La Federació de
Cooperatives Agràries de Catalunya ha volgut distingir avui divendres les
experiències més destacades del sector en diferents àmbits empresarials. La I
edició dels premisCOOP ve a reconèixer l’esforç de les cooperatives agràries en
Innovació,Internacionalització, Intercooperació, Emprenedoria, Desenvolupament
Rural, Agrobotigues i Responsabilitat Social.
PREMIS
DESENOLUPAMENT RURAL
1r PREMI
Agrària i Ramadera del Pallars de Sort, SCCL
Sort - Pallars Sobirà
AUGMENT DEL VALOR AFEGIT DE LA PRODUCCIÓ
ECOLÒGICA AL PALLARS
Amb l’objectiu de
desenvolupar la ramaderia ecològica a les comarques pirinenques i garantir la
conservació del medi forestal, la cooperativa Agrària i Ramadera Pallars de
Sort gestiona una granja d’engreix ecològic de vedells. Es tracta d’una aposta
de diferenciació i sostenibilitat mediambiental d’aquesta cooperativa, que
permet mantenir l’activitat productiva d’una granja de mitjana dimensió i
assegurar la continuïtat de
la ramaderia a la
zona amb els beneficis socials i ecològics que aquesta activitat comporta. A
més de la granja d’engreix comunitari de boví ecològic, la cooperativa també va
ampliar les instal·lacions per facilitar la venda de farratge i pinso ecològics
als socis de la cooperativa i així donar resposta a l’augment de les
explotacions ramaderes ecològiques a la pròpia comarca i comarques veïnes. El
mateix projecte inclou la política de promoció de venda directa de la carn que
produeixen els socis i la posada en marxa de l’agrobotiga de la cooperativa.
2n PREMI
Agrària la Baixa Tordera, SCCL
Tordera - Maresme
3r PREMI
Desert
PREMI AGROBOTIGUES
1r PREMI
SAT de la Vall d’en Bas
Sant Privat d’en Bas – Garrotxa
CAMPANYA MÀRQUETING CARNISSERIA
La Garrotxa és el
bressol de les primeres agrobotigues de Catalunya. La SAT Vall d’en Bas va
posar en marxa aquestes botigues de les cooperatives l’any 1993 amb l’objectiu
d’apropar al consumidor els productes alimentaris produïts a la comarca o a
altres contrades del país que, per la seva singularitat i elaboració artesana,
són difícils de trobar en els supermercats tradicionals. Actualment, aquesta cooperativa
té oberta una xarxa d’agrobotigues. Recentment, la SAT Vall d’en Bas ha posat
en marxa una campanya de màrqueting per explicar al client la filosofia del
producte de carn fresca i elaborats que s’ofereix a les carnisseries de les
agrobotigues Verntallat. L’acció es concreta en aplicacions de disseny gràfic
per a la millora de l'interiorisme de les carnisseries a partir del lema
"Orgullosos de vosaltres i la composició de retrats en blanc i negre de
diverses parelles reals de productor i animal (xai i pastor, porc i granger,
pollastre i pagesa, vedell i ramader). A més, s’ha fet un canvi de
l'etiquetatge i les safates, creant la línia negre Selectes per englobar les
carns que es distingeixen especialment pels seus atributs d'origen directe i de
qualitat, mentre es manté la línia convencional per a la resta de productes.
2n PREMI
Sant Isidre de les Borges Blanques, SCCL
Les Borges Blanques - Garrigues
3r PREMI
Agrària la Baixa Tordera, SCCL
Tordera – Maresme
PREMIS RESPONSABILITAT
SOCIAL EMPRESARIAL
1r PREMI
La Fageda, SCCL
Santa Pau – Garrotxa
INSERCIÓ LABORAL DE PERSONES AMB DISCAPACITAT INTEL·LECTUAL O MALALTIA MENTAL CRÒNICA
Des de fa 30 anys,
La Fageda ha creat un projecte empresarial per oferir treball digne a les persones
de la Garrotxa que presenten discapacitat intel·lectual o malaltia mental
crònica. A força d'anys i amb l'ajuda de molts, s'ha consolidat un projecte econòmicament
viable, respectuós amb les persones, amb els animals i amb l'entorn, amb una
marca pròpia que omple d'orgull i suposa una aportació d'autoestima per als 270
treballadors de la cooperativa (un 60% dels quals presenten discapacitat intel·lectual
o malaltia mental severa). La cooperativa La Fageda desenvolupa les activitats productives
(làctics, granja, viver, jardineria, horticultura), mentre que les activitats
assistencials (teràpia ocupacional, habitatge, esplai i inserció laboral) estan
assignades a la Fundació Serveis Assistencials de la Garrotxa.
2n PREMI
GrupActel, SCCL
Lleida - Segrià
3r PREMI
Cooperativa Falset Marçà, SCCL
Falset – Priorat
PREMIS EMPRENEDORIA
1r PREMI
Camp d’Alcarràs, SCCL
Alcarràs – Segrià
FONS DE TERRES
Fruits de Ponent és
una cooperativa de segon grau que es va crear l’any 1992 i que es dedica
principalment a la fruita de pinyol (préssec i nectarina), encara que també
tracta altres tipus com poma, pera, cireres, albercocs i prunes. Els seus
objectius són donar el més alt valor als productes i aportar els serveis de qualitat
que necessiten els socis. Precisament per millorar les rendibilitats de la
producció del pagès, l’any 2006 aquesta cooperativa va crear un fons de terres,
perquè les terres que anaven deixant de cultivar els socis més grans passessin
a cultivar-les els socis actius. Mitjançant el fons de terres,
els socis poden
dimensionar les seves explotacions sense haver d’augmentar l’estructura de
maquinària i personal qualificat i, al mateix temps, la cooperativa no perd
potencial productiu perquè les terres que cultivaven els socis més grans passen
a cultivar-les els socis actius. Fruits de Ponent és qui assumeix
l’arrendament, que automàticament i pel mateix preu sotsarrenda als socis
actius, i tota la inversió que s’hagi de realitzar a la finca (plantació, reg,
estructura, etc). El soci que passa a cultivar la finca disposa de tres anys de
carència en tots els pagaments (que absorbeix la cooperativa) i, a partir del
tercer any –que és quan la finca i la plantació inicien la producció-, comença
a abonar a la cooperativa un preu d’arrendament que inclou totes les inversions
realitzades per la cooperativa. En cas que hi hagi diversos socis interessats a
cultivar una mateixa finca, es decideix en funció de factors com el veïnatge
físic, la capacitació professional, etc.
2n PREMI
Agrària Plana de Vic, SCCL
Vic - Osona
3r PREMI
SAT Apícola el Perelló, SCCL
El Perelló – Baix Ebre
PREMIS INTERNACIONALITZACIÓ
1r PREMI
Cotecnica, SCCL
Bellpuig – Urgell
PROJECTE SEGLE XXI
Fundada l'any 1982
per donar cobertura a les necessitats tècniques d'un grup de cooperatives fabricants
de pinso, l'any 1992 Cotecnica va començar a fabricar aliments per animals de companyia,
principalment gossos i gats. Tot i que inicialment el producte només es
comercialitzava a les cooperatives sòcies, poc després es va començar a vendre
a diferents punts de Catalunya, Illes Balears, Aragó... consolidant una potent
xarxa de distribuïdors a tot l'Estat espanyol. Aleshores, l’organització va creure
en l'aposta estratègica de l'exportació i es va iniciar la internacionalització
del producte a França i Portugal. En l’actualitat, Cotecnica ven a més de 30 països.
El projecte d'exportació de Cotecnica compta amb la recent incorporació d'una
persona experta en comerç internacional, amb l’objectiu d’augmentar les vendes
a mercats més allunyats com Àsia i Amèrica Central. A més, s’està treballant
per imprimir les dades dels sacs en 30 idiomes i presentar tot el material
publicitari (cartells, fulls publicitaris per als consumidors, etc.) en més de
6 idiomes. A més del progressiu increment de presència arreu del món, Cotecnica
també aposta per la innovació i la diferenciació dels seus productes, incorporant
carn fresca en tots els productes d’alta gamma per tal d’assegurar la salut i
el benestar dels animals.
2n PREMI
Acomont, SCCL
Ulldecona - Montsià
3r PREMI
Unió Corporació Alimentària, SCCL
Reus – Baix Camp
PREMIS INNOVACIÓ
1r PREMI
Unió Corporació Alimentària, SCCL
Reus – Baix Camp
NOUS PRODUCTES A PARTIR DE FRUITA SECA
Unió es defineix
com una entitat participativa, innovadora, internacional, sostenible, orientada
al client i líder, que aglutina 90 cooperatives locals i més de 20.000 socis
productors. Disposa de la capacitat continuada per desenvolupar recursos i
tecnologia que permetin oferir productes i serveis que s’anticipin i s’adaptin
als requisits específics de socis i clients. En la secció de fruita seca, la cooperativa
aposta per innovar i desenvolupar nous productes, com l’obtenció d’un cereal
extrusionat que incorpora fruit sec en forma de pasta en un percentatge elevat
i que permet obtenir un producte saludable format per greixos vegetals, baix en
greix saturat, ric en fibra, sense sal, amb un perfil calòric segons els estàndards
de mercat, de sabor agradable i textura cruixent. El compromís amb el medi
ambient i l’aprofitament i valorització de subproductes també són una línia de
la estratègia de recerca i innovació a Unió Corporació Alimentària, que està
desenvolupant una fibra antioxidant a partir de les pells d’avellana i ametlles
que s’obtenen com a subproducte en els processos productius de repelat i
torrat; aquest ingredient podria ser utilitzat en diverses matrius alimentàries
(pa, galetes, snacks, pasta, petfood, cereals extrusionats, etc.).
2n PREMI
Cellers Domenys, SCCL
Sant Jaume dels Domenys – Baix Penedès
3r PREMI
Olivarera del Baix Ebre, SCCL
Camarles – Baix Ebre
PREMIS INTERCOOPERACIÓ
1r PREMI
Cellers Domenys, SCCL
Sant Jaume dels Domenys – Baix Penedès
PROCÉS DE FUSIÓ
Cellers Domenys i
Secció de Crèdit, SCCL, és el resultat de la fusió per absorció de cinc
cooperatives per configurar una de les entitats més grans i sòlides del
territori, i per oferir els millors productes i serveis a socis i clients. Es
tracta d’un procés liderat per la cooperativa Agrícola i Secció de Crèdit de
Sant Jaume dels Domenys amb les cooperatives Agrícola i Secció de Crèdit de
Banyeres del Penedès, Agrícola i Secció de Crèdit de la Bisbal del Penedès,
Agrícola i Secció de Crèdit de Blancafort i Agrícola de Rocafort; a més, actualment
té un conveni d’intercooperació amb la cooperativa Agrícola de Calafell. Les
actuacions que s’han dut a terme són la reordenació dels immobilitzats aportats
(valoració elements necessaris dins el procés productiu) i l’optimització
d’estructures, per tal de millorar tots el processos productius, administratius
i comercials de Cellers Domenys i assolir una major dimensió dins els mercats
actuals. En paral·lel, aquesta cooperativa vitivinícola del Penedès busca la
implicació de la seva massa social en l’esperit i els valors cooperatius, la
responsabilitat social, la innovació i el compromís amb el medi ambient i
l’entorn rural que promou Cellers Domenys.
2n PREMI
GrupActel, SCCL
Segrià – Lleida
3r PREMI
Arbequina, SCCL
Arbeca – Garrigues
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada