La Fira del Vi
de Falset (Mostra de vins de les DO de la comarca del Priorat) ha entrat ja en
la seva setmana decisiva i els actes se succeeixen cada dia. Aquest dimarts s’ha
presentat el Club de Tast del Castell del Vi de Falset, que busca consolidar-se
com un espai clau en l’enoturisme de la comarca del Priorat. No obstant això,
el gruix d’actes i les parades de cellers i vins al carrer Miquel Barceló de
Falset tindran lloc dissabte i diumenge vinent (4 i 5 de maig) entre les 11 del
matí i les 9 de la nit. Fins dilluns vinent (quan se celebra el Tast de
Professionals) hi ha programats una cinquantena d’actes de tota manera. Des de
tastos ja clàssics com la Nit de les garnatxes, organitzada pel Celler de
Capçanes, fins a presentacions de vins de cellers particulars, com pot ser el
vi ‘Estones de Mishima’, inspirat en la popular banda de música Mishima i que
comptarà amb la presència del seu cantant, David Carabent. No hi faltaran
tampoc actes populars com una nova edició de la Cuina del Vi, que se celebrarà el
diumenge 5 de maig, a partir de les 11 del matí i a la plaça de la Quartera de
Falset. La seva finalitat és donar a conèixer i promocionar els plats de la
comarca, on un dels principals ingredients n’és el vi. Poden participar tots
els cuiners i cuineres professionals i/o aficionats prèviament inscrits.
La Fira del Vi (Mostra de vins de
les DO de la comarca del Priorat) celebra aquest mes de maig la seva XVIII
edició. Fa divuit anys es començava a parlar popularment dels èxits dels vins
de la comarca del Priorat. Però hi havia gent que temia que es tractés d’una
moda de curt recorregut. Divuit anys han servit per constatar precisament tot
el contrari: els vins de les denominacions d’origen de la comarca del Priorat,
lluny de passar de moda, cada dia són més a primera fila a tot el món. “Amb
aquesta Fira, la comarca del Priorat torna a ser, per uns dies, una de les
capitals vinícoles de l’Estat i del món”, afirma l’organització. En aquest
sentit, la Fira d’aquest 2013 arriba en un moment en què les denominacions
d’origen de la comarca (DO Montsant i DOQ Priorat) han fet públiques les bones
dades de comercialització dels seus vins al llarg de l’any passat. Els cellers
de la DOQ Priorat van vendre durant el 2012 més de 4 milions d’ampolles, un 8%
més que a l’any 2011, mentre que els cellers de la DO Montsant van superar els
5 milions d’ampolles, en el que és la tercera millor campanya de la seva
història. Aquestes dades demostren, un any més, que “la qualitat dels vins
elaborats a la comarca és un argument prou fort per fer front a la delicada
situació econòmica que es viu a l’Estat espanyol i també a nivell internacional”.
De fet, l’exportació va acaparar el
50% de les vendes dels cellers de totes dues DO. Els Estats Units es va erigir
com a principal mercat dels vins de la comarca, per davant de països com
Alemanya i Suïssa, que són també grans importadors de priorats i montsants. A
més, diu l’organització de la Fira, “cal prestar atenció a la comercialització
de vins en el mercat interior. A les taules catalanes i espanyoles van anar a
parar l’altra meitat dels vins comercialitzats durant el 2012. En aquest
sentit, cal fixar-se en la tendència experimentada en el mercat català, en el
que s’han donat forts increments de vendes. Aquest fet s’explica, en part,
perquè el nivell de coneixement dels vins catalans entre el consumidor de
proximitat és cada cop major. Sense cap mena de dubte, fires com la de Falset,
enguany els dies 4 i 5 de maig, han contribuït i contribueixen a aquesta
tendència, i a la identificació del consumidor amb els vins del territori”.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada