Mas Candí (DO Penedès) va començar a llaurar ahir les seves vinyes amb tracció animal, amb el mateix cavall que havia llaurat la vinya Turó d’en Mota de Recaredo. Concretament, ahir es va llaurar parcialment la vinya de la qual aquest celler de Les Gunyoles (Avinyonet del Penedès) obté el seu xarel·lo Desig, una vinya situada tot just al costat del celler. A l’hora d’explicar el perquè de la introducció dels cavalls per llaurar, Ramon Jané, copropietari i enòleg de Mas Candí, afirma: “Dons podria dir que és més ecològic, però no és per això.
Podria dir que
compacta menys la terra que el tractor, però tampoc és per això. També podria
dir que és un fet diferencial i ens podria anar bé pel màrqueting dels nostres
vins, però tampoc és per això”. Afegeix: “vaig conèixer el noi que llaurava amb
cavall i vaig entendre que gaudia d’aquesta
feina de treballar amb el seu cavall. Segurament es guanyaria més bé la vida
treballant en una fabrica o llaurant amb tractor però ell no busca això nomes per
fer diners, només en necessita per poder viure i fer el que li agrada: treballar
la terra i amb el seu animal. El vaig entendre. No és un hippy, la feina que fa
és molt dura, i jo m’hi sento identificat. Jo també faig vins que potser no són
comercials. Potser fent vins amb muscat vendria més, però jo tinc la sort de
tenir la millor feina que voldria, treballar les vinyes de la família i fer els
vins que a mi m’agraden”. Per tant, afirma Ramon Jané, “mentre pugui l’hi
donaré feina perquè voldria que pogués viure d’això”.
Chapeau!
ResponElimina