Haig de reconèixer
que em vaig situar a la defensiva davant el tast d’un vi de nom i etiqueta tan
singular. El vaig voler tastar a cegues, enmig d’altres vins, i el cert és que
les meves reticències inicials es van esvair davant un vi més correcte del que
havia imaginat. Es tracta del DOQ Rioja Amor de Madre 2010 de Solar Viejo (Grup
Freixenet), un vi que es va testar en alguns establiments abans de ser enviat a
la premsa especialitzada. Des de Freixenet es reconeix que l’èxit inicial de
vendes ha estat, certament, sorprenent. S’afegeix que “les claus han radicat en
una climatologia molt favorable, que va permetre mantenir un excel·lent estat
vegetatiu i sanitari del vinyer fins al final del cicle, uns rendiments de
producció molt moderats. L’evolució general del vinyer en la collita 2010 va
ser molt bona en el conjunt de la Denominació, ja que el cicle es va desenvolupar
sense incidències significatives, tant de tipus climatològic, com de plagues i
malalties que influïssin en la producció tant des del punt de vista quantitatiu
com a qualitatiu. La floració i el quallat es van desenvolupar amb cert retard
durant el mes de juny, donant com resultat un bon quallat, amb predomini de raïms
de grandària mitjana alta. Destaca l'excel·lent estat vegetatiu i sanitari
mantingut pel vinyer fins al final del cicle, així com el fet que, enfront de
l'avançament d'uns deu dies que presentava la maduració en l'anterior campanya,
en aquesta pot dir-se que l'evolució va ser normal en dates, dins de la mitjana
tradicional”.
Fruit de raïms 100% ull de llebre,
es van seleccionar les parcel·les. La fermentació alcohòlica es va fer a una
temperatura màxima de 28º C. La maceració amb les pells va durar 21 dies. Es va
fer fermentació malolàctica en dipòsits d'acer inoxidable a temperatura
controlada de 18º C. La criança va ser feta en bóta de roure americà i francès
(50%) durant 12 mesos. També es va fer una lleugera clarificació. Sense
estabilització per fred, únicament l'estabilització natural que sofreixen els vins
durant la criança en bóta. La filtració va ser amicròbica. Des del celler el descriuen així: Color
vermell picota de capa mitjana. Aroma complexa, trobant l'equilibri entre
fruita vermella madura i aromes a elegants torrats procedents de la criança en roure
amb predomini de notes a tofes. Boca concentrada i untuosa, amb bona estructura
tànica, rica en sensacions especiades i balsàmiques. Post-gust persistent amb
sabors de regalèssia negra”. Jo hi afegiria que, tot i ser un vi sense altes
pretensions ni res de l’altre món, sí està ben aconseguit, amb un bon
tractament d’una fust que no amaga una fruita fresca en un vi vivaç. També s’apunta
des del celler que combina amb formatges, rostits, llegums i qualsevol tipus
d'aliment cuinat amb “amor”.
Grau alcohòlic: 14,20% Vol.
Acidesa total: 5,0 g/l
Sucres: 1,7g/l
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada