Aquest dimarts 13
de novembre s’ha presentat el col·lectiu Terra i Taula format per productors i
cuiners del Baix Penedès. L’acte de presentació s’ha dut a terme al Mas de les
Gralles, situada a la Bisbal del Penedès. S’han presentat les bases d’aquest
projecte, els motius que els han portat a crear-lo i els integrants que en
formen part. Finalment els integrants han posat en pràctica la filosofia de
Terra i Taula amb una degustació de plats elaborats amb productes acompanyats
amb maridatge de vins. Així doncs, els assistents han pogut gaudir de les
explicacions del producte per part dels productors, les elaboracions per parts
dels cuiners, i finalment el maridatge particular dels enòlegs. S’afirma que Terra i Taula farà pedagogia, que
alhora ha de generar noves inquietuds, tant als productors i cuiners com a tota
aquella persona interessada en els productes i en les possibilitats
d’elaborar-los. “Els productors treballen apassionadament per a aconseguir els
millors fruits que els cuiners elaboraran amb les millors receptes adaptades a
cada producte, de la mateixa manera que els millors vins dels cellers maridaran
específicament”, s’ha afirmat.
Terra i Taula és una unió de
productors i cuiners del Baix Penedès. Aquest grup l’integren productors
agroalimentaris i cuiners que treballen en la recerca de la màxima qualitat en
els productes, elaboracions i serveis que oferim. Entenen aquesta unió com a “natural
i necessària per preservar el gust i el futur dels productes de qualitat, al
mateix temps que per contribuir des de la nostra comarca a treballar per la
cultura gastronòmica de Catalunya”. La seva unió “la segellen valors com
l’ètica, respecte, compromís, qualitat, l’esforç, la idea de compartir i la
professionalitat”.
Com a cuiners professionals “aportem
els nostres coneixements per divulgar i reconèixer els productes de la nostra
comarca a través d’elaboració de jornades gastronòmiques, publicació de
receptes, confecció de tallers culinaris, actes de divulgació, entre d’altres”.
Els professionals de la cuina d’aquest grup es comprometen a “oferir elaboracions, plats i serveis de
qualitat a l’alçada dels productes que ens ofereixen els productors de la
nostra comarca”. Es tracta de:
Jordi Guillem.
Restaurant Lo Mam - Pensió Lleida. (Segur de Calafell)
Jordi Martínez.
Restaurant el Bosc. (Banyeres del Penedès)
Josep Pascual
Mateu. Restaurant Ull de llebre. (La Bisbal de Penedès)
David Vernet.
Restaurant Vell Papiol. (Calafell)
Els peoductors ofereixen
productes “amb les millors qualitats organolèptiques possibles”. Entenem com a
productes de qualitat “ots aquells que s’han elaborat a partir del respecte, el
treball i la recerca del productor. Entenem la proximitat com un valor afegit,
sempre i quan respecti la qualitat”. Es tracta de:
Joan Martí Ribalta.
Formatgeria Marvall (El Vendrell)
Daniel Mercader
Romeu. Campdelasort (Bonastre)
Marc Pardo
Casellas. L’hort de la Tona (Santa Oliva)
Jordi Pascual Solé.
Oli d’oliva Torclum (La Bisbal del Penedès)
Jaume Solé. Calçot
del Montmell (La Joncosa del Montmell)
Massimo Marchiori.
Celler Partida Creus (Bonastre)
Eduard Pié Palomar.
Celler Sicus (Bonastre)
Enric Roca. Cellers
Avgvstvs Forvm (El Vendrell)
Xavier Vidal.
Celler Jané Ventura (El Vendrell)
Terra i Taula
inicia aquest nou projecte amb l’apadriment de Xavier Mestres, reconegut cuiner
vilanoví que durant tota la seva vida ha estat un referent culinari que s’ha
dedicat a través de la cuina a treballar per la cultura gastronòmica del Baix
Penedès i del país. “Creiem que aquesta iniciativa que ha sorgit entre
productors i cuiners té moltes semblances amb la filosofia de Xavier Mestres i
la seva cuina de territori basada en la recerca de productes de qualitat i
proximitat”, s’afirma.
Terra i Taula
treballarà conjuntament perquè la comarca “continuï sent un referent
gastronòmic heretat per grans cuiners com Xavier Mestres, entre d’altres.
Tanmateix, tots els integrants del Terra i Taula col·laboraran per enriquir i
potenciar la Cuina Catalana en els seus respectius sectors”. Terra i Taula
oferirà tallers de cuina amb els productors i els cuiners per tal d’apropar els
productes i la cuina al públic en general interessat en la gastronomia. Aquests
tallers gastronòmics s’impartiran a les intal·lacions de l’Aplitec i
s’anunciaran conjuntament amb les activitats sobre cada producte.
Terra i taula “neix amb una eina
indispensable per fer arribar a tota persona inquieta la informació del
projecte, el calendari d’activitats, tallers de cuina, etc. Al mateix temps el
nostre web està creat en format bloc per tal de ser alhora un punt de reflexió gastronòmica
a través d’articles dels productors, receptes dels cuiners i maridatges dels
enòlegs”. Tanmateix, Terra i Taula està present a xarxes socials com Facebook,
Twitter i Youtube “per tal d’arribar d’una manera més directe amb les persones
interessades amb aquest projecte”. Les primeres Jornades Gastronòmiques de
l’Oli Novell Torclum (La Bisbal del Penedès) inaugurarà les seves activitats. Són
unes jornades de l’oli novell als restaurants (del 23 de novembre al 9 de
desembre) L’oli novell de Torclum pren protagonisme a les cartes i menús
elaborats pels cuiners de Terra i Taula, amb l’acompanyament d els vins dels cellers de Terra i Taula.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada