dijous, 1 de novembre del 2012

EcoSostenibleWine 2012 i la proposta de creació dels vins ecosostenibles, el dia 6 a Vilafranca


El sector vitivinícola internacional torna a donar-se cita “per debatre i valorar conceptes tan importants i de gran valor pel futur del sector com són la sostenibilitat i l’ecologia en pro de la protecció del medi ambient”. La cita serà el proper 6 de novembre a Vilafranca del Penedès en el marc de la conferència EcoSostenibleWine. Segons l’organització, “en l'actualitat, el consumidor internacional demana vins més enllà de la producció ecològica que respectin el medi ambient i preservin el territori, tal com es va anunciar en l'anterior edició de EcoSostenibleWine”. S’afegeix que “els actuals models de viticultura i els nous desafiaments que es presenten en l'agricultura cap a un nou escenari de producció requereixen un canvi de mentalitat evident en el sector productor, on el coneixement de la sostenibilitat és ineludible i important”. També s’apunta que “la sostenibilitat és clau no només en el compromís i demanda del propi consumidor i dels agents de la distribució amb el medi ambient, sinó també és vital per a l'elaborador i viticultor que han d'assegurar la racionalitat de l'activitat vitivinícola”. El sector vitivinícola ja demostra una actitud pro activa al respecte. Catalunya lidera a Espanya el nombre de cellers ecològics, precedida de Castella-La Manxa, València i la Rioja. A Espanya les instal·lacions que elaboren vi i cava ecològic representen un 16'84% de les 3.034 instal·lacions que duen a terme activitats industrials de transformació relacionades amb la producció vegetal el 2011, segons el Ministeri d'Agricultura.
           EcoSostenibleWine 2012 reunirà reconeguts professionals que exposaran les pautes i els mecanismes existents per a l'adaptació de la sostenibilitat integral a la vinya, el vi, el celler i l’entorn valorant les possibilitats futures de crear una nova categoria de vins, els ecosostenibles. Destaca la participació de José Ramon Fernández, secretari general del Comitè Europeu de Vins, qui oferirà la visió europea davant la creació d'aquesta nova categoria de vins. És molt important la presència en aquesta conferència de Nick Room, de la distribuïdora anglesa Waitrose, una de les més importants a nivell internacional, que explicarà la perspectiva del sector de la distribució i la influència que pot generar en la seva decisió de compra. Una altra opinió a tenir en compte és la d'Aida Vila, responsable de la campanya de canvi climàtic i energia de Greenpeace, que advertirà sobre els nous reptes amb els que s’enfronta l'agricultura. O la de Frederic Ximeno, soci-director de l'Estudi Ramon Folch de Gestió Ambient, que parlarà sobre el binomi vi i territori sostenibles. El debat està assegurat en aquesta decisiva tercera conferència internacional de vitivinicultura ecològica, sostenible i canvi climàtic. S'hi definiran quins són aquells paràmetres i mecanismes per a una possible futura regulació de la producció i elaboració de vins emparats sota una nova i necessària categoria: vins ecosostenibles. Una tercera via entre la viticultura ecològica i la respectuosa amb el medi ambient. És a dir, un vi ecològic que s'ha elaborat complint els requisits necessaris per a protegir de manera integral el medi ambient. EcoSostenibleWine 2012 està organitzat per les patronals, Associació Vinícola Catalana i Institut del Cava i VIMAC (Fundació Vinya, Medi Ambient i Consumidors) i amb el suport del Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural de la Generalitat de Catalunya, el INCAVI (Institut Català de la Vinya i el Vi) i l'Associació Catalana d'Enòlegs.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada