dimecres, 21 de novembre del 2012

La Generalitat reclama al Ministeri un nou programa de suport al sector vitivinícola específic per a Catalunya


Els directors generals de l’Institut Català de la Vinya i el Vi (Incavi), Jordi Bort, i de Desenvolupament Rural, Jordi Sala, van presidir, ahir dimarts, la Taula Sectorial Agrària de la Vinya i el Vi, celebrada a la seu de Prodeca, a Barcelona, amb la presència de les organitzacions professionals agràries Unió de Pagesos i JARC, la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC), els Consells Reguladors de les Denominacions d’Origen Costers del Segre, Conca de Barberà, Priorat i Catalunya, i l’Institut del Cava. En el decurs de la taula es va exposar la necessitat d’unificar la informació que  figura en els sistemes d’informació relacionats amb les explotacions agràries amb superfície vitivinícola: Registre Vitivinícola de Catalunya (RVC), Declaració Única Agrària (DUN) i Sistema d’informació geogràfica de parcel·les agrícoles (SIGPAC), i es va fer una proposta per tal d’arribar a aquest objectiu i basada en què totes les superfícies vitícoles a Catalunya hauran de ser declarades a la Declaració Única Agrària (DUN).
 També es va presentar el balanç de l’actual Programa de suport del sector vitivinícola i s’ha destacat que, tot i que aquest programa és molt positiu per al sector, el programa estatal no s’adequa a les necessitats del sector vitivinícola català, i, en aquest sentit, tant el Departament com bona part dels membres de la Taula, han coincidit en la necessitat de fer una demanda al Ministeri amb l’objectiu de demanar un programa específic per a Catalunya per al nou programa 2014-2018, amb l’assignació de part del sobre estatal del Pla de suport, possibilitat que està prevista en el Reglament comunitari. Respecte al nou Programa de suport al sector vitivinícola 2014-2018, es va analitzar les possibles mesures a desenvolupar i les diferents organitzacions van explicar quines poden ser les claus, al seu parer, del posicionament de Catalunya al respecte. Així, es va acordar que faran arribar aquests posicionaments al DAAM, tant de cadascuna de les mesures del programa que considerin interessant desenvolupar a Catalunya com sobre la decisió de transferència de fons del Programa de suport al règim pagament únic.
  D’altra banda, es va informar de la situació dels pagaments i es va comunicar que el proper 23 de novembre s’efectuarà un pagament de 3,8 M€, corresponents als ajuts als plans de reestructuració i/o reconversió de la vinya de la campanya 2011/2012. A més, es va informar de la imminent publicació, en un termini estimat d’uns quinze dies, de l’Ordre per la qual es convoquen els plans de reestructuració i/o reconversió de la vinya i els ajuts corresponents a la campanya 2012-2013, última de  l’actual OCM. La trobada d’ahir també va permetre tractar la petició de Catalunya a la reserva estatal de drets de vinya, de 400 hectàrees, tal i com han fet altres comunitats autònomes, i es va informar que properament es publicarà una ordre en què es convocaran aquests drets de reserva i les condicions per a accedir-hi. Per últim, es va presentar el resum de la campanya vitivinícola 2012. Enguany s’han entrat als cellers, a través de la Targeta Vitivinícola de Catalunya, un total de 365.462,100 quilos de raïm, el que representa el 82% de la collita de l’any anterior. En relació a aquest tema, cal destacar que enguany és possible presentar les declaracions de producció del celler de manera informatitzada.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada