dijous, 18 d’abril de 2013

Finca Moncloa 11 barricas 2008 de González Byass, rodonesa fruit de la "rebeldia"



González Byass acaba de presentar el Finca Moncloa 11 barricas 2008, un vi de producció limitada de 2.509 ampolles fruit de les 11 bótes més “rebels” d’aquest celler. Aquest segon vi s'elabora a partir de les varietats cabernet sauvignon, syrah i tintilla de Rota. Segons el celler, és “expressiu, únic i irrepetible, reflecteix el terrer amb un subtil coupage que, a més, recupera la memòria perduda de la tintilla de Rota i la tradició d'elaboració de negres de qualitat a la província de Cadis”. Estic molt d’acord amb l’apunt donat per González Byass. És certament lloable haver arribat a aquest nivell amb vinyes encara relativament joves en una zona molt calorosa destinada, pràcticament de forma absoluta, a les varietats blanques. Moncloa 11 barriques és el segon vi després que fa any i mitjà sortís al mercat el Finca Moncloa 6 barricas. Igual que el seu antecessor, Finca Moncloa 11 barricas “es tracta d'un autèntic descobriment de José Manuel Pinedo”, enòleg de Finca Moncloa. Procedeix d'11 bótes noves de roure francès i americà que, bé pel seu bosc d'origen, pel major o menor torrat de l'interior de la bóta o, simplement, per la naturalesa, destaquen sobre la resta per contenir un vi que destaca en la seva elegància d'aromes. Des de González Byass s’apunta que té volum en boca, és equilibrat, llarg i persistent, amb un intens postgust a fruites vermelles madures, fustes nobles i torrefactes. Jo hi destacaria la rodonesa i una molt bona fruita, tot i la persistència d’una fusta que podria llimar el pas per ampolla. Per a la Col·lecció Barricas es realitzen cinc seleccions, una més que per a la gamma clàssica de Finca Moncloa, que es basa en les millors parcel·les, els raïms sans i en perfectes condicions, el millor vi per criar en bóta (tast per varietals després de la vinificació), els millors varietals per realitzar el cupatge i envellir en ampolla (tast per varietals després de l'envelliment en bóta) i el tast de bóta.

            Alfredo García González-Gordon, membre de la cinquena generació de la família, és l'impulsor de Finca Moncloa. La seva professió d'enginyer agrònom l’ha portat a recórrer moltes zones vitícoles d'Europa i a constatar que, segons avançava cap al sud, els vins li agradaven més. I així va néixer la seva idea d'elaborar un vi negre a la província de Cadis. Va començar plantant 300 ceps de syrah a la vinya Casa de Postas (propietat de Luisa González-Gordon) i el resultat del primer vi que es va elaborar va ser molt bo. L'any 2000, el Consell va autoritzar la compra d'una finca de 45 hectàrees. En l'actualitat, Finca Moncloa compta amb 7 varietats de raïm plantades (cabernet sauvignon, syrah, tempranillo, cabernet franc, merlot, petit verdot i tintilla de Rota) de les quals solament es vinifica un 26% del total de la superfície de la vinya. La filosofia de Finca Moncloa es basa a “recuperar la tradició gairebé oblidada d'elaborar vins negres a la província de Cadis i rescatar una varietat gairebé perduda, la tintilla de Rota”.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada