Un projecte d’estudi
realitzat arran la inquietud del sector vitivinícola espanyol pels canvis que
pot ocasionar sobre la viticultura i enologia espanyoles el canvi climàtic ha
permès obtenir conclusions molt rellevants sobre com afecta un excés de
temperatura i menys pluviometria als diferents compostos del gra de raïm durant
la maduració, i s'han fet grans avanços en el coneixement de factors a
treballar en cada clima en el maneig del vinyer, en la millora del procés fermentatiu,
en tècniques d'anàlisis, en l'obtenció d'un cava amb una gran persistència
d'escuma, en l'optimització del tractament d'aigües residuals i en la reducció
de CO2 en l'elaboració del suro. Les empreses participants, en col·laboració amb
els centres d'investigació, van dissenyar una sèrie de projectes encaminats a
aconseguir coneixements científics i tecnològics per prendre mesures
d'adaptació a les noves condicions produïdes pel canvi climàtic. També es van
identificar línies d'estudi per contribuir a pal·liar les seves conseqüències.
El consorci que ha realitzat l’estudi
ha estat liderat per Miguel Torres i la resta de les empreses participants han
estat prou destacades: Matarromera,
Juvé & Camps, Bodegas Roda, Agrovín, Intranox, Bodegas Protos, Tonelería
Magreñan, Unión de Cosecheros de Labastida, Bodegas Barbadillo, Dolmar, Martín
Códax, Gramona, Castell d’Encús, Ferrer-Bobet, Hera Amasa, Lallemand, Ecovitis,
Laffort, Dominio de la Vega, Pago de Carraovejas, TDI, Solfranc, Avanzare,
Licinia y Aecork. S'ha dut a terme investigacions amb 31
grups d'investigació espanyols pertanyents a 17 centres públics d'investigació
i 5 centres tecnològics. El projecte ha estat finançat amb fons del pla
estratègic Ingenio 2010 gestionats pel Centro para el Desarrollo Tecnológico
Industrial (CDTI), organisme que pertany al Ministeri d'Economia i
Competitivitat. El pressupost total aprovat ha estat de 26.912.751 €, per 4
anys, amb un 45,67% de subvenció.
Dijous passat va tenir lloc a la seu
central del CSIC l'acte de clausura del consorci Cenit (Consorci Estratègic Nacional
d'Investigació Tècnica) Deméter, que va comptar amb més de 60 assistents. Va
ser el marc on es van presentar les conclusions de l’estudi. Cenit és un
consorci format per 26 empreses vinculades al sector vitivinícola que va ser
creat per dur a terme una investigació de caràcter estratègic,
multidisciplinari i interregional, en el camp de la vitivinicultura a nivell
nacional i que el seu objectiu ha estat “generar coneixements cientificotècnics
en el sector per fer front al canvi climàtic”. L'acte es va celebrar en Saló
d'Actes del Consell Superior d'Investigacions Científiques de Madrid, i va ser
presidit per Emilio Lora-Tamayo D’Ocon, president del Consell Superior
d'Investigacions Científiques; Elisa Robles Fraga, directora general del Centre
per al Desenvolupament Tecnològic Industrial, i Mireia Torres Maczasseck,
presidenta del Consorci Cenit Deméter. A més de la directora general de CDTI,
l'acte va comptar amb l'assistència de diversos membres del CDTI que han estat
involucrats en diferents fases de la seva aprovació i execució. També van
assistir representants de la direcció general de col·laboració pública-privada
del MINECO. “A més del coneixement adquirit després de 4 anys d'estudi
compartit, i el que això suposa des d'un punt de vista tecnològic per a la
millora competitiva del sector del vi espanyol, el projecte ha suposat un clar
referent de col·laboració interempresarial i del que es pot aconseguir
treballant en equip”, segons els responsavles de Cenit.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada