divendres, 9 de novembre del 2012

Cellers Domenys i la Cooperativa Falset Marçà, guardonats als premisCOOP



La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya ha volgut distingir avui divendres les experiències més destacades del sector en diferents àmbits empresarials. La I edició dels premisCOOP ve a reconèixer l’esforç de les cooperatives agràries en Innovació,Internacionalització, Intercooperació, Emprenedoria, Desenvolupament Rural, Agrobotigues i Responsabilitat Social. 


PREMIS DESENOLUPAMENT RURAL

1r PREMI

Agrària i Ramadera del Pallars de Sort, SCCL

Sort - Pallars Sobirà

AUGMENT DEL VALOR AFEGIT DE LA PRODUCCIÓ ECOLÒGICA AL PALLARS

Amb l’objectiu de desenvolupar la ramaderia ecològica a les comarques pirinenques i garantir la conservació del medi forestal, la cooperativa Agrària i Ramadera Pallars de Sort gestiona una granja d’engreix ecològic de vedells. Es tracta d’una aposta de diferenciació i sostenibilitat mediambiental d’aquesta cooperativa, que permet mantenir l’activitat productiva d’una granja de mitjana dimensió i assegurar la continuïtat de
la ramaderia a la zona amb els beneficis socials i ecològics que aquesta activitat comporta. A més de la granja d’engreix comunitari de boví ecològic, la cooperativa també va ampliar les instal·lacions per facilitar la venda de farratge i pinso ecològics als socis de la cooperativa i així donar resposta a l’augment de les explotacions ramaderes ecològiques a la pròpia comarca i comarques veïnes. El mateix projecte inclou la política de promoció de venda directa de la carn que produeixen els socis i la posada en marxa de l’agrobotiga de la cooperativa.

2n PREMI

Agrària la Baixa Tordera, SCCL

Tordera - Maresme

3r PREMI

Desert  

PREMI AGROBOTIGUES

1r PREMI

SAT de la Vall d’en Bas

Sant Privat d’en Bas – Garrotxa

CAMPANYA MÀRQUETING CARNISSERIA

La Garrotxa és el bressol de les primeres agrobotigues de Catalunya. La SAT Vall d’en Bas va posar en marxa aquestes botigues de les cooperatives l’any 1993 amb l’objectiu d’apropar al consumidor els productes alimentaris produïts a la comarca o a altres contrades del país que, per la seva singularitat i elaboració artesana, són difícils de trobar en els supermercats tradicionals. Actualment, aquesta cooperativa té oberta una xarxa d’agrobotigues. Recentment, la SAT Vall d’en Bas ha posat en marxa una campanya de màrqueting per explicar al client la filosofia del producte de carn fresca i elaborats que s’ofereix a les carnisseries de les agrobotigues Verntallat. L’acció es concreta en aplicacions de disseny gràfic per a la millora de l'interiorisme de les carnisseries a partir del lema "Orgullosos de vosaltres i la composició de retrats en blanc i negre de diverses parelles reals de productor i animal (xai i pastor, porc i granger, pollastre i pagesa, vedell i ramader). A més, s’ha fet un canvi de l'etiquetatge i les safates, creant la línia negre Selectes per englobar les carns que es distingeixen especialment pels seus atributs d'origen directe i de qualitat, mentre es manté la línia convencional per a la resta de productes.

2n PREMI

Sant Isidre de les Borges Blanques, SCCL

Les Borges Blanques - Garrigues

3r PREMI

Agrària la Baixa Tordera, SCCL

Tordera – Maresme


PREMIS RESPONSABILITAT SOCIAL EMPRESARIAL

1r PREMI

La Fageda, SCCL

Santa Pau – Garrotxa

INSERCIÓ LABORAL DE PERSONES AMB DISCAPACITAT INTEL·LECTUAL O MALALTIA MENTAL CRÒNICA

Des de fa 30 anys, La Fageda ha creat un projecte empresarial per oferir treball digne a les persones de la Garrotxa que presenten discapacitat intel·lectual o malaltia mental crònica. A força d'anys i amb l'ajuda de molts, s'ha consolidat un projecte econòmicament viable, respectuós amb les persones, amb els animals i amb l'entorn, amb una marca pròpia que omple d'orgull i suposa una aportació d'autoestima per als 270 treballadors de la cooperativa (un 60% dels quals presenten discapacitat intel·lectual o malaltia mental severa). La cooperativa La Fageda desenvolupa les activitats productives (làctics, granja, viver, jardineria, horticultura), mentre que les activitats assistencials (teràpia ocupacional, habitatge, esplai i inserció laboral) estan assignades a la Fundació Serveis Assistencials de la Garrotxa.

2n PREMI

GrupActel, SCCL

Lleida - Segrià

3r PREMI

Cooperativa Falset Marçà, SCCL

Falset – Priorat 


PREMIS EMPRENEDORIA

1r PREMI

Camp d’Alcarràs, SCCL

Alcarràs – Segrià

FONS DE TERRES

Fruits de Ponent és una cooperativa de segon grau que es va crear l’any 1992 i que es dedica principalment a la fruita de pinyol (préssec i nectarina), encara que també tracta altres tipus com poma, pera, cireres, albercocs i prunes. Els seus objectius són donar el més alt valor als productes i aportar els serveis de qualitat que necessiten els socis. Precisament per millorar les rendibilitats de la producció del pagès, l’any 2006 aquesta cooperativa va crear un fons de terres, perquè les terres que anaven deixant de cultivar els socis més grans passessin a cultivar-les els socis actius. Mitjançant el fons de terres,
els socis poden dimensionar les seves explotacions sense haver d’augmentar l’estructura de maquinària i personal qualificat i, al mateix temps, la cooperativa no perd potencial productiu perquè les terres que cultivaven els socis més grans passen a cultivar-les els socis actius. Fruits de Ponent és qui assumeix l’arrendament, que automàticament i pel mateix preu sotsarrenda als socis actius, i tota la inversió que s’hagi de realitzar a la finca (plantació, reg, estructura, etc). El soci que passa a cultivar la finca disposa de tres anys de carència en tots els pagaments (que absorbeix la cooperativa) i, a partir del tercer any –que és quan la finca i la plantació inicien la producció-, comença a abonar a la cooperativa un preu d’arrendament que inclou totes les inversions realitzades per la cooperativa. En cas que hi hagi diversos socis interessats a cultivar una mateixa finca, es decideix en funció de factors com el veïnatge físic, la capacitació professional, etc.

2n PREMI

Agrària Plana de Vic, SCCL

Vic - Osona

3r PREMI

SAT Apícola el Perelló, SCCL

El Perelló – Baix Ebre


PREMIS INTERNACIONALITZACIÓ

1r PREMI

Cotecnica, SCCL

Bellpuig – Urgell

PROJECTE SEGLE XXI

Fundada l'any 1982 per donar cobertura a les necessitats tècniques d'un grup de cooperatives fabricants de pinso, l'any 1992 Cotecnica va començar a fabricar aliments per animals de companyia, principalment gossos i gats. Tot i que inicialment el producte només es comercialitzava a les cooperatives sòcies, poc després es va començar a vendre a diferents punts de Catalunya, Illes Balears, Aragó... consolidant una potent xarxa de distribuïdors a tot l'Estat espanyol. Aleshores, l’organització va creure en l'aposta estratègica de l'exportació i es va iniciar la internacionalització del producte a França i Portugal. En l’actualitat, Cotecnica ven a més de 30 països. El projecte d'exportació de Cotecnica compta amb la recent incorporació d'una persona experta en comerç internacional, amb l’objectiu d’augmentar les vendes a mercats més allunyats com Àsia i Amèrica Central. A més, s’està treballant per imprimir les dades dels sacs en 30 idiomes i presentar tot el material publicitari (cartells, fulls publicitaris per als consumidors, etc.) en més de 6 idiomes. A més del progressiu increment de presència arreu del món, Cotecnica també aposta per la innovació i la diferenciació dels seus productes, incorporant carn fresca en tots els productes d’alta gamma per tal d’assegurar la salut i el benestar dels animals.


2n PREMI

Acomont, SCCL

Ulldecona - Montsià

3r PREMI

Unió Corporació Alimentària, SCCL

Reus – Baix Camp 


PREMIS INNOVACIÓ


1r PREMI

Unió Corporació Alimentària, SCCL

Reus – Baix Camp

NOUS PRODUCTES A PARTIR DE FRUITA SECA

Unió es defineix com una entitat participativa, innovadora, internacional, sostenible, orientada al client i líder, que aglutina 90 cooperatives locals i més de 20.000 socis productors. Disposa de la capacitat continuada per desenvolupar recursos i tecnologia que permetin oferir productes i serveis que s’anticipin i s’adaptin als requisits específics de socis i clients. En la secció de fruita seca, la cooperativa aposta per innovar i desenvolupar nous productes, com l’obtenció d’un cereal extrusionat que incorpora fruit sec en forma de pasta en un percentatge elevat i que permet obtenir un producte saludable format per greixos vegetals, baix en greix saturat, ric en fibra, sense sal, amb un perfil calòric segons els estàndards de mercat, de sabor agradable i textura cruixent. El compromís amb el medi ambient i l’aprofitament i valorització de subproductes també són una línia de la estratègia de recerca i innovació a Unió Corporació Alimentària, que està desenvolupant una fibra antioxidant a partir de les pells d’avellana i ametlles que s’obtenen com a subproducte en els processos productius de repelat i torrat; aquest ingredient podria ser utilitzat en diverses matrius alimentàries (pa, galetes, snacks, pasta, petfood, cereals extrusionats, etc.).

2n PREMI

Cellers Domenys, SCCL

Sant Jaume dels Domenys – Baix Penedès

3r PREMI

Olivarera del Baix Ebre, SCCL

Camarles – Baix Ebre


PREMIS INTERCOOPERACIÓ


1r PREMI

Cellers Domenys, SCCL

Sant Jaume dels Domenys – Baix Penedès

PROCÉS DE FUSIÓ

Cellers Domenys i Secció de Crèdit, SCCL, és el resultat de la fusió per absorció de cinc cooperatives per configurar una de les entitats més grans i sòlides del territori, i per oferir els millors productes i serveis a socis i clients. Es tracta d’un procés liderat per la cooperativa Agrícola i Secció de Crèdit de Sant Jaume dels Domenys amb les cooperatives Agrícola i Secció de Crèdit de Banyeres del Penedès, Agrícola i Secció de Crèdit de la Bisbal del Penedès, Agrícola i Secció de Crèdit de Blancafort i Agrícola de Rocafort; a més, actualment té un conveni d’intercooperació amb la cooperativa Agrícola de Calafell. Les actuacions que s’han dut a terme són la reordenació dels immobilitzats aportats (valoració elements necessaris dins el procés productiu) i l’optimització d’estructures, per tal de millorar tots el processos productius, administratius i comercials de Cellers Domenys i assolir una major dimensió dins els mercats actuals. En paral·lel, aquesta cooperativa vitivinícola del Penedès busca la implicació de la seva massa social en l’esperit i els valors cooperatius, la responsabilitat social, la innovació i el compromís amb el medi ambient i l’entorn rural que promou Cellers Domenys.

2n PREMI

GrupActel, SCCL

Segrià – Lleida

3r PREMI

Arbequina, SCCL

Arbeca – Garrigues

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada