El conseller d’Agricultura,
Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, Josep Maria Pelegrí, acompanyat
del director general d’Agricultura i Ramaderia, Miquel Molins, i del president del
Consell Català de la Producció Ecològica (CCPAE), Daniel Valls, ha presidit la
presentació dels resultats del Baròmetre de Percepció i Consum dels Aliments
Ecològics 2012, de les dades de producció ecològica a Catalunya 2012 i de la
primera edició de la Setmana Bio. Pel que fa al Baròmetre de Percepció i Consum
dels Aliments Ecològics 2012, ha estat elaborat pel Centre d’Estudis d’Opinió
(CEO), a través de l’empresa TNS Demoscopia, i té com a objectiu “quantificar i
qualificar el coneixement i els hàbits de consum d’aliments ecològics dels
consumidors catalans”. L’aspecte més innovador de les dades respecte dels
altres baròmetres (2008, 2009 i 2010) és, segons la Generalitat, que l’origen
local del producte ecològic “és un factor cada vegada més valorat i demanat”.
De fet, el 59% dels compradors habituals d’aliments ecològics si no troben un
producte ecològic d’origen català, prefereixen comprar-lo d’origen català no
ecològic abans que ecològic procedent d’un altre lloc. Aquest percentatge ha
augmentat gairebé 10 punts respecte de l’any 2010. D’altra banda, també es
valora positivament que disminueixi la dificultat de poder trobar els aliments
ecològics en els llocs habituals de compra, ja que segons ha dit el
conseller “aquest fet indica que cada vegada n’hi ha més, i, per tant, els
consumidors els poden comprar amb més facilitat”. Tot i així, el preu i la
dificultat per trobar aquest tipus de producte continuen sent els principals
obstacles per al seu consum.
Durant la presentació, el
conseller Pelegrí també ha destacat que es manté en un 85% el percentatge de
catalans que coneixen els aliments ecològics i els identifiquen correctament
com a tals. Cada vegada hi ha menys persones que es consideren desinformades i
augmenta significativament el nombre de persones coneixedores dels aliments
ecològics que han rebut informació d’aquest tipus de producció a través
d’alguna activitat realitzada pels seus fills en l’àmbit escolar (del 34,1%
l’any 2010 al 40,1% l’any 2012). Un 60% de les persones que coneixen però
no consumeixen els aliments ecològics manifesten interès en consumir-los en un
futur, però únicament un 32,5% d’aquests (un 44% l’any 2010) estarien
disposades a pagar un sobrepreu per adquirir-los, especialment verdures,
llegums, fruites i carn. De fet, tal com ha explicat el conseller, pràcticament
la totalitat dels compradors d’aquest tipus de productes assumeix que hi ha un
sobrepreu, i, per a més de dues terceres parts, un preu més econòmic
n’incentivaria el consum. El percentatge de més que els consumidors declaren
estar pagant pels productes ecològics ara és lleugerament menor, i oscil·la
entre el 20% de fruites i verdures i el 27% dels ous. L’any 2010, aquest
sobrepreu oscil·lava des del 24% de la llet i derivats fins el 38,6% de l’oli.
Els aliments ecològics més consumits són la fruita ecològica (74,7%), la
verdura/llegums (66,7%), i els ous (65,4%). Aquests últims augmenten
significativament i desplacen de la tercera posició als lactis. D’altra banda,
augmenta el nombre de consumidors que en fan un consum diari (del 3,4% l’any
2010 al 4,7% l’any 2012).
El conseller també ha explicat
que les expectatives de consum en el futur són d’estabilitat per a la majoria
de consumidors (74,3%), tot i que un 18% dels consumidors manifesten la
intenció d’augmentar-ne el consum. L’estudi, que s’ha realitzat per quarta
vegada, s’ha dut a terme en dues fases. En primer lloc, s’han fet 1.200
entrevistes a població general resident a Catalunya. En una segona fase, s’han
fet 400 entrevistes a compradors exclusius de la llar amb la finalitat de tenir
prou mostra d’aquest públic objectiu (target) i extreure’n resultats concrets.
Durant la presentació de les dades de producció ecològica a Catalunya
corresponents a l’any 2012, s’ha explicat que ha incrementat un 20% el nombre
d’operadors dedicats a l’elaboració, importació i comercialització de productes
ecològics. Pel que fa a la superfície inscrita, es torna a la tendència dels
anys 2007-2008. Així, la superfície inscrita és de 94.972 hectàrees (92.425
hectàrees l’any 2011) i els creixements més importants respecte de l’any passat
s’han centrat en el cultiu de vinya, que arriba a les 5.615 hectàrees (un 5,6%
més), i de cereals i lleguminoses per gra (un 4,1% més). Pel que fa a la
ramaderia, destaca el creixement en les explotacions d’avicultura d’ous, amb un
increment del 40% més. D’altra banda, les activitats industrials han crescut un
13% de mitjana. Destaca l’augment d’activitats de comercialització, manipulació
i envasament de productes hortofrutícoles, la panificació i la pastisseria, i
els olis. Finalment, el creixement de les facturacions de l’exercici de 2011
respecte de l’any anterior va ser gairebé del 27%, i el volum de facturació de
les empreses ecològiques catalanes va arribar als 133 milions d’euros.
Durant l’acte, el conseller
Pelegrí ha anunciat que del 26 d’abril al 4 de maig tindrà lloc la primera
Setmana Bio, coincidint amb la fira BioCultura Barcelona. Aquesta iniciativa té
com a objectiu agrupar diverses actuacions a fi de promoure i donar a conèixer
la producció i l’alimentació ecològiques i difondre-les i promocionar-les sota
un paraigua comú. De fet, el Programa de foment de la producció agroalimentària
ecològica 2012-2014 ja preveia crear una setmana verda catalana de promoció
dels aliments ecològics, semblant a la Primavera Bio italiana i al Printemps
Bio francesa. Durant aquesta setmana, hi haurà xerrades divulgatives i
tècniques, tastos de productes, activitats infantils, visites guiades a
explotacions, menús especials a restaurants,...
Per a més informació, tant de les
activitats programades com per participar en aquesta iniciativa, el Departament
ha creat un apartat específic al seu web: www.gencat.cat/alimentacio/setmanabio.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada