dijous, 15 de novembre del 2012

Es presenta la unió de productors i cuiners del Baix Penedès: Terra i Taula


Aquest dimarts 13 de novembre s’ha presentat el col·lectiu Terra i Taula format per productors i cuiners del Baix Penedès. L’acte de presentació s’ha dut a terme al Mas de les Gralles, situada a la Bisbal del Penedès. S’han presentat les bases d’aquest projecte, els motius que els han portat a crear-lo i els integrants que en formen part. Finalment els integrants han posat en pràctica la filosofia de Terra i Taula amb una degustació de plats elaborats amb productes acompanyats amb maridatge de vins. Així doncs, els assistents han pogut gaudir de les explicacions del producte per part dels productors, les elaboracions per parts dels cuiners, i finalment el maridatge particular dels enòlegs.  S’afirma que Terra i Taula farà pedagogia, que alhora ha de generar noves inquietuds, tant als productors i cuiners com a tota aquella persona interessada en els productes i en les possibilitats d’elaborar-los. “Els productors treballen apassionadament per a aconseguir els millors fruits que els cuiners elaboraran amb les millors receptes adaptades a cada producte, de la mateixa manera que els millors vins dels cellers maridaran específicament”, s’ha afirmat.
            Terra i Taula és una unió de productors i cuiners del Baix Penedès. Aquest grup l’integren productors agroalimentaris i cuiners que treballen en la recerca de la màxima qualitat en els productes, elaboracions i serveis que oferim. Entenen aquesta unió com a “natural i necessària per preservar el gust i el futur dels productes de qualitat, al mateix temps que per contribuir des de la nostra comarca a treballar per la cultura gastronòmica de Catalunya”. La seva unió “la segellen valors com l’ètica, respecte, compromís, qualitat, l’esforç, la idea de compartir i la professionalitat”.
            Com a cuiners professionals “aportem els nostres coneixements per divulgar i reconèixer els productes de la nostra comarca a través d’elaboració de jornades gastronòmiques, publicació de receptes, confecció de tallers culinaris, actes de divulgació, entre d’altres”. Els professionals de la cuina d’aquest grup es comprometen a  “oferir elaboracions, plats i serveis de qualitat a l’alçada dels productes que ens ofereixen els productors de la nostra comarca”. Es tracta de:

Jordi Guillem. Restaurant Lo Mam - Pensió Lleida. (Segur de Calafell)
Jordi Martínez. Restaurant el Bosc. (Banyeres del Penedès)
Josep Pascual Mateu. Restaurant Ull de llebre. (La Bisbal de Penedès)
David Vernet. Restaurant Vell Papiol. (Calafell)

Els peoductors ofereixen productes “amb les millors qualitats organolèptiques possibles”. Entenem com a productes de qualitat “ots aquells que s’han elaborat a partir del respecte, el treball i la recerca del productor. Entenem la proximitat com un valor afegit, sempre i quan respecti la qualitat”. Es tracta de:

Joan Martí Ribalta. Formatgeria Marvall (El Vendrell)
Daniel Mercader Romeu. Campdelasort (Bonastre)
Marc Pardo Casellas. L’hort de la Tona (Santa Oliva)
Jordi Pascual Solé. Oli d’oliva Torclum (La Bisbal del Penedès)
Jaume Solé. Calçot del Montmell (La Joncosa del Montmell)
Massimo Marchiori. Celler Partida Creus (Bonastre)
Eduard Pié Palomar. Celler Sicus (Bonastre)
Enric Roca. Cellers Avgvstvs Forvm (El Vendrell)
Xavier Vidal. Celler Jané Ventura (El Vendrell)

Terra i Taula inicia aquest nou projecte amb l’apadriment de Xavier Mestres, reconegut cuiner vilanoví que durant tota la seva vida ha estat un referent culinari que s’ha dedicat a través de la cuina a treballar per la cultura gastronòmica del Baix Penedès i del país. “Creiem que aquesta iniciativa que ha sorgit entre productors i cuiners té moltes semblances amb la filosofia de Xavier Mestres i la seva cuina de territori basada en la recerca de productes de qualitat i proximitat”, s’afirma.
Terra i Taula treballarà conjuntament perquè la comarca “continuï sent un referent gastronòmic heretat per grans cuiners com Xavier Mestres, entre d’altres. Tanmateix, tots els integrants del Terra i Taula col·laboraran per enriquir i potenciar la Cuina Catalana en els seus respectius sectors”. Terra i Taula oferirà tallers de cuina amb els productors i els cuiners per tal d’apropar els productes i la cuina al públic en general interessat en la gastronomia. Aquests tallers gastronòmics s’impartiran a les intal·lacions de l’Aplitec i s’anunciaran conjuntament amb les activitats sobre cada producte.
            Terra i taula “neix amb una eina indispensable per fer arribar a tota persona inquieta la informació del projecte, el calendari d’activitats, tallers de cuina, etc. Al mateix temps el nostre web està creat en format bloc per tal de ser alhora un punt de reflexió gastronòmica a través d’articles dels productors, receptes dels cuiners i maridatges dels enòlegs”. Tanmateix, Terra i Taula està present a xarxes socials com Facebook, Twitter i Youtube “per tal d’arribar d’una manera més directe amb les persones interessades amb aquest projecte”. Les primeres Jornades Gastronòmiques de l’Oli Novell Torclum (La Bisbal del Penedès) inaugurarà les seves activitats. Són unes jornades de l’oli novell als restaurants (del 23 de novembre al 9 de desembre) L’oli novell de Torclum pren protagonisme a les cartes i menús elaborats pels cuiners de Terra i Taula, amb l’acompanyament  d els vins dels cellers de Terra i Taula.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada