dijous, 11 d’abril del 2013

UP convoca demà concentracions per exigir a Agricultura que aboni els pagaments pendents i prioritzi els ajuts per modernitzar les explotacions


Unió de Pagesos (UP) convoca demà al matí, 12 d’abril, concentracions davant les seus dels Serveis Territorials del departament d’Agricultura de Girona, Barcelona, Vic, Lleida, Tarragona i Tortosa, per exigir al Govern que no es deneguin els expedients de modernització de les explotacions agràries i es prioritzin en el pressupost atenent íntegrament les sol·licituds de la convocatòria del 2012, i eliminant les exclusions de la convocatòria del 2013. Per al sindicat, la intenció d’Agricultura de deixar bona part del sector sense aquests ajuts (un de cada quatre dels que ho van sol·licitar el 2012) “no té justificació, suposa un fre a la capacitat de modernització de la pagesia i l’incompliment dels acords unànimes del ple del Parlament de Catalunya”.  Unió de Pagesos també exigeix al Govern de la Generalitat que faci front als seus deutes amb el sector agrari, que en alguns casos són de fa quatre anys (pla de reconversió de cítrics), de tres anys (ajuts a les races autòctones, o al pla pilot del contracte global d’explotació o al finançament dels préstecs de liquiditat de la ramaderia), de dos anys (suport a les agrupacions de defensa sanitària i vegetal), o altres com els ajuts a la ramaderia ecològica o a la producció integrada.
El sindicat agrari denuncia que el projecte d’ordre d’ajuts a les assegurances agràries d’Agricultura per al 2013 preveu una dràstica retallada respecte al 2012 (que va ser de 10.775.946,98 euros, inclosos els ajuts a les assegurances pesqueres). La subvenció que atorga el Departament va en funció del percentatge de subvenció que atorga l’Entitat Estatal d’Assegurances Agràries (ENESA); per tant, la reducció del 5% prevista per enguany per a totes les línies d’assegurança respecte a la convocatòria del 2012 no vol dir que el pressupost del 2013 d’Agricultura per a les assegurances agràries es redueixi només un 5%, sinó que la davallada serà molt superior. A més, totes les assegurances d’explotació que subscriguin la modalitat d’assegurança integral perdran el 5% de subvenció addicional que tenien el 2012. A tall d’exemple, i tenint present que són les que s’estan contractant ara, una assegurança del mòdul 3 en cítrics (la modalitat més contractada) amb una producció assegurada de 190.000 kg, va rebre l’any passat 1.206 euros d’ajut del Departament, mentre aquest any només en rebrà 556, és a dir un 60% menys. Unió de Pagesos, en aquest sentit, exigeix al conseller que mantingui la seva paraula de no disminuir el suport a les assegurances agràries, tal i com fa pocs dies va ratificar.  El sindicat també reclama a Agricultura que no “posi en perill”, amb la nova programació que tramitarà abans del juny, el Programa de Desenvolupament Rural (PDR) de Catalunya del període 2007-2013, la convocatòria del 2014 de les mesures agroambientals de la producció integrada, de l’agricultura racional i de conservació del conreu de l’avellaner, dels sistemes alternatius a la lluita química per al conreu de la vinya, de la lluita contra l’erosió en medis fràgils de conreus llenyosos en terrasses i manteniment del paisatge, de l’apicultura per a la millora de la biodiversitat en zones fràgils, de la gestió de les zones humides incloses en el conveni Ramsar, de la millora dels hàbits esteparis de la plana agrícola de Xarxa Natura 2000, i de la conservació i millora de races autòctones per a l’ase català, cavall pirinenc català, vaca de l’Albera, vaca pallaresa i ovella aranesa.
UP exigeix al Govern de la Generalitat “que treballi per aconseguir que a l’Estat espanyol s’exclogui a les persones físiques o jurídiques amb activitat agrària poc significativa dels ajuts directes de la Política Agrària Comuna (PAC), ja que per no aplicar-ho ja s’ha deixat de percebre un 3% (a Catalunya suposa uns cinc milions d’euros) que es suma al 10% de la modulació obligatòria a la Unió Europea, i que aquest any pot assolir un 5% addicional per l’aplicació del mecanisme de disciplina financera de la PAC”. El sindicat reclama a Agricultura, a més, que treballi per una aplicació de la PAC que garanteixi un tracte equitatiu per a la pagesia professional catalana, i que el nou PDR per al període 2014-2020 sigui íntegrament català, amb una millora del finançament del Fons Europeu Agrari de Desenvolupament Rural (FEADER). Unió de Pagesos recorda que en el FEADER del actual període Catalunya va ser la comunitat autònoma que més fons europeus va perdre (un 40% respecte al període precedent), mentre Andalusia va obtenir un 25% més de fons europeus. Per al sindicat, el nou PDR ha de tenir com a eixos bàsics la incorporació de joves, modernització de les explotacions agràries, el foment de l’accés al valor afegit per a la pagesia professional, les zones de muntanya i les desafavorides, o la formació continua o la innovació, entre altres.
Unió de Pagesos lliurarà demà un document amb les demandes del sindicat als responsables de cada una de les seus del Serveis Territorials d’Agricultura on es convoquen les concentracions:
- Girona. A les 11.00 h. Plaça Pompeu Fabra,
- Barcelona. A les 10.00 h. Avinguda Meridiana, 38.
- Vic. A les 11.00 h. C. Historiador Ramon d’Abadal i de Vinyals, 5 (Edifici del Sucre).
- Lleida. A les 10.00 h. C. Camp de Mart, 35.
- Tarragona. A les 10.00 h. Avinguda Catalunya, 50.
- Tortosa. A les 10.00 h. Plaça Alfons XII, 7. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada