dimecres, 17 d’abril del 2013

El reexit Amor de Madre de Freixenet



Haig de reconèixer que em vaig situar a la defensiva davant el tast d’un vi de nom i etiqueta tan singular. El vaig voler tastar a cegues, enmig d’altres vins, i el cert és que les meves reticències inicials es van esvair davant un vi més correcte del que havia imaginat. Es tracta del DOQ Rioja Amor de Madre 2010 de Solar Viejo (Grup Freixenet), un vi que es va testar en alguns establiments abans de ser enviat a la premsa especialitzada. Des de Freixenet es reconeix que l’èxit inicial de vendes ha estat, certament, sorprenent. S’afegeix que “les claus han radicat en una climatologia molt favorable, que va permetre mantenir un excel·lent estat vegetatiu i sanitari del vinyer fins al final del cicle, uns rendiments de producció molt moderats. L’evolució general del vinyer en la collita 2010 va ser molt bona en el conjunt de la Denominació, ja que el cicle es va desenvolupar sense incidències significatives, tant de tipus climatològic, com de plagues i malalties que influïssin en la producció tant des del punt de vista quantitatiu com a qualitatiu. La floració i el quallat es van desenvolupar amb cert retard durant el mes de juny, donant com resultat un bon quallat, amb predomini de raïms de grandària mitjana alta. Destaca l'excel·lent estat vegetatiu i sanitari mantingut pel vinyer fins al final del cicle, així com el fet que, enfront de l'avançament d'uns deu dies que presentava la maduració en l'anterior campanya, en aquesta pot dir-se que l'evolució va ser normal en dates, dins de la mitjana tradicional”.

            Fruit de raïms 100% ull de llebre, es van seleccionar les parcel·les. La fermentació alcohòlica es va fer a una temperatura màxima de 28º C. La maceració amb les pells va durar 21 dies. Es va fer fermentació malolàctica en dipòsits d'acer inoxidable a temperatura controlada de 18º C. La criança va ser feta en bóta de roure americà i francès (50%) durant 12 mesos. També es va fer una lleugera clarificació. Sense estabilització per fred, únicament l'estabilització natural que sofreixen els vins durant la criança en bóta. La filtració va ser amicròbica.  Des del celler el descriuen així: Color vermell picota de capa mitjana. Aroma complexa, trobant l'equilibri entre fruita vermella madura i aromes a elegants torrats procedents de la criança en roure amb predomini de notes a tofes. Boca concentrada i untuosa, amb bona estructura tànica, rica en sensacions especiades i balsàmiques. Post-gust persistent amb sabors de regalèssia negra”. Jo hi afegiria que, tot i ser un vi sense altes pretensions ni res de l’altre món, sí està ben aconseguit, amb un bon tractament d’una fust que no amaga una fruita fresca en un vi vivaç. També s’apunta des del celler que combina amb formatges, rostits, llegums i qualsevol tipus d'aliment cuinat amb “amor”.

Analítica:

Grau alcohòlic: 14,20% Vol.
Acidesa total: 5,0 g/l
Sucres: 1,7g/l

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada