesta
varietat. Però també posa de manifest l’aposta de l’Ajuntament per fer de
l’enoturisme un element de dinamització econòmica de primer ordre del municipi,
i per extensió de la comarca”.
S’afegeix que “el
trepat és la varietat de raïm autòctona de la Conca de Barberà que aporta més
singularitat, diferenciació i tipicitat als nostres vins”. De brotada
primerenca i maduració tardana, amb raïms grans i compactes, baies arrodonides
o lleugerament ovalades, amb una pell de grossor mitjana i no molt pigmentada,
ha estat utilitzada principalment per a l’obtenció de vins i caves rosats. Això
no obstant, en els darrers set o vuit anys, diversos cellers de la DO Conca de
Barberà han apostat fermament pel seu ús en l’elaboració de vins negres i fins
i tot d’algun blanc. Es tracta de vins lleugers i frescos, d’aroma fruitada i
floral, amb un característic toc especiat de pebre, suaus a la boca per la seva
moderada tanicitat i amb un final carregat de personalitat. També s’apunta que
“atributs com l’elegància, la subtilesa, la finor i la lleugeresa, són
intrínsecs als vins de trepat”. Cada cop són més freqüents els reconeixements a
la seva excel·lència, tal i com ho demostren els nombrosos premis i les
elevades puntuacions aconseguides en concursos i guies tant nacionals com
internacionals
Barberà de la Conca es
troba situat al bell mig de la comarca a qui dóna nom, la Conca de Barberà, una
de les comarques de Catalunya més importants en patrimoni monumental i natural.
A més, des del 1894 té el privilegi de comptar amb el primer celler cooperatiu
que es va fundar a l’Estat espanyol i que va ser l’inici del cooperativisme
agrari de les comarques tarragonines. La Sociedad de Trabajadores Agrícolas del
Pueblo de Barberá, coneguda com “La Societat”, va promoure la construcció al
1901 del primer celler cooperatiu. Anys més tard, els propietaris, crearen el
Sindicat Agrícola i a l'any 1919 l'arquitecte modernista Cèsar Martinell en
construí el celler. La Cooperativa Agrícola, l'actual propietària del celler
modernista, és l'hereva de la unió de les dues entitats agrícoles del poble,
que es va produir al 1937. Aquest mateix esperit emprenedor va ser el que va
permetre que el 2007 naixés el Viver de Celleristes de la Conca de Barberà, un
projecte ambiciós i innovador que té per objectiu impulsar joves agricultors i
introduir les varietats de vins de la Conca en el mercat del vi de qualitat.
L'objectiu de la Festa
del Trepat, organitzada per l’Ajuntament de Barberà de la Conca, no és altre
que “potenciar aquesta varietat única del territori i fer-ne promoció. I per
fer-ho vol vincular el vi i l’art en un entorn de indiscutible bellesa com són
els diferents portals de les cases i altres edificis emblemàtics d’aquesta vila
mil·lenària, que es caracteritza pels seus carrers estrets, amb cases ben
cuidades de construcció típica de l'època”.
Els cellers que
participen en aquesta edició de la Festa (Carlania celler, Carles Andreu,
Castell Roig, Clos Montblanc, Cooperativa de Barberà de la Conca, Cooperativa
Vinícola de Sarral, GATZARAvins, Guspí, Mas Foraster, Moli dels Capellans,
Rendé Masdeu, Succés Vinícola i VidBertus) compartiran espai amb artistes de
reconegut prestigi (Pilarin Bayés, Samuel Aranda, Martín, Sabala, Roc Baldrich,
Oriol Mora, Carles Bros, Montserrat Casacuberta, Eva Casanova, Pau Morales,
Sule Duc, Adrià Pena Saladrich i Jordi Figueres) en indrets característics del
poble i oferiran als vianants el producte del seu treball i la seva inspiració.
Entre les diferents
activitats hi haurà una xerrada sobre el trepat, a càrrec del sumiller Xavier
Nolla; visites guiades a les vinyes de trepat; l’activitat Atrapa el trepat;
tastos guiats dels diferents vins presents a la Festa, concert de jazz;
esmorzar i dinar popular; trobada de col·leccionistes de xapes de cava, tallers
infantils...
La Festa també tindrà
la seva vessant més professional un sessió formativa sobre comercialització i
promoció de productes turístics, a càrrec de Manuel Colmenero, ila presentació
dels resultats d’un estudi sobre el trepat realitzat per l’empresa VITEC per
encàrrec de la D0 Conca de Barberà que tindrà lloc al castell de Barberà de la
Conca el divendres 29 de juny..
La Festa del Trepat
compta amb el suport dels departaments de Cultura i Agricultura de la
Generalitat de Catalunya, la Diputació de Tarragona, el Consell Comarcal de la
Conca de Barberà, la Fundació Martí l’Humà, la DO Conca de Barberà, la
Cooperativa Agrícola de Barberà de la Conca i els cellers Carles Andreu i Clos
Montblanc.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada