diumenge, 18 de novembre del 2012

Siurà i Baseia, vins d´última generació de Vins de Taller




Recentment he tastat les dues darreres novetats de Vins de Taller (www.vinsdetaller.com) un projecte de Siurana d’Empordà presidit per Antoni Falcón. Són dos vins, un negre i un blanc, que s’anuncien com “d’última generació”. Afirma Antoni Falcón que expressen deu anys de treball i la influència del terroir en el seu aspecte més ampli (el sòl i el microclima, la topografia i el domimi dels vents, les pràctiques culturals del lloc...). Afegeix el president de Vins de Taller que “es tracta d’un blanc i un negre d’elaboració reposada amb gust i nom del territori que els fa fet créixer”.
            M’ha agradat força més el negre (Siurà’10). Elaborat amb chardonnay (44%), merlot (44%) i cot (12%), és un vi modern, fruitós (fruites vermelles i negres madures), especiat i balsàmic. És un vi comercial, sense arestes i ben perfilat. El treball amb la fusta (roure hongarès i francès) ha estat molt bo: 11 mesos de criança. El grau alcohòlic (14,8º) queda ben dissimulat. Només se n’han fet 6.9523 ampolles, que no es posaran a la venda fins el juny de l’any que ve a un PVP d’entre 20 i 25 euros. El blanc (Basseia’11) no m’ha dit gaire gran cosa. Elaborat amb viognier (60%), marsanne (16%), roussanne (14%) i cortese (10%), presenta un perfil aromàtic més aviat tènue. En nas és un pèl desconcertant. Mostra notes almivarades  i també anisades. En boca aquest vi de 13º també presenta notes a ametlla amarga, i no té massa volum. La fusta està ben integrada (a meitat de la fermentació, que va començar en dipòsits d’acer inoxidable, el vi va passar a bótes de 225 litres de roure francès). El vi es va mantenir en contacte amb les mares a les bótes entre cinc i sis mesos. Només s’han  fet 3.306 ampolles i el seu PVP s’ha situat entre els 17 i els 20 euros.
Vins de Taller va néixer l’any 2002, “fruit d’un projecte llargament madurat i somiat: l’elaboració de vins d’alta expressió en un petit celler, a la manera dels anomenats vins de garatge”. Els vinyets de Vins de Taller, en ple cor de l’Alt Empordà, s’estenen en un entorn de camps d’oliveres i de blat, representant la més pura essència del Mediterrani, que es percep des dels suaus turons de Siurana d’Empordà, població en la que es troba el celler. Afirmen que “treballar amb microproducció ens permet elaborar curosament cada edició d’acord a les seves característiques i necessitats, per a obtenir així la millor expressió de la seva genètica i del terroir de l’Empordà”.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada