El Departament
d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural (DAAM) ha concedit
ajuts per un import de 40,23 milions d’euros a les indústries per a la millora
dels processos de transformació i comercialització dels productes agraris
d’acord amb estableix a l’Ordre AAM/97/2012. Es tracta d’ajuts directes per a
dur a terme inversions innovadores destinades a la construcció o adquisició de
béns immobles, maquinària, instal·lacions de programes informàtics, entre
altres, que globalment se situaran en els 220 milions d’euros. Segons s’ha
informat avui des de la Generalitat, “és important d’assenyalar que el DAAM ha
atorgat una especial rellevància al factor innovador de les inversions a l’hora
de valorar els expedients, en considerar-lo clau per a l’increment de la
competitivitat de les empreses i el manteniment de la seva quota en els mercats
locals i internacionals”.
Aquests ajuts s’han destinat a 177
establiments agroindustrials repartits arreu del territori (58 a les comarques de
Barcelona, 23 a
les de la Catalunya Central, 34
a les de Girona, 39 a les de Lleida, 16 a les de Tarragona, i 7 a les de les Terres de
l'Ebre). La dimensió dels mateixos és majoritàriament de petita i mitjana
empresa (22% micro, 36% petita, i 28%mitjana), i el 14% restant correspon a
establiments més gran que pimes i de menys de 750 treballadors o un volum de
negoci inferior als 200 milions d'euros. Pel que fa a l'estructura jurídica
dels establiments, aquesta és majoritàriament mercantil, encara que les
cooperatives i les SATs també tenen una participació important, del 13%. Els
sectors agraris més beneficiats pels ajuts es corresponen amb els que tenen un
pes molt significatiu en el conjunt de la indústria agroalimentària, i serien,
per ordre, la carn amb un 46,9% del total, el vi, amb el 16,3%, i les fruites i
hortalisses, amb el 13,3%. Així doncs, aquests 3 sectors representen més del
76,5% del total subvencionat. Cal assenyalar que el sector carni, que acapara
gairebé la meitat dels ajuts, solament representa el 32% dels expedients
subsidiats, atès que les inversions previstes són de gran envergadura.
Amb aquesta dotació econòmica, el
DAAM segueix apostant per fomentar la indústria agroalimentària a Catalunya per
tal d’aconseguir el desenvolupament d’un sector modern i competitiu i en la
qual es prioritzi la transferència de coneixements, la innovació i l’aplicació
de noves tecnologies, la qualitat i la seguretat de la cadena alimentària, i
una correcta gestió mediambiental, i així materialitzar noves possibilitats de
comercialització dels productes agraris. Aquest suport al potent teixit
agroindustrial català genera alhora efectes sinèrgics tant en el sector agrari
i alimentari com en l’economia catalana en general, que són cabdals en moments
de crisi com l’actual.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada