Els propers dies 15 i 16 d’abril tindrà lloc el quart curs per aprendre a fer marges de pedra seca a Albet i Noya. Com els tres anteriors, serà un curs intensiu de dos dies, en el que dos mestres margers de l’escola Mallorquina de treball de la pedra seca vindran per ensenyar les tècniques d’aquest antic ofici gairebé oblidat a les nostres contrades i que, segons Albet i Noya, “tant ha contribuït a la creació d’un patrimoni agrícola i paisatgístic incalculable en les terres mes pedregoses i costerudes del Penedès”.
El curs tindrà lloc a “una les
vinyes més emblemàtiques i boniques del Penedès”, la de ‘El Fanio’, a Can Milà
de la Roca, plantada de xarel·lo i situada just sobre el poble de Lavern.
Aquesta vinya es troba dins la zona de Costers de l’Ordal, “una de les zones
més boniques i més abruptes del Penedès i que conté una de les concentracions
de marges de pedra seca amb terrasses de vinya més grans de la comarca, i que
malgrat trobar-se en estat bastant precari, s’ha plantejat en diverses ocasions
sol·licitar la seva declaració com a patrimoni de la UNESCO per la seva
importància cultural i paisatgística”. Els marges de pedra seca, s’afegeix des
d’aquest celler de Sany Pau d’Ordal, “tenien i tenen una funció importantíssima
en la viticultura i en l’agricultura en general: marquen els bancals, delimiten
les parcel·les, ajuden a evitar les fortes erosions i a mantenir el valor
agrícola, la fertilitat i la humitat, tot aprofitant la pedra present al mateix
terreny, fent a més la funció de dipòsits de pedra. Volem promoure la
recuperació d’aquest ofici tan artesanal, amb les tècniques de treball de la
pedra seca de l’escola Mallorquina, que són més acurades que les utilitzades a
la Catalunya rural, treballant més la pedra i utilitzant la falca pel darrere,
el que augmenta moltíssim la seguretat i longevitat dels marges”. Les places
són limitades a 20 persones i les inscripcions ja són ofertes (podeu contactar
amb Marta Carbonell al mail: martacarbonell@albetinoya.cat o al telèfon
938994812).
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada