dijous, 8 de novembre de 2012

Terra Remota, amb certificat ecològic


El Consell Català de Producció Agrària Ecològica (CCPAE) ha atorgat el Certificat de Conformitat com a productor agrari i elaborador ecològic a Terra Remota (DO Empordà). La verema 2012 serà la primera en comptar oficialment amb aquesta acreditació. Terra Remota és un celler nascut amb una filosofia clara: “respectar al màxim la natura per obtenir-ne els seus millors fruits”. Així va néixer Terra Remota el 1996 de la mà de Marc i Emma Bournazeau. Amb aquesta filosofia es va construir un celler plenament integrat en el paisatge, i també amb aquesta filosofia es van posar les bases del que havien de ser la viticultura i l’enologia a Terra Remota. Per tal d’acreditar aquesta forma de treballar a nivell legal, el celler va sol·licitar la certificació de celler ecològic, que ara acaba d’obtenir. Tot i que res no canviarà a Terra Remota, perquè des del principi s’ha treballat amb uns criteris de respecte i cultiu integrat, evitant l’ús d’herbicides i l’addició de productes químics a la vinya, per exemple. Aquesta és “una forma de treballar imposada per pura convicció ideològica, i no pas per oportunisme comercial, ja que, en efecte, el celler no farà constar la certificació ecològica a les etiquetes dels seus vins, de la mateixa manera que tampoc no hi fa publicitat de les distincions o els premis aconseguits”.
    D'altra banda, acaba de presentar-se el blanc de Terra Remota Caminante 2011 (16 euros), que arriba “en el seu millor moment de consum”.  Éss, sobretot, una garnatxa blanca amb criança, i és per això que a finals d’any és quan està millor. Al 50% de la varietat autòctona s’hi afegeixen, per donar una mica de joc, les varietats chenin i chardonnay, que “fan un blanc de nas mineral on, a més a més, s’hi deixen veure flors d’acàcia, una nota exòtica de pinya i les avellanes i vainilles delicades pròpies del temps que ha passat en fusta”. Marc Bournazeau elabora el seu blanc Caminante “a consciència”. Cap dels vins de la seva gamma ha estat concebut simplement per completar-la, sinó que cadascun d’ells té un objectiu clar: “arribar a dalt de tot”. Això sí, a Terra Remota entenen que “a vegades el camí pot ser llarg, però també es tracta d’això, de gaudir del camí. Caminante no és menys: un blanc seriós i disposat a ser comparat amb el millor dels negres”. El Caminante 2011 és, segons el celler, d'una collita que es caracteritza per “una gran finor i elegància”. El raïm es va collir en caixes de 10 kg i es va deixar en cambra frigorífica per baixar la temperatura fins als 6ºC. A continuació, selecció manual i premsat a baixa pressió en premsa pneumàtica; tot seguit, inici de la fermentació a 18ºC i, a meitat del procés, trasbals del vi a les bótes noves i de segon vi on ha romàs amb les mares durant 6-8 mesos.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada