dissabte, 10 de novembre del 2012

17 estands a la primera edició del Vi+Teca de Vilanova, i primera xatonada popular




A la plaça de la Mediterrània de Vilanova i la Geltrú hi ha, durant tot el cap de setmana en el marc de la Fira de Novembre de la ciutat, un espai dedicat a la gastronomia local: Vi+Teca. 17 expositors d'establiments de menjar i vins i caves ofereixen els seus productes, i també hi haurà activitats com actuacions musicals, tastos de vi, tallers i maridatges. Carles Carbonell, organitzador de Vi+Teca, ha volgut destacar que "l'objectiu de la iniciativa és potenciar la gastronomia de la ciutat".  D'altra banda, per segon any consecutiu la restauració vilanovina té presència a la Fira de Novembre. Vuit restaurants membres de l’associació Menja’t Vilanova oferiran plats representatius de les seves cartes a la plaça de la Mediterrània (a 8 euros). Concretament hi participen La Cucanya, Peixerot, Caserco, Genito, Genil, Marina Can Coll, Rincón de Llaverías i el Creuer.

D'altra vabda, demà diumenge es celebrarà la primera xatonada popular de la temporada a Vilanova i la Geltrú. De 10 a 15 hores hi haurà el Mercat de Xató, una oportunitat única per conèixer de primera mà els autèntics artesans i productors alimentaris del Garraf i adquirir els productes necessaris per elaborar un autèntic Xató de Vilanova i la Geltrú: escaroles, espigalls i tota mena de verdures d'hivern de l'horta vilanovina, cansaladeria, salaons... L’aula gastronòmica acollirà, un any més, diferents tallers de cuina. A les 11h els visitants podran aprendre a fer el xató vilanoví de la mà de la guanyadora del concurs Nacional de Xató 2011, i a les 12:30h membres de la Confraria de Pescadors de Vilanova i la Geltrú ensenyaran a fer anxoves en conserva. Els tallers són gratuïts, però cal fer inscripció prèvia trucant al 93 814 18 18 (de dilluns a divendres de 8 a 15h.), o mitjançant un correu electrònic a l'adreça desenvolupament.local@vilanova.cat. Les places són limitades i no es permetrà l'accés a l'aula un cop començada l'activitat. La degustació de Xatonada de Vilanova i la Geltrú es podrà adquirir a les taquilles de venda de tiquets, a la plaça de la Mediterrània, a partir de les 10h i fins exhaurir existències. Al preu de 8 €, inclou cassoleta de xató, truites (d'espigalls, de patata i ceba, de mongetes i botifarra) i pa. Cap a les 12h, es celebrarà el tradicional aixetonament de la bóta i el nomenament dels xatonaires d’honor. L'aixetonament de la bóta és un acte tradicional que inicia la festa de la Xatonada. Cada any de forma simbòlica s'aixetona una bóta per tastar el primer vi de la temporada. El gastrònom i comunicador Pere Tàpias dirigirà aquesta cerimònia i investirà com a Xatonaires d'Honor als actors vilanovins Toni Albà i Jordi Rios. I a les 12:30h, es lliuraran els premis del XVII Concurs Nacional de Xató. Es nomenarà Mestres Xatonaires als tres primers classificats, que també s’enduran un xec per valor de 200€, 150€ i 100€, respectivament (subjectes a retenció de irpf). El Concurs Nacional del Xató es realitzarà al mercat del Centre, de Vilanova i la Geltrú, el divendres dia 9 a les 18h. Els participants han de ser majors d’edat i hauran de realitzar tot el procés d’elaboració i confecció de la salsa del xató. Les inscripcions estan obertes fins el dijous 8 de novembre, a les mateixes parades del mercat. Més informació a: http://www.gastronomiavilanova.com/XVII_Concurs_Nacional_del_Xato.html

El Festival del Xató es durà a terme en el marc de la Fira de Novembre de Vilanova i la Geltrú, vist que la coincidència d’ambdós festivals la temporada passada va ser una iniciativa "molt encertada per potenciar els actes de les dues celebracions". Una de les principals novetats per aquesta temporada és el sorteig de 48 xatonades per a 2 persones entre totes aquelles persones que facin una xatonada en els diferents restaurants que formen part de la Ruta del Xató. La promoció es farà mitjançant la darrera plana del catàleg propi de la Ruta, que com ja és habitual es distribuirà a través de les diferents oficines de turisme del territori, així com a través dels restaurants adherits i la resta de recursos turístics de la ruta. Aquesta difusió a través dels catàlegs, es completarà amb una campanya en mitjans de comunicació, així com a través dels canals digitals, tant propis com de tercers, que tant bon resultats han donat els darrers anys.
La Fira de Novembre va obrir oficialment les seves portes ahir al matí amb la tallada de cinta a càrrec dels alcaldes de les capitals de comarca de l'Eix Diagonal. Valentí Junyent, alcalde Manresa, Marc Castells, alcalde d'Igualada, Pere Regull, alcalde de Vilafranca del Penedès i Neus Lloveras, alcaldessa de Vilanova van inaugurar el recinte firal a l'alçada del monument a Francesc Macià. En l'obertura oficial també hi han estat presents alcaldes de la comarca, regidors i regidores, el delegat del govern a Barcelona, Salvador Jorba, i representants d'entitats econòmiques i socials de la ciutat i de la comarca. La comitiva va fer un recorregut pels estands de la rambla de la Pau i la plaça de la Mediterrània, i s'han aturat a l'estand municipal que enguany, precisament, és conjunt amb les capitals del Bages, l'Anoia, l'Alt Penedès. En total hi ha uns 200 estands.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada