diumenge, 25 de novembre del 2012

La FCAC: “És inconcebible que la Unió Europa faci una retallada dràstica dels ajuts a l’agricultura, mentre a altres zones del món s’estan augmentant”


La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) rebutjaria una reducció dràstica del pressupost de la Política Agrària Comuna (PAC) per al període 2014-2020. La decisió sobre el marc financer comunitari dels pròxims anys estava prevista que s’adoptés aquest cap de setmana, en la reunió de caps d’Estat i de Govern de la Unió Europea. En el cas de no arribar a una entesa (sembla que la cimera de la UE ha fracassat en el seu intent df'acordar el seu pressupost), la decisió s’ajornaria a febrer de l’any que ve. Per a la FCAC, seria insostenible anar més enllà del que planteja la Comissió Europea, que suposa ja una reducció de l’11% en comparació amb el pressupost de la PAC per al període 2007-2013. Pel contrari, la retallada proposada pel president del Consell Europeu, Herman Van Rompuy, suposaria una reducció molt important, de fins al 16% (13,7 % per a pagaments directes i mesures de mercat), la qual cosa implicaria haver de canviar el plantejament d’elements rellevants de la proposta de la Comissió Europea per al futur de la PAC, com el pagament verd. La decisió sobre el marc pressupostari per al sector agrari europeu té una forta incidència sobre l’Estat espanyol, ja que és el segon perceptor de fons agrícoles de la Unió Europea. Ara bé, les cooperatives entenen que aquesta decisió també afecta directament al consumidor europeu, ja que Europa podria decidir destinar només el 0,4% del seu PIB per garantir l’abastiment de la població mitjançant els aliments propis.
            Des de la FCAC es recorda que “les cooperatives agràries són un sector estratègic per a la societat, en tant que importants productores d’aliments de qualitat. A més, les cooperatives treballen per garantir la seguretat d’aquests aliments i la protecció del medi ambient, al temps que generen indústria, riquesa econòmica, llocs de treball i serveis a les zones rurals”. Per aquest motiu, la FCAC considera que “és inconcebible que la Unió Europa faci una retallada dràstica dels ajuts a l’agricultura, mentre a altres zones del món –com els Estats Units o el Brasil- s’estan augmentant”.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada