dimecres, 31 d’octubre del 2012

48 films a un MOST – Penedès Festival Internacional de Cinema del Vi i el Cava farcit d'activitats



Arriba la segona edició del MOST – Penedès Festival Internacional de Cinema del Vi i el Cava, del 8 a l’11 de novembre de 2012 en diferents espais de Vilafranca del Penedès (Vinseum, Casal, Cal Bolet i Kubrick) i de la resta de la comarca (Moja, La Ràpita, Sant Sadurní i Espiells). El festival, que es va presentar ahir, recull la millor producció audiovisual internacional relacionada amb la cultura de la vinya, del vi i del cava dins la secció oficial Collita 2012 amb un total de 14 films a competició, molts d’ells inèdits al nostre país i que aporten un discurs audiovisual molt interessant al món de l'enologia. Es podran veure treballs de totes les vessants: documental, narrativa, artística, pedagògica, turística, científica, promocional...). El Most és l'acte principal que se celebrarà al Penedès amb motiu del Dia Europeu de l’Enoturisme (11 de novembre) i organitza tot un seguit d’actes paral·lels que envolten el festival, com la celebració de la segona edició de Vins&Blogs, un dinar enocinèfil al restaurant El Cigró d'Or o la projecció del film El vino y el clima, un documental sobre com afecta el canvi climàtic a les collites i paisatges vinícoles. La segona edició se celebra del 8 a l’11 de novembre al recent inaugurat VINSEUM (Museu de les Cultures del Vi de Catalunya) de Vilafranca, a diferents cinemes de la capital penedesenca i en altres espais de la comarca amb l’objectiu d’escampar el festival per tot el territori. Es projectaran un total de 48 films (llargmetratges i curtmetratges), dividits en diferents seccions: Collita 2012, Gran Reserva, la Mostra de Curtmetratges i el MINI MOST, una de les novetats d’aquest any del festival, sessions de curtmetratges dirigides al públic infantil i familiar.

Entre les propostes de COLLITA 2012 es podran veure Grenouille d'hiver, un curtmetratge amb Gerard Depardieu, una emotiva història on l’actor combina les seves dues grans passions, el cinema i el vi; el també curtmetratge Sumiller de David Vilaplana, que amb molt d’humor s’endinsa dins els tasts de vins a domicili, Escaping Robert Parker, del director Ed Burley, un treball valent i fresc que ha captivat gent del cinema com Francis Ford Coppola (un reconegut amant del vins) que s'endinsa en el misteri de saber com Parker ha arribat a convertir-se en la personalitat més influent i poderosa entre els professionals del vi de tot el món i si es pot escapar de la seva  influència; el film Interior de paisatge, un treball fascinant d’Elisenda Trilla coproduït per Setmàgic Audiovisual i TV3 que ens acosta a la posada en valor d'una idea de paisatge (El Priorat) per reescriure una realitat; el documental Isola, là dove si parla la lingua di Bacco, una mirada singular i poètica a Isola, una vinoteca llegendària de la ciutat de Milà que des del 1896 acull artistes, curiosos i gent del carrer; el documental L'esprit du vin, le réveil des terroirs, un documental que aposta per els vins naturals en un moment en què els vins ecològics i biodinàmics estan al centre de debat enològic; el documental Para las mesas de los reyes y los altares de los dioses, un peculiar recorregut per La Rioja a través de varis el·laboradors i protagonistes; Cellers que dansen: Aman, una proposta d’Àlex Font que dins de "Cellers que dansen", utilitza la videodansa per fer una reflexió abstracta i suggerent sobre els processos de creació del vi a traves de l'element comú que té amb l'esser humà, l'aigua; Cavasfera, de Jordi Canchales que narra la particular visió del Penedès de Pere Guilera; i treballs corporatius fantàstics com Diario de Viña 2012 de Segura Viudas, l’original treball Amor Rosa del celler Berdié, Caves Llopart 125 aniversari on es narra els 125 anys d’aquestes caves emblemàtiques i Serres del Priorat (Wine Credits), una manera dinàmica i entenedora d'explicar la història d'aquest vi mitjançant el llenguatge animat i en tot just un minut.
    La majoria de les projeccions de Collita 2012 seran presentades pels propis realitzadors. Així,  es tindrà l'ocasió de parlar amb l'italiana Elena Gugliuzza (Isola, là dove si parla la lingua di Bacco), Cesc Garsot (Caves Llopart), Joan Guasch (Diario de Viña 2012), el francès Sébastien Duveau (Le rêve de Laura), Àlex Font (Amor Rosa), el francès Slony Sow (Grenouille d'hiver), David Vilaplana (Sumiller) i Suso Cirajas (Serres del Priorat), entre altres. La secció GRAN RESERVA presenta grans pel·lícules que s’estrenaran properament i que venen avalades per la seva trajectòria als grans festivals de cinema. Aquesta secció atorga al festival personalitat cinematogràfica per apropar el festival al gran públic, i té com a particularitat que les sessions aniran acompanyades d’un maridatge de vi i/o cava i acompanyats de formatges Xerigots afins a cada vi. L'objectiu de Gran Reserva és que "cada sessió de cinema es converteixi en un esdeveniment i en una celebració".
    Enguany es projectaran El chef, la receta de la felicidad, una comèdia de Daniel Cohen amb Jean Reno, Michaël Youn y Santiago Segura que narra la història del xef estrella  Alexandre Vauclair que no s'entén amb la nova direcció de l'empresa propietària del seu restaurant i com intenta ser creatiu dins les noves directrius; el documental  A Film about Kids and Music. Sant Andreu Jazz Band de Ramon Tort que s’endinsa dins de La Sant Andreu Jazz Band dirigida per Joan Chamorro que va donar a conèixer a l’Andrea Mottis, una big band que reuneix nens i nenes d’entre 6 i 18 anys d’edat al voltant d’un repertori de jazz clàssic ple de swing, i que s’ha posat el públic a la butxaca i ha omplert els auditoris més importants de dins i fora de Catalunya. Aquesta projecció tindrà lloc el dissabte 10 de novembre a les 22h i comptarà amb l’actuació en directe de la Sant Andreu Jazz Band. Es preestranarà l’esperat film Fènix 11*23,  dirigit per Joel Joan i Sergi Lara, una pel·lícula valenta sobre la fragilitat de qualsevol persona davant l'abús de poder protagonitzada pel jove actor Nil Cardoner (Polseres vermelles). I  finalment el festival tancarà amb la projecció de FIN, el primer llargmetratge de Jorge Torregrossa, basat en la novel·la homònima de l’escriptor de Vilafranca de Penedès David Monteagudo, que va tenir un gran èxit de vendes al temps que l’elogi de la crítica. Monteagudo estarà a la presentació de la pel·lícula per a parlar-ne amb el públic.

La Mostra de Curtmetratges de Vilafranca, emmarcada des de l’any passat dins del Most, apropa com cada any una selecció de les millors propostes actuals en format curt. Aquest any la Mostra celebra la seva 17ª edició i apropa 17 curtmetratges que es projectaran en dues sessions. També en aquest cas, un cop acabi la projecció de curts el públic assistent podrà degustar una mostra de vins i caves amb l'acompanyament de formatges. El festival atorgarà enguany dos Premis Honorífics. El Premi Honorífic Most, a l’actriu Montserrat Carulla, un reconeixement a tota una trajectòria dedicada al cinema i al teatre; i el Premi Honorífic Jean Leon a Isona Passola, productora de la premiada Pa negre. Carulla recollirà el seu premi durant l'acte d'Inauguració el 8 de novembre a Vilafranca del Penedès, abans de la projecció de El chef, la receta de la felicidad i Passola recollirà el seu respectiu premi durant l'acte de Cloenda, l'11 de novembre, també a Vilafranca del Penedès, abans de la projecció de Fin. MINI Most serà una de les novetats d’enguany, la secció infantil del MOST amb una selecció audiovisual per als més menuts de la casa i les seves famílies. La projecció anirà acompanyada d'un tast de most natural (suc de raïm), amb l'objectiu d'establir un símil amb la versió de maridatge amb vins i caves del adults a la resta de seccions del festival. Aquesta secció anirà conduïda pel Festival FILMETS, un referent europeu especialitzat en curtmetratges que aquest any passa a ser un dels col·laboradors del Festival MOST. Una altra novetat d’aquesta segona edició és que el MOST ha creat un enllaç amb la plataforma FILMIN per tal que part de la programació del festival tingui accés online a través de la plataforma de cinema a Internet FILMIN. Amb aquest enllaç els usuaris podran accedir a l’espai MOST on trobaran una selecció de pel·lícules que s’han pogut veure al festival. En aquesta segona edició el MOST Festival ha volgut ampliar l'àmbit d'actuació, passant d'europeu a internacional. Amb aquest canvi, les peces audiovisuals han arribat d'Espanya, Portugal, Suïssa, Itàlia, França i Bèlgica, així com dels Estats Units i Canadà. En total, una quarantena de pel·lícules rebudes, xifra valorada com a molt satisfactòria per part dels organitzadors, donada l'especificitat de la secció i la joventut del festival.

El festival està organitzat pel Cine Club Vilafranca i el VINSEUM – Museu de les Cultures del Vi de Catalunya amb l’objectiu d’acostar les cultures del vi i del cinema. I va néixer l’any passat amb la voluntat d’apropar al públic una programació cinematogràfica amb personalitat, de qualitat i popular i també concentrar activitats al voltant del festival relacionades amb el cinema i la cultura del vi. El MOST també serà l'acte principal que s'organitzarà al Penedès amb motiu del Dia Europeu de l’Enoturisme (11 de novembre), una iniciativa promoguda per RECEVIN (la Xarxa Europea de Ciutats del Vi) per promocionar i difondre internacionalment el turisme del vi com una activitat de present i futur en els territoris. El festival tindrà lloc a diferents espais del Penedès (Vilafranca, Sant Sadurní, Espiells, Olèrdola i La Ràpita) amb l’objectiu d’”escampar el festival per tot el territori. El Penedès vol i pot esdevenir una comarca de referència de l’enoturisme europeu; és una D.O. que s’esforça per ser identificada per un cava i uns vins de qualitat lligats a un territori i a un patrimoni cultural”. El MOST rep el suport institucional de l’Ajuntament de Vilafranca del Penedès, l’Institut Català de les Empreses Culturals (ICEC), la Diputació de Barcelona, la Denominació i d'Origen Penedès, el Consell Regulador del Cava, i el Consorci de Promoció Turística del Penedès.

Més informació a: www.mostfestival.cat

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada