El Museu
de la Música de Barcelona va acollir dimarts passat la presentació del ‘Do’ de
Jané Ventura per a la premsa gastronòmica, restauradors i personalitats de l’àmbit
musical. L’acte va anant alternant les paraules de l’enòleg i gerent del
celler, Gerard Jané, amb les intervencions del pianista Jordi Camell, que va acompanyar
al piano de Frederic Mompou una vetllada amb escollides intervencions musicals,
interpretant obres de Pau Casals (Preludi
en do i Pàgina íntima) i del
mateix Frederic Mompou (Selecció de les
Variacions d’un tema de Chopin). El nou cava ‘Do’ de Jané Ventura Gran
Reserva Vintage 2008, el cava "més selecte" d'aquest celler vendrellenc, és fruit de més de 20 anys d’experiència en caves Gran
Reserva, i reafirma el seu compromís amb l’elaboració de grans caves a partir
de varietats tradicionals que, segons Gerard Jané, són les que reflecteixen millor
el paisatge del Penedès. Amb 45 mesos de criança en ampolla, està elaborat amb
60% xarel·lo, 26% macabeu i 14% parellada, procedents majoritàriament de vinyes
velles situades en zones de muntanya del Baix Penedès. Un 5% del vi està
fermentat i criat en bóta de roure francès. Gerard Jané el va descriure amb les
següents paraules: “Una molt bona intensitat de fruita que mostra un gran
potencial d’envelliment. Dominen les aromes de fruites, flors blanques i herbes
aromàtiques amb notes minerals i un fons cítric i cremós. En boca és un cava
molt equilibrat, fresc, ampli i llarg, amb un carbònic molt suau i persistent”.
El nom
del cava, ‘Do’, fa referència a la nota musical que, segons els músics, és molt
estructurada i és la que connecta més directament amb la terra. En aquest
sentit, reforça l’estreta vinculació de Jané Ventura amb la música, i en
especial amb el Festival Internacional de Música Pau Casals, del qual és patrocinador
des de 1995. Però ‘Do’ també significa el talent personal i conceptualment
reflecteix la recerca de l’essència. Gerard Jané va agrair al dissenyador
Robert Mudarra el seu gran treball i la complicitat i l’originalitat i
l’elegància del disseny, i va manifestar, en referència a l’etiqueta: “Volíem
que l’etiqueta del ‘Do’ irradiés llum, i havia de ser blava, com no podia ser
d’una altra manera, una aura de color blau que sempre ha acompanyat els nostres
caves Gran Reserva...” L’acte de presentació va finalitzar amb un maridatge del
cava amb una gastronomia reflex del paisatge, creada per a l’ocasió per Oriol
Rossell de L’Obrador del Vendrell: raïm xarel·lo fresc, coques enramades del
Vendrell i piruleta amb raïm de xarel·lo, xocolata blanca i ametlla.
Jané Ventura
és un celler familiar ubicat al Vendrell des de 1914 que ja compta amb quatre
generacions d’una saga iniciada per Josep Jané, continuada per Albert Jané Jané
i el seu fill Benjamí Jané Ventura i, actualment, per Gerard Jané Úbeda, enòleg
i actual gerent. Les seves vinyes es troben a la comarca del Baix Penedès, entre
el mar i la muntanya, a les finques de Mas Vilella i Els Camps. Elabora una
diversa gamma de productes, tant de vi com de cava: selecció de vinyes (blanc,
rosat i negre), vins de finca (Mas Vilella i Finca Els Camps), caves Reserva de
la Música i cava ‘Do’ de Jané Ventura, vins experimentals i col·leccions
especials. Totes les etiquetes dels seus vins tenen algun concepte d’identitat
que expressen valors vinculats al territori: la terra, el paisatge i la
cultura. La producció es reparteix entre el mercat estatal i l’internacional al
50%. Entre els països als quals exporta, es troben Alemanya, Bèlgica, Andorra,
Suïssa, Dinamarca, Rússia, Polònia o Corea del Sud. En total, 250.000 botelles
de vi i cava.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada