dimecres, 17 d’abril del 2013

“Profunda preocupació” per la reducció d’un 17% en el suport del Departament d’Agricultura a la contractació de les assegurances agràries

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) ha expressat avui la seva “profunda preocupación” per la reducció d’un 17% en el suport del Departament d’Agricultura a la contractació de les assegurances agràries. Mentre al 2012 s’hi van destinar uns 10,7 milions d’euros, la dotació d’enguany no arribarà als 9 milions, amb l’agreujant que l’aportació de l’any passat ja va resultar insuficient per cobrir les necessitats. Aquestes dades s’han fet públiques en la reunió de la Comissió Territorial d’Assegurances d’aquest matí, convocada a sol·licitud de la FCAC davant el risc d’increment desmesurat del preu en la contractació de les assegurances agràries. La davallada del Departament d’Agricultura se suma a la que ja va anunciar el Govern central, comunicant la retallada d’un 28% en el pressupost del pla d’assegurances agràries. Aquestes xifres confirmen que, tal com va denunciar la FCAC fa uns dies, el cost de l’assegurança per un agricultor d’olivera podria augmentar un  213% (de 126 a 396 euros), mentre que per a un viticultor l’increment seria del 128% (de 444 a 1.015 euros) i per a un productor de fruita, del 75% (passant dels poc més de 7.000 euros fins a gairebé 12.368 euros).
Per al responsable d’assegurances de la FCAC, Josep Lluís Escuer, “la dràstica reducció de les subvencions està posant en entredit el sistema. És imprescindible una dotació pressupostària suficient per garantir la contractació de les assegurances per part dels productors, ja que aquesta és la via més factible per mantenir les rendes en cas de sinistre”. Així mateix, en relació amb l'esborrany d'Ordre que s’ha treballat en la reunió d’avui i que regula els ajuts per al foment de les assegurances, Escuer explica que “encara que Enesa ha eliminat la subvenció addicional per la contractació de les assegurances de tota l’explotació, això no significa que la Generalitat no pugui continuar aplicant aquesta subvenció per fomentar la contractació donat que fins ara s’ha demostrat com una bona eina”. Josep Lluís Escuer també afirma que “creiem que caldria afrontar d’alguna forma el perjudici econòmic que tenen els petits i mitjans agricultors amb la implantació de l’eliminació de la  subvenció en els primers 60 € de la pòlissa, ja que aquesta mesura pot provocar una caiguda important de la contractació a zones com les Garrigues”.  Finalment, “s’han d’analitzar les conseqüències que tindrà la modificació de les subvencions en l’assegurança de retirada de bestiar, i en concret en el porcí perquè des de l’Administració central s’atorga la mateixa subvenció als animals d’engreix que als de cicle tancat, i això implica que l’encariment de les assegurances afectarà principalment a  les mares”, segons la FCAC.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada