dimecres, 21 de novembre del 2012

Efervescència planetària, a cegues, a caves Duran


Fotografia de
Carme Sommelier


Carme Garcia, Andreu Ruiz, Patón Insensé (Tot Selecta), Ricard Tenorio, Ramon Canals Canals, Ramon Canals (fill), Xavi Nolla, Marta Macias, Iban Espinoza i Joan Nebot (Vadevi) van ser els protagonistes de la més que interessant segona edició del Tast de Vins Escumosos Internacionals de Ramon Canals, fet afir a les seves caves-museu de Castellví de Rosanes. Un tast a cegues sempre és una cura d'humilitat. El d'ahir ho va ser especialment. El tast va ser un repàs planetari pel món dels escumosos elaborats d'acord amb el mètode tradicional, des del Japó (es va tastar el poc interessant chardonnay de Takahata Winery, de 12 euros) al Douro portuguès (el pinot blanc de 30 euros Murganheira Espumante Bruto) al Clover Hill del 2005 de Tasmania (un excel·lent escumós força fresc tot i la llarga criança, amb notes a llimona i un PVP de 45 euros). El millor escumós de la vetllada -hauria jurat que era un xampany de gamma alta- va ser el Domaine Carneros Le Rêve (el somni) 2003, un escumós californià de 100 euros rodó, amb greix, amb pa torrat (de llibre), pastisseria, torrats, fruits secs (avellanes) i una bona integració de la fusta. El que menys em va agradar és el desconcertant chardonnay californià Schramsberg del 2009, de 30 euros (tapenade d'olives i notes a fruita molt madura, com ara figa, que comença a fermentar). També es va tastar la cuvée de prestige d'Stefano Lubiana de 1995, un escumós amb sorprenents notes primàries, i també a olives, tot i la seva llarga criança (150 dòlars). Els tres rosats del tast, tots tres de color pell de ceba, van ser el Cloudy Bay Pelorus, Kreglinger de Tasmania i l'australià Chandon 2008 (de 25 euros). A molta alta alçada van estar els caves Duran i Marta. Em va agradar força el Duran 5V del 2005 (gran fruita madura i mel), el Marta del 2006 en ampolla magnum i el Gran Brut del 2007. Durant el tast va quedar clar que molts caves tenen un preu massa baix per a una qualitat tan notable.
            Els assistents al tast també van visitar el museu vitivinícola de Ramon Canals, amb peces espectaculñars reunides durant les dues últimes dècades. Hi ha des de gots romans o grecs a un sarcòfag egipci de fa 2.400 anys. Hi ha porrons preciosos, microscopis antiquíssims, ensulfatadores, vaixells, àmfores romanes o una col·lecció de copes de tot el planeta. Tot plegat atrau uns 3.000 persones a l’any. Si no el coneixeu, no us el perdeu.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada