dilluns, 22 d’abril del 2013

UP exigeix a Agricultura que no es retallin els ajuts per a les assegurances agràries del 2013


Unió de Pagesos ha exigit avui al Departament d’Agricultura de la Generalitat que es mantingui el mateix nivell d’ajuts per a les assegurances agràries del 2013 que el que van tenir totes les pòlisses contractades dins del Pla Nacional d’Assegurances Agràries del 2012. El sindicat, que ha presentat esmenes a la convocatòria d’ajuts per a les assegurances agràries del 2013 del Departament, demana, entre altres qüestions, que es mantingui per aquest concepte el pressupost de 8,9 milions d’euros al qual es va comprometre la Direcció General de Desenvolupament Rural. El pressupost per al 2012 va ser de 10.775.946,98 euros.  La subvenció que aporta el Departament d’Agricultura es calcula en funció de la subvenció que atorga ENESA; per tant, la reducció del 19% de la subvenció d’ENESA prevista pel 2013 en el global de les línies d’assegurança implicarà un estalvi important per a l’administració autonòmica, estalvi al què el Departament, a més, aplicarà un 5% de retallada addicional. Cal tenir en compte que aquesta retallada del pressupost d’ENESA per a l’ajut de les assegurances agràries suposarà per a la pagesia, a la pràctica i en termes mitjans, una reducció del 50% de l’ajut per pòlissa contractada amb el pla del 2013 respecte a l’ajut que ENESA havia atorgat per pòlissa en el 2012.
Per això, en les esmenes, Unió de Pagesos també demana a Agricultura que no disminueixi el 5% de subvenció per a totes les línies d’assegurances. El sindicat també demana que el Departament es faci càrrec de la subvenció de 60 euros per pòlissa per a les pòlisses de petita i mitjana dimensió de l’explotació que fins ara donava ENESA, ja que la seva supressió pot comportar increments del cost a la pagesia del 300% en assegurances com la dels cereals, olivera o fruita seca, per exemple. El sindicat considera que aquesta esmena té una incidència pressupostària nul·la, atès que ja queda compensada per la reducció de la subvenció d’ENESA, que comporta, de fet, una reducció del pressupost del Departament. El Ministeri d’Agricultura ja va reduir de 289 milions d’euros a 246 milions d’euros el pressupost destinat a aquesta subvenció al 2012, i la intenció en el 2013 és de reduir-lo fins a 199 milions d’euros. Aquesta davallada del 31% en dos anys del pressupost total, s’ha traduït, a la pràctica, en una reducció de la subvenció en determinades línies, com la d’assegurança creixent d’explotacions citrícoles, del 60% en una pòlissa habitual, la de la fruita dolça que s’encarirà un 75% en dos anys, la d’olivera, cereals i fruita seca que s’encarirà un 300% o la retirada de cadàvers, que en el cas de les truges es podria arribar a encarir entre un 400 i un 500% .
Unió de Pagesos va iniciar el passat 4 d’abril a Alpicat (Segrià) un seguit d’assemblees informatives per tal d’explicar a la pagesia aquests canvis previstos respecte a les assegurances agràries. El sindicat també es va reunir el passat 3 d’abril, a través de la Unió d’Unions, amb representants d’ENESA per fer-los arribar propostes per a la millora de les assegurances agràries, i en concret, per a una assegurança que cobreixi tots els costos de producció d’una explotació. Una de les qüestions plantejades per Unió de Pagesos a ENESA va ser treure de les línies d’assegurança la retirada de cadàvers i estudiar la possibilitat d’introduir altres mesures com la destrucció amb bactèries o l’abandonament en zones remotes per alimentar la fauna salvatge. Anteriorment, a l’octubre del 2012, i també a través de la Unió d’Unions, Unió de Pagesos va presentar esmenes als Pressupostos Generals de l’Estat per al 2013 per tal que es mantingués el suport a les assegurances agràries a canvi de reduir altres partides pressupostàries com la d’infraestructures.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada