González Byass acaba
de presentar el Finca Moncloa 11 barricas 2008, un vi de producció limitada de
2.509 ampolles fruit de les 11 bótes més “rebels” d’aquest celler. Aquest segon
vi s'elabora a partir de les varietats cabernet sauvignon, syrah i tintilla de
Rota. Segons el celler, és “expressiu, únic i irrepetible, reflecteix el terrer
amb un subtil coupage que, a més, recupera la memòria perduda de la tintilla de
Rota i la tradició d'elaboració de negres de qualitat a la província de Cadis”.
Estic molt d’acord amb l’apunt donat per González Byass. És certament lloable haver
arribat a aquest nivell amb vinyes encara relativament joves en una zona molt calorosa
destinada, pràcticament de forma absoluta, a les varietats blanques. Moncloa 11
barriques és el segon vi després que fa
any i mitjà sortís al mercat el Finca Moncloa 6 barricas. Igual que el seu
antecessor, Finca Moncloa 11 barricas “es tracta d'un autèntic descobriment de
José Manuel Pinedo”, enòleg de Finca Moncloa. Procedeix d'11 bótes noves de
roure francès i americà que, bé pel seu bosc d'origen, pel major o menor torrat
de l'interior de la bóta o, simplement, per la naturalesa, destaquen sobre la
resta per contenir un vi que destaca en la seva elegància d'aromes. Des de González
Byass s’apunta que té volum en boca, és equilibrat, llarg i persistent, amb un
intens postgust a fruites vermelles madures, fustes nobles i torrefactes. Jo hi
destacaria la rodonesa i una molt bona fruita, tot i la persistència d’una fusta
que podria llimar el pas per ampolla. Per a la Col·lecció Barricas es realitzen
cinc seleccions, una més que per a la gamma clàssica de Finca Moncloa, que es
basa en les millors parcel·les, els raïms sans i en perfectes condicions, el
millor vi per criar en bóta (tast per varietals després de la vinificació), els
millors varietals per realitzar el cupatge i envellir en ampolla (tast per varietals
després de l'envelliment en bóta) i el tast de bóta.
Alfredo García González-Gordon,
membre de la cinquena generació de la família, és l'impulsor de Finca Moncloa.
La seva professió d'enginyer agrònom l’ha portat a recórrer moltes zones
vitícoles d'Europa i a constatar que, segons avançava cap al sud, els vins li
agradaven més. I així va néixer la seva idea d'elaborar un vi negre a la província
de Cadis. Va començar plantant 300 ceps de syrah a la vinya Casa de Postas
(propietat de Luisa González-Gordon) i el resultat del primer vi que es va
elaborar va ser molt bo. L'any 2000, el Consell va autoritzar la compra d'una
finca de 45 hectàrees. En l'actualitat, Finca Moncloa compta amb 7 varietats de
raïm plantades (cabernet sauvignon, syrah, tempranillo, cabernet franc, merlot,
petit verdot i tintilla de Rota) de les quals solament es vinifica un 26% del
total de la superfície de la vinya. La filosofia de Finca Moncloa es basa a “recuperar
la tradició gairebé oblidada d'elaborar vins negres a la província de Cadis i rescatar
una varietat gairebé perduda, la tintilla de Rota”.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada